![]() |
|
Mostar - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Tematy inne (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=11) +--- Dział: Bałkany szeroko rozumiane (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=38) +---- Dział: Bośnia i Hercegowina (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=40) +---- Wątek: Mostar (/showthread.php?tid=809) |
Mostar - Slavekk - 31.10.2016 Jeden z trzech w BiH zabytków z listy światowego dziedzictwa UNESCO - most nad Neretvą, czyli Novi Stari Most Tak go nazwali gdy w 2004r był otwierany po odbudowie/rekonstrukcji ze niszczeń wojennych. Pierwotnie powstał w XVI w. ![]() Mostar jest pięknie położony pomiędzy stromymi zboczami. Głowne atrakcje to oczywiscei Stari most i jego okolice, z mnóstwem sklepików, straganów, kawiarni, restauracji itp. Tu mała reklama - Pansion Anja (dostępna w serwisie na b), położona ok. 10 min spacerem od Starego Mostu ma apartamenty na I i II piętrze. Tu bym polecał apartament nr 1 lub 2 na II piętrze. Są na tyle wysoko, że mamy widok ponad dachami sąsiadów na wzgórze naprzeciw i jest to widok z tarasu. Śniadanie na tarasie z widokiem na miasto czy wieczorne wino z taka panoramą - bezcenne Z tym, że płatność gotówką ![]() Stare miasto z charakterystycznymi dachami kamiennymi ![]() Przy odpowiednim wsparciu finansowym turystów (taki "crowfunding" czyli "skoczę jak uzbieram odpowiednią kwotę") kandydat na Ikara Mostaru skacze z mostu ![]() i (na ogół ) wypływa ![]() Zajrzeliśmy do meczetu. Z minaretu przy meczecie Koski Mehmeda Pasy piękny widok na miasto. Meczety są w ciągłym użytkowaniu. Podczas parominutowej bytności widziałem kilku młodych ludzi, którzy wchodzili z ulicy, modlili się i wychodzili. ![]() Uliczka ze sklepikami dla turystów ![]() Krzywy Most Kriva Cuprija to ponoć najstarszy obiekt w mieście ![]() Również w centrum pieczołowicie odrestaurowany tradycyjny dom bośniacki z odtworzonym typowym wyposażeniem ![]() ![]() Na stoliku typowy zestaw do Bosanskej Kahvy
RE: Mostar - dżek - 01.11.2016 Byłem i w 2017 chcę powrócić. Takie są plany... RE: Mostar - CarlosPL - 17.09.2017 Piękne widoki i ekstremalne emocje. Skakali z mostu do rzeki RE: Mostar - Bulgarius - 18.09.2017 Byłem świadkiem tych skoków - ale nie były to chyba żadne zawody. RE: Mostar - dżek - 18.09.2017 Teraz to już chyba czysta komercja. RE: Mostar - dżek - 16.07.2019 (01.11.2016 20:25:30)dżek napisał(a): Byłem i w 2017 chcę powrócić. Takie są plany... W 2017 się nie udało ale za 2 tygodnie (z hakiem) przybywamy nad Neretvę. RE: Mostar - dżek - 31.08.2019 Zwiedzanie Mostaru zaczynamy od meczetu Karadoz-begova dżamija, który posiada 34 - metrowy minaret. ![]() Grobowiec Osmana Dikicia, poety pochodzącego z Mostaru: ![]() Studnia przy meczecie: ![]() ![]() Po drugiej stronie meczetu znajduje się Museum Of War And Genocide Victims, którego nie zwiedzamy: ![]() Idziemy ulicą Osmana Dikicia w górę i zwiedzamy Muslibegovića kuća, dom w stylu osmańskim z oryginalnymi wnętrzami i wyposażeniem: ![]() W części budynku mieści się dość drogi hotel, w którym można przenocować w klimacie minionej epoki: ![]() Piękny dziedziniec, wyłożony otoczakami z Neretwy: ![]() Chwilka na kawę po bośniacku: ![]() ![]() Poniżej wnętrza tego fajnego i ładnie zachowanego zakątka. Wstęp 4 BAM/os, oprowadzała naszą dwójkę miła właścicielka. Potem chodzimy sami. Polecam: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() CDN RE: Mostar - dżek - 05.09.2019 Kierujemy się w stronę centrum. Takie obrazki, przedstawiające niezagojone cały czas rany wojenne przewijają się stale podczas naszej wędrówki przez Mostar i przez całą Bośnię: ![]() Wchodzimy na teren meczetu Koski Mehmed Pasha. Nie zwiedzamy go i nie wdrapujemy się na wieżę minaretu: ![]() Studnia jak zwykle piękna. Woda zimna i smaczna: ![]() ![]() ![]() W tle widać krzyż na górze Hum skąd armia chorwacka w czasie oblężenia Mostaru ostrzeliwała miasto. Krzyż wzniesiono w roku 2000. ![]() Powoli zbliżamy się do Starego Mostu, symbolu miasta, który aż taki stary nie jest gdyż w czasie wojny został wysadzony przez Chorwatów (1993 r.). Po wojnie odbudowany i ponownie oddany do użytku w 2004 roku: ![]() ![]() A na moście stale duży tłok. Najczęściej odwiedzane miejsce w Mostarze łączące część muzułmańską miasta z częścią katolicką: ![]() CDN: RE: Mostar - dżek - 06.09.2019 Kręcimy się wokół Starego Mostu: ![]() ![]() Kolor Neretwy jest obłędny: ![]() Widok na muzułmańską część miasta: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Na moście nieprzebrany tłum turystów. W końcu to symbol Mostaru: ![]() CDN RE: Mostar - dżek - 10.09.2019 Kilka zdjęć samego mostu i jego otoczenia. Tutaj most widziany z dołu znad samej Neretwy: ![]() ![]() ![]() Śmiałek przygotowywał się zbyt długo i nie udało mi się uchwycić jego skoku. Za pierwszym razem jak byłem było to samo. Może do trzech razy sztuka? ![]() ![]() ![]() Piknikowa atmosfera nad Neretwą. Zdjęcie nie pokazuje dużej ilości osób, które były tego dnia w Mostarze. A było ich całkiem sporo. W końcu to była niedziela: ![]() ![]() CDN |