Forum Bulgaricus
Obzor / Обзор - Wersja do druku

+- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum)
+-- Dział: Wszystko o Bułgarii (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Regiony, miasta, miejscowości (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Obzor / Обзор (/showthread.php?tid=50)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

RE: Obzor - wojtekpl - 21-08-2015

(21-08-2015,21:10:12)teresa napisał(a): Może  słoneczny brzeg  pięćdziesiąt gwiazdek ..

Ha, albo Złote Piachy

RE: Obzor - teresa - 21-08-2015

ETo w jakim celu wybrał Obzor??? Taka dziura. Mniejsza od każdej krakowskiej dzielnicy..

RE: Obzor - wojtekpl - 21-08-2015

Klik

RE: Obzor - dżek - 21-08-2015

Stefku, jedna rada na przyszłość. Jak kiedykolwiek będziesz gdzieś jechał (bo pewnie już nie do Obzoru) to odrób wpierw lekcje i poczytaj o miejscu, do którego jedziesz. Czy to jest duża czy mała miejscowość, tak żebyś nie był później rozczarowany i swoich frustracji nie wylewał rzewnymi łzami na forum.
P.S.
A odrobina kultury słowa też byłaby wskazana.

RE: Obzor - Szarlot_K - 23-08-2015

(20-08-2015,18:33:54)tata napisał(a):
(22-07-2015,08:06:06)peter napisał(a): Szarlot_K - koniecznie spróbuj kurczaka z rożna, od bistro w stronę plaży może z 10 metrów, panowie mają rożno na kółkach, cena bodajże 10leva - wiem, że to mało bułgarskie danie ale smakuje wyjątkowo
Nie ma już chyba tam tego wózka z kurakami, bo w samym bistro mają rożen w witrynie, za to wózek z kurakami stoi przy dawnym Sparmie (teraz to Europa+), czyli jakieś 100m niżej po lewej, zastanawiam się czy to ten sam smak będzie...
Nie ma też już Ribkaty przy zamku na plaży, obok Bissera, szkoda, bo były tam niezłe rybki...
Dzisiaj uderzam sprawdzić Teokli, a jutro Pri Pancho Smile
Kurczaki z rożna obok marketu Europa + u okrąglutkiego pana Kurczaka (jak go z mężem nazwaliśmy) też są dobre. O dobre ryby w Obzorze dość trudno. Na Rybarskiej są dwie smażalnie. W jednej zdarzyło nam się kupić naprawdę stare i niedobre szprotki. Lepsze były tam, gdzie sprzedają Panie (budka bliżej morza na ul. Rybaskiej).
W Teokli jedliśmy świetnego nadziewanego bakłażana, w menu jest zaraz pod musaką, która zresztą też była świetna. A dla dzieci małe kawałki kurczaków w panierce z sezamem.
Tak niedawno tam byliśmy a wydaje mi się że to było już tak dawno...

wojtekpl
(21-08-2015,21:10:12)teresa napisał(a): Może  słoneczny brzeg  pięćdziesiąt gwiazdek ..

Ha, albo Złote Piachy

To jest właśnie jedna z rzeczy która jest w Bułgarii taka fajna - przekrój możliwości. Można znaleźć ekskluzywne hotele, duże miejscowości albo małe i bezludne.
Każdy może tu znaleźć coś dla siebie. Tylko faktycznie, trzeba najpierw wiedzieć czego się chce, a dopiero potem wybierać...

RE: Obzor - peter - 23-08-2015

byliśmy z bzyqiem w złotej rybce, średnio - złote czasy ma już za sobą, następnym razem idziemy do teokli , mam wrażenie że Obzor z racji przeobrażenia sie w kurort schodzi na masówkę kulinarną

RE: Obzor - Bulgarius - 23-08-2015

(23-08-2015,21:38:37)peter napisał(a): byliśmy z bzyqiem w złotej rybce, średnio - złote czasy ma już za sobą, następnym razem idziemy do teokli , mam wrażenie że Obzor z racji przeobrażenia sie w kurort schodzi na masówkę kulinarną

Stefan coś wspominał ale w bardziej drastyczny sposób Smile

RE: Obzor - peter - 23-08-2015

tak dziś z małżonką doszliśmy do wniosku że im dalej na południe tym kuchnia lepsza

RE: Obzor - biil - 13-10-2015

Witam
To mój pierwszy post na nowym forum. Na starym się trochę udzielałam ale chyba pod innym nikiem.
Na następną trasę wybraliśmy Obzor. 2 lata temu było Primorsko u Darivy ( bardzo miło wspominamy ten pobyt), w tym roku zdrada z Albanią ( ale na najbliższe wakacje wracamy do Bułgarii)
Czytając trochę już wiem że Obzor może być dobrym wyborem ze względu na dzikie plaże w okolicy a my to lubimy.
Ale nadal mam kilka pytań.
Czy Obzor jest porównywalny z Primorskiem ? Odbywają się tam wieczorkami jakieś występy ? Znajdzie się coś wieczorem dla 8 i 15- latka ? ( gokarty, kłady, jakieś inne atrakcje ?)
Z tego co doczytałam dobra lokalizacja to okolice zameczku (cisza a jednocześnie niedaleko do atrakcji wieczorem). Potwierdzacie ? Czy inne lokalizacje są warte polecenia.
Zastanawiam się nad hotelem Bizzar ( ale opinie są różne) czy ktoś może mi napisać jak w tym hotelu położone są pokoje ( apartamenty dla 4 os.) ? i czy basen jest rzeczywiście taki malutki ?
Poszukuje tak jak mysza hotelu lub pensjonatu, niezbyt dużego, z basenem, o rodzinnej atmosferze, położonego w cichej okolicy ( bez dyskotek obok) a jednocześnie niedaleko centrum.
Mysza jak coś znalazłaś to daj znać Smile
A do bzyka mam prośbę o dokończenie relacji bom strasznie ciekawa jak mu się podobało.

RE: Obzor - Przemke - 16-01-2016

Dzień dobry wszystkim,

to mój pierwszy post na forum, ale nie o tym...

przeczytałem cały wątek dotyczący miejscowości Obzor. My sami w zeszłym roku mieliśmy te szczęście być tam na wakacjach. Zresztą w tym roku planujemy ponownie... i w związku z tym pytanie. Co polecacie zwiedzić, gdzie pojechać w okolice? My w poprzednim roku wakacje spędziliśmy bardzo statycznie (poza jednym wyjazdem do Nesebar). Teraz chętnie zobaczylibyśmy coś jeszcze.

P.S. Co do kuchni. Głównie stołowaliśmy się w małej knajpce przy miejscu zamieszkania:

https://goo.gl/maps/9pSVvkX9GCq

Ciekaw jestem czy ktoś z was jeszcze tam był? Dla mnie super - wspaniały tarator, cudne wino malinowe roboty właściciela...

pozdrawiam
Przemek