Forum Bulgaricus
Rezovo - Wersja do druku

+- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum)
+-- Dział: Wszystko o Bułgarii (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Regiony, miasta, miejscowości (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Rezovo (/showthread.php?tid=743)

Strony: 1 2

Rezovo - peter - 08.07.2016

Rezovo - koniec Bułgarii, dalej to już Turcja; trochę zapomniana wioska przez nas. Część z nas tam była, część pewnie będzie - z Sinemorca i Achtopola to rzut beretem. Mamy zamiar z Peterową tam wrócić i spędzić jedno popołudnie, zejść wszerz i wzdłuż, co nie będzie zbyt trudnym wyzwaniem, bo tam dwie ulice na krzyż. Porobimy zdjęcia ( mam sprzed 3 lat, ale wrzucę aktualne po powrocie ), opiszemy ostatnią wioskę na południowym wybrzeżu.
Kto wie, może właśnie Rezovo nas przyjmie na stare lata.

RE: Rezovo - orlinezze - 08.07.2016

W Rezowie raz byliśmy grupą i chcieliśmy wejsc do knajpy która nazywa sie "klub prywatny" a że 2 dziewczyny nosiły teczki to nas nie wpuszcili i powiedzieli że zamknięte jest bo pomyśzleli , że jesteśmy z urzedu skarbowego na kontrole. Jak sobie wyjaśniliśmy kto jest kto, to nas poczęstowali bardzo pysną zupą rybną.
Rezowo to fajne miejsce mam przyjaciela Zlatko-"złatnoto momche" z Rezova, pół Silistar to jego własność ale nie daja mu nic zrobić na tej ziemi i jeżdzi chlop latem motorówką i ciągnie turystów na spadochrionie... takie życie ... Miejscowy zawsze doradzi najlepiej. Kiedysz do Rezowa nie można było djechac za czasów komuny , no i długo po tym . Przed Sinemorcem na rzece była bramka z żolnierzem , no i póżniej długi czas przed samym Rezowem. Pamiętacie te czasy ?
Takie moje rozmyslenia na temat Rezowa po pół litra mastiki .... Smile
No i powoli weszliśmy w nowy wątek- "Jest weekend co pijemy "Smile
Nazdrowie

RE: Rezovo - Bulgarius - 10.07.2016

Ja pamiętam tylko wóz z dwoma policjantami którzy gdzieś po drodze kontrolowali dokumenty.

Peter daj znać czy dalej tam stoją.

RE: Rezovo - omoz - 10.07.2016

Przed Rezowem jest stały posterunek policji. Dzisiaj jechałem, pomachali nam, my im i dalej w drogę.

RE: Rezovo - wolffer - 10.07.2016

w 2011 i 2015 nie było posterunku, ale widocznie znowu nastały złe czasy.
Tak długo się nosiłem z założeniem mego pierwszego tematu (akurat o Rezovie), no i nie zdążyłem jak zwykle. Nic to, fotorelację z pobytu się walnie.

RE: Rezovo - teresa - 10.07.2016

Tam nie ma posterunku( chyba,że teraz) Panowie w samochodzie czasami siedzą..

RE: Rezovo - Bulgarius - 10.07.2016

Jak ja jechałem to stał wóz drewniany taki cyrkowy ale to już chyba przeszłość.

RE: Rezovo - orlinezze - 10.07.2016

posterunku nie ma , ale policja granicznie czych zza krzaki, jęzeli jedzie bus od granicy w głąb kraju, koniecznie zatrzyma.

RE: Rezovo - dżek - 16.08.2016

W stronę Rezova kilka km przed miejscowością stoi budka z żołnierzem straży pogranicza. W drodze do siedział w budce natomiast w drodze z pofatygował się i wyszedł z budki, zerknął na tablice rejestracyjne i machnął żeby jechać. W trakcie jazdy do Sinemorca dwie kontrole pograniczników. Ograniczały się do zerknięcia do środka auta, bez zatrzymania pojazdu.

A poniżej kilka fotek z granicy BG/TR:

[Obrazek: DSC_2029.jpg]

[Obrazek: DSC_2031.jpg]

[Obrazek: DSC_2035.jpg]

[Obrazek: DSC_2036.jpg]

[Obrazek: DSC_2038.jpg]

[Obrazek: DSC_2039.jpg]

[Obrazek: DSC_2041.jpg]

[Obrazek: DSC_2042.jpg]

[Obrazek: DSC_2043.jpg]

[Obrazek: DSC_2044.jpg]

[Obrazek: DSC_2045.jpg]