Kilka słów o ładowaniu w Rumunii.
Infra chyba lepsza niż w Polsce i operatorów sporo.
Na stacjach paliw Rompetrol zlokalizowanych na MOPach autostradowych mają trochę ładowarek Renovatio e-Charge po 150 kW. Zwykle 2 lub 3 szafy - 2xCCS i CCS+ChaDeMo. Cena 2,49 RON/kWh (2,14 zł/kWh)
Jadąc od Szegedu na Widyń korzystałem z na MOPie Pecica (zaraz za granicą H-RO).
W drodze powrotnej na A1 Orastie i A1 Pecica.
Odpalanie z apki (E-Charge), portfel ładuje się kartą od 100RON. Po wyczerpaniu środków przerywa ładowanie, a właściwie przed wyczerpaniem bo mi zostawił 8,40 RON.
Na trasie do Widynia miałem w Drobeta Turnu Severin ładowarkę Plugpoint 150 kW (2xCCS+AC).
Odpalanie z apki (Plugpoint), portfel ładowany co 50lei. Na koniec mi zostawił 1,40 lei.
Cena 1,13 start + 2,02 RON/kWh. W sumie mi wyszło 1,74 zł/kWh.
Na koniec przedziwna sieć ELMotion.
Korzystałem w Novaci, przed startem na Transalpinę.
Apka dziwaczna - niby mówi, że można założyć konto na mail z Gmaila lub inny, ale przy tym innym się wykrzacza.
Założyłem konto na adres z Gmaila i okazuje się, że mają opcję zmiany adresu email.
Zmieniłem na ten pierwotny i było ok.
Nie ma portfela, dodaje się kartę. Z tym, że od ładowania 21.09.2024r widzę należność, ale jeszcze nie została pobrana.
Może w nowym miesiącu...
Ceny zachęcające 1,90 RON/kWh za DC i 1,59 RON/kWh za AC.
I tu się zaczynają schody.
Apka nie pokazuje która ładowarka jest dostępna. Dopiero użycie przycisku "Book 15 min" testuje łączność z nią.
W Novaci są 3 punkty.
- za płotem szpitala 1x AC 22kW. Ten płot mnie wystraszył i dopiero później sprawdziłem, że można dosięgnąć przez płot i wetknąć wtyczkę;
- koło Primaria Novaci DC 50 kW +AC, ale czynne w godzinach pracy urzędu 10-17!!! Oczywiście przyjechałem z Sozopola po 17-ej, a wyjechać chciałem przed 10-tą.
- przy targowisku 1x AC 22kW, chętnie zastawiana przez handlujących. Tą się udało odpalić (skanowanie aparatem kodu QR z numerem ładowarki i Start), ale że to wolne ładowanie to przerwałem przy 60% baterii.
Rano chciałem dobić w szpitalu, ale tym razem ładowarka była offline, a moja targowiskowa niby online, ale "spróbuj później".
A tam, starczyło do Orastie bez problemu.