Mekici pierwszy raz spróbowałam w Primorsku (hotel Perła Royal 2018), a pozniej( hotel Tiszina 2020)- były fenomenalne. Idąc ul. Iglika (Primorsku)kupiłam mekici w jednej z piekarni - twarda podeszwa.W tym roku udało mi sie je spotkać w piekarni w Obzorze. Starszy Pan je sam wyrabiam i smażył, a wnuczek sprzedawał. Równie dobra była banica i tu kupowałam boze, którą polubiłam. Na zdjęciu w oddali widać sklep mięsny, a za nim jest owa piekarnia.
Mekici
|
24-09-2022,00:07:00
Coś podobnego jadłem w Turcji - czy to będzie to samo? Takie placuszki smażone na głębokim oleju które pęcznieją i są fajnie chrupiące...można jeść na słodko i na słono
Primorsko [2022/2021/2020/2018/2016/2015/2008]
24-09-2022,15:03:51
Taki langosz - tak mi to wygląda
24-09-2022,19:07:03
@marecki mnie też pan proponował jako dodatek na mekici: dżem, cukier puder i syrenę rozgniecione z musieli mljako- wybrałam bez dodatku. @Bulgaricus nie jadłam langosza, ale masz rację podobnie wyglądają. Kiedyś @dzek zamieścił zdjęcie z langoszami że słonym serem i dzemem
24-09-2022,21:45:16
Ciasto jest coś podobnego do pączka - coś podobnego
24-09-2022,22:18:31
2 lata temu zrobiłam mekici ze strony Smak Bułgarii. Zrobię powtórkę bo już wiem jak się formułuje mekici( w sumie rozciąga w rękach). Miałam możliwość się przypatrywać przez okienko w piekarni. Robił i smażył sympatyczny starszy Pan. Pięknie mu wychodziły mekici
@Bulgarius może nie do końca. Do mekici dodaje się sodę. Ciasto jest takie wolne można powiedzieć kleiste( mówię o tym, które miał w misce starszy Pan i to które ja robiłam). Chociaż w jednym z hoteli ciasto na mekici robiono bardziej gęstsze, w smaku rewelacyjne.
29-09-2022,22:08:33
Przyznam szczerze, że mekici wydaje się naprawdę kuszące jeśli chodzi o wygląd. Będę musiała spróbować za niedługo sama zrobić coś takiego (niestety nie kojarzę, żeby w mojej okolicy jakakolwiek piekarnia oferowała taki produkt). Jednak widzę po wcześniejszych komentarzach, że są różne hmm tipy jeśli chodzi o przepis na mekici. Znalazłam coś takiego https://fajnegotowanie.pl/przepisy/mekitsa/ myślicie, że jest to dobry przepis? Najwyżej będę jeszcze szukała, choć wydaje się naprawdę w porządku. Tak czy siak muszę spróbować przyrządzić ten przysmak Naprawdę jestem ciekawa jak to dokładnie smakuje, bo wygląda z pewnością cudnie!
18-08-2023,10:15:35
Przypomina mi trochę langosz
25-08-2023,16:38:48
Pierwszy raz to widze, ale wyglada jak langos
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości