Liczba postów: 4,429
Liczba wątków: 1
Reputacja:
63
24.08.2021 wjeżdżałem do Bułgarii od strony Macedonii. Pani "doktor" kazała wypełnić deklarację. Powiedziałem że tranzyt i że zaszczepiony to i ona i celnik kazali jechać. Przy wyjeździe nikogo nic nie interesowało. Jest luz.
Liczba postów: 60
Liczba wątków: 0
Reputacja:
4
A co to niby za deklaracja miała być?
Reputacja:
63
Nie wiem, bo w końcu mi jej nie dała bo powiedziałem, że tranzyt. Ale jak w czerwcu leciałem do BG to też wypełnialiśmy jakieś info covidowe, chyba w jakim hotelu będziemy i nr tel itp.
Reputacja:
4
Ale to dotyczyło tylko lotów, na granicach lądowych nie ma tego od dawna. Ci pogranicznicy to czasem mają narąbane w głowie.
Reputacja:
63
Pogranicznik zapytał mnie czy mam deklarację covid i cofnął mnie 10 metrów przed przejście do Pani "doktor" żeby ją wypełnić. Jak powiedziałem jej że jestem szczepiony i jadę tranzytem to napisała mi po bułgarsku tranzyt na karteczce i kazała jechać. Dałem karteczkę celnikowi powiedziałem że jestem zaszczepiony i kazał jechać. Więc nie widziałem na oczy deklaracji.
Liczba postów: 28
Reputacja:
0
Drodzy - wracał ktoś ostatnio do PL przez Rumunię ? Jak sytuacja na granicach ?
Planujemy powrót w piątek i zastanawiamy się jak sytuacja wygląda (my z mężem zaszczepieni, ale nasi przyjaciele NIE i bez testów).
Coś czytałam że TIRowcy protestują i są korki ... Wie ktoś coś ?
Czy jest wymóg robienia testów na tranzytowy powrót ?
Liczba postów: 3,349
Reputacja:
131
Jeżeli jesteśmy na terenie UE i wracamy do miejsca zamieszkania, jedziemy tranzytem, czyli nie powinno być żadnych covidowych problemów na granicy z testami, certyfikatami itp
Wysłane przy użyciu Tapatalka
Reputacja:
4
To coś się zmieniło, bo przecież od obywateli RP Rumuni nie wymagali paszportów covidowych (strefa zielona). Zdaje się, że Bułgaria weszła na żółtą listę.