![]() |
|
Jajce - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Tematy inne (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=11) +--- Dział: Bałkany szeroko rozumiane (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=38) +---- Dział: Bośnia i Hercegowina (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=40) +---- Wątek: Jajce (/showthread.php?tid=805) Strony:
1
2
|
Jajce - Slavekk - 22.10.2016 Nazwa tego miasta nieprzypadkowo brzmi nam znajomo. Przewodnik podaje, że jego nazwa bierze się od kształtu wzgórza, na którym jest położone No, może coś w tym jest ![]() ![]() Położony na starym mieście hotel Stari Grad odsłania trochę historii. To widok na recepcję: ![]() i to samo z wnętrza baru: ![]() Udajemy się na wzgórze z twierdzą. Po drodze spotykamy towarzystwo, które będzie nam towarzyszyć aż do zejścia do głównego miasta ![]() Dawny kościół katolicki: ![]() No i na czubku twierdza: ![]() ![]() Schodzimy na dół stromymi uliczkami ![]() ![]() cd. będzie o wodzie... RE: Jajce - Slavekk - 28.10.2016 Miało być o wodzie. Jajce leży u zbiegu dwóch rzek - Plivy i Vrbasu. Jechałem do Jajce od Banja Luki, czyli doliną Vrbasu. Jechałem w górę rzeki i dolina z czasem się zwężała, by zamienić się w kanion: ![]() ![]() W samym środku miasta Pliva spotyka się z Vrbasem. Najpierw płynie łagodnie, uregulowana kamiennymi brzegami, pokonując niewielkie progi ![]() ![]() Zbliża się do kolejnego progu ![]() Ten już jest trochę wyższy ![]() a potem... sruuuu... z 20m ![]() ![]() żeby przeskoczyć ostatni próg i wpaść do Vrbasu ![]() Sporo ciekawych ujęć można zrobić z góry, ze ścieżki nad rzeką. Jeśli jednak chcemy podejść do samego wodospadu, dać się zmoczyć unoszącą się z niego mgła wodną, musimy iść za znakami "vodopad" gdzie po uiszczeniu 4 marek bośniackich (lub 2 EUR) możemy wejść na platformę widokową pod samą kaskadą.
RE: Jajce - Slavekk - 29.10.2016 Niedaleko Jajce jest wioska Podmilacje, a w niej kościół Św. Ivo. Kościół jest ponoć z XVw i jest celem licznych pielgrzymek . ![]() Akurat trafiliśmy na koniec uroczystości ślubnej i w ostatniej chwili udało się wyłowić z tłumu uczestników panie w regionalnych strojach... ![]() ![]() Interes pielgrzymkowy zapewne się rozwija nieźle, bo obok starego kościółka zagospodarowano cała dolinkę na różne przybytki dla pielgrzymów. Tak spaskudzono dolinkę tym betonem, że udawałem, ze nie widzę ![]() Dlatego fotek niet. Postawiono też jeszcze jeden maszkaron i tu się złamałem. Uznałem, że jest tak paskudny, że wart pamiątkowej fotki (ale nie selfie )
RE: Jajce - dżek - 29.10.2016 he he he ma swój urok! RE: Jajce - Slavekk - 29.10.2016 Wróćmy do wody - jest zdecydowanie bardziej fotogeniczna Na rzece Pliva przed Jajce jest zapora z elektrownią wodną. Plivsko Jezero jest chętnie odwiedzane, ma niezła infrastrukturę dla turystów. Są plaże, motel, restauracja itp. Parking jest płatny, ale my w nieświadomości swojej stanęliśmy na jego części oznaczonej jako parking hotelu. Akurat było wolne miejsce Wygląda na to, że pan z kwitkami tę część parkingu omijał, a nikt z załogi motelu się też nie pofatygował, więc... OK. spod motelu krótki 2 km spacerek wzdłuż jeziora i na końcu ciekawostka. Na kolejnym stopniu wodnym, jeszcze w czasach ottomańskich wybudowano takie coś. Jest upust wody, który się rozwidla na mniejsze a dalej jeszcze mniejsze ![]() Potem strumienie wody trafiają do takich domków ![]() Domków jest tyle, że się w kadrze nie mieszczą ![]() ![]() ![]() Te "domki" to nic innego jak małe młyny wodne. Pod domkiem widzimy jak to działa: ![]() Na wale jest w domku osadzony młyński kamień (na oko niewiele większy niż ten którym w dzieciństwie kręciłem ręcznie) i już... W jednym z domków młyn funkcjonuje i obok ma stoisko pan, który jego róznokolorowe wytwory sprzedaje RE: Jajce - myszabe - 29.10.2016 kapitalne te Jajce
RE: Jajce - dżek - 14.09.2019 Jajce mi się podobają coraz bardziej. RE: Jajce - dżek - 26.08.2021 Tak mi się te Jajce spodobały, że i my w tym roku złożyliśmy wizytę w tym miasteczku. Zaczęliśmy obiadem, pytając czy można płacić kartą. Oczywiście, nie można więc zapłaciliśmy w euro a że kurs mają sztywny jak Bułgarzy to i przeliczenie było proste. Ceny, uff, wreszcie jakieś ludzkie bo Słowenia daje trochę po portfelu. Wcześniej parkując samochód w parkomacie dobry człowiek pożyczył nam dwie marki bośniackie i nie dał się namówić na zwrot w euro. Dobrzy ludzie w tej Bośni... Do Jajce zajechaliśmy żeby zobaczyć wodospad jednak pierwsze kroki kierujemy na zamek. Kupujemy bileciki w cenie 5 marek i wchodzimy na jajowate a w zasadzie jajcowate wzgórze. Droga prowadzi w górę krętymi uliczkami a jest naprawdę gorąco. Pani w kasie trochę zdziwiona, jakby pytała - co Wy tutaj robicie? W zasadzie jesteśmy sami w twierdzy. Po wejściu okazuje się, że niewiele z niej zostało. Za to z murów rozpościera się przepiękny widok na miasto. Tylko gdzie jest ten słynny wodospad? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() CDN RE: Jajce - dżek - 26.08.2021 Po zejściu w dół kierujemy się w stronę wodospadu. Znajduje się on w centrum miasta i utworzony jest na rzekach Pliva i Vrbas. Wysokość to około 20 metrów. Niestety nie robi on na mnie wielkiego wrażenia. Ale to tylko moje zdanie. Zresztą popatrzcie sami: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
RE: Jajce - Raphael - 28.08.2021 (26.08.2021 10:31:39)dżek napisał(a): parkując samochód w parkomacie dobry człowiek pożyczył nam dwie marki bośniackieTe 2 KM to na ile czasu wystarcza? I ile czasu potrzeba na zwiedzenie zestawu zamek + wodospad? |