![]() |
|
Nieruchomości w BG - kupno, sprzedaż itp - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Wszystko o Bułgarii (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Bułgaria wczoraj i dziś (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=9) +---- Dział: Gospodarka (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=25) +---- Wątek: Nieruchomości w BG - kupno, sprzedaż itp (/showthread.php?tid=740) |
Nieruchomości w BG - kupno, sprzedaż itp - peter - 05.07.2016 Chyba dobrze by było założyć taki temat. Z pewnością część z nas myśli o zakupie nieruchomości w BG. Część z nas już ma, część chce mieć - a inni mają doświadczenia w tym temacie i mogą się nimi podzielić. Gdzie szukać ? Jakie dziś obowiązują ceny ? Jak dokonać transakcji ? Ile kosztuje remont ? itd, itd Nieruchomości w BG - kupno, sprzedaż itp - frytowski - 06.07.2016 Podobno Rosjanie masowo wyprzedają swoje nieruchomości. Nie wiem, czy wszystko dobrze zrozumiałem, jeśli się mylę, niech ktoś sprostuje. Podobno jest to skutek sankcji EU-Rosja. W RU są naciski na posiadaczy chawir w krajach unijnych. Ale jeszcze raz zaznaczam, to była luźna rozmowa. Wiadomo, ludzie po rakiji rożne dziwy opowiadają [emoji1] TapaTalkiem klepane. RE: Nieruchomości w BG - kupno, sprzedaż itp - wolffer - 06.07.2016 Na przykładzie Elenite widziałem, że w zeszłym roku trochę ogłoszeń o sprzedaży pojawiło się na apartamentach i studiach. Tylko nie wiem, czy jest to normalna kolej rzeczy, czy więcej niż wcześniej. Faktem jest, że z doniesień naszych (i nie tylko naszych) mediów wynika, że Putin wskazał już w zeszłym roku, że dla pracowników aparatu państwowego (wszelkie urzędy, instytucje, wojsko, policja itd) jedynym właściwym kierunkiem wakacyjnym jest zajęty przez nich Krym. Co do nieruchomości w Bułgarii, to jest to nadal tani kierunek. Tylko jak widzę, ten w większości karton-gips pozostawiony bez ludzi na zimę. to zaczynam się zastanawiać, czy jest to faktycznie długoterminowa inwestycja, w tym na starość. Coś nam kiedyś chodziło po głowie, tym bardziej, że obecnie (dopóki nie jest się tam na stałe) można by oddać taką nieruchomość w zarząd i zniwelować koszty do ewentualnych rat kredytu. Bardziej jednak by się opłacała jakaś chatka z cegły jako trwalsza i na przyszłość, ale wtedy problem pojawia się z obecnym nadzorem. To tak pokrótce, ale kusi. co do cen apartamentowców, studia, można podać strony, ale zanim władcy strony nie pozwolą, to nie podaję. RE: Nieruchomości w BG - kupno, sprzedaż itp - peter - 06.07.2016 no ja nie ukrywam, że podobny scenariusz mi chodzi po głowie - z tą różnicą, że myślę o małym domku nawet ruderze do remontu, oby działka miała możliwość dalszej zabudowy pamiętam jak w 2009 w Obzorze Brytyjczycy kupili dom do remontu obok naszej kwatery, w kolejnym roku zaczęli remontować, w 2 lata temu przejeżdżając przez Obzor widziałem jak pięknie go odnowili, na emeryturę w sam raz RE: Nieruchomości w BG - kupno, sprzedaż itp - wolffer - 06.07.2016 Piotrze, moim zdaniem właśnie taka opcja, o której powyżej też mówisz wydaje się, że ma sens. Co najciekawsze, mój angielski jest wybitnie szczątkowy, a do takich samych wniosków doszedłem pijąc w Bułgarii ze Szkotem (jeszcze nauczyłem go i barmana wściekłe psy robić). Po wódeczce, to i mogłem o budownictwie gadać - no dobra, bo kolejny temat zejdzie na alkoholowy kierunek. Wjeżdżając już nawet kilka kilometrów od linii brzegowej widać mnóstwo opuszczonych domków, jednak ich stan się nie poprawia. Tak z ciekawości poszperam w temacie, chociaż na pewno teraz nie planuję aż takiego zakupu - przyszedł czas żeby Malutką zacząć kształcić, a i samemu też trzeba teraz pożyć. No ale .... RE: Nieruchomości w BG - kupno, sprzedaż itp - peter - 06.07.2016 ano właśnie jacek ... tylko później ceny poszybują parę km, no raczej kilkanaście od morza są domy po 5-6 tys € do 10tys, kiedyś darina mi przysłała strony z nieruchomościami, muszę wygrzebać RE: Nieruchomości w BG - kupno, sprzedaż itp - orlinezze - 06.07.2016 Jako że sie zajmowałem nieruchoościami 15 lat wam powiem : nie kupujcie nieruchomość celem zysku odsprzedaży , bo będziecie zawiedzieni. na emeryture owszem, jakisz domek w Strandzy w sam raz. ale tylko pod warunkiem , że potraficie wypić dużo rakii i nie będziecie się przejmować bzdurami. RE: Nieruchomości w BG - kupno, sprzedaż itp - peter - 06.07.2016 Orlin o tym właśnie myślę - pogadamy jak się spotkamy, oczywiście przy rakiji RE: Nieruchomości w BG - kupno, sprzedaż itp - tata - 06.07.2016 (06.07.2016 15:28:19)peter napisał(a): no ja nie ukrywam, że podobny scenariusz mi chodzi po głowie - z tą różnicą, że myślę o małym domku nawet ruderze do remontu, oby działka miała możliwość dalszej zabudowyMówisz o takiej niedużej willi na czarnomorskiej na lewo od głównych schodów na plażę? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka RE: Nieruchomości w BG - kupno, sprzedaż itp - peter - 07.07.2016 nie, to powyżej targu, na ul. Sredna gora |