22-10-2024,18:02:22
Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2024]
|
23-10-2024,10:04:14
Ja jechalem kilka razy obie strony z 10 lat temu. Niema sensu przez Belgrad, kieruj sie na Kovin. Ja raz jechalem przez Bela Crkva, a raz po E-70 od Vrshac na Panchevo i Kovin. Niebawem dalej tędy pojedeme do Bulgaria. Planuja AUTOSTRADA Timiszoara-Belgrad, która przy naj-mniej z 5 lat wyprzedzi Via Carpatia przez Calafat-Vidin .
Jak luisz poznawać nowe trasy to od Bela crkva jest teraz przejscie na RO -Granični prelaz Kaluđerovo i potem trasa wzdluż Dunaju jak ja sie pomililem (jechalembez GPS) dojechalem o samej granicy i...nie bilo any drogi, ani przejscia inna trasa co osobiscie jechalem w ciemno (doslownie i przenosnie) po przekroczeniu Dunaj za Kovin-Pożarevac-Zajechar-Vrshka chuka SRB/BG- Belogradczyk. 2010 r z malego DAEWOO Matiz naladowane z 200+ kg tynków dekoracijnich i farb To bil istny hardkor- bez nawigacja, bez map dojechalem szczęśliwe do Bułgaria! Jakie mialem pieronskie szczęscie to sie okazalo w drodze do domu, tuż przed Vraca pękla opona, że by wymienić na zapasowa trzeba bilo auto rozladować. Dojechawszy do punktu z opon-na samym początku miasta- strzelyla i druga guma Od przeladunku auta os sie ugiela i opony ociraly o nadkola. Kupilem używki w bdb stanie i tak dojehalem do domu. Autko stalo z 2 lata bezużytecznie, a innym razem opisze jazda powrotna- również ciekawsza od tej
"In vino veritas, in aqua sanitas"
23-10-2024,11:52:29
Moim zdaniem nie ma sensu - chyba, że w środku sezonu na powrocie z BG.
Trasa krótsza o 80 km w stosunku do przejazdu przez Budapeszt i Roszke, za to 2 godziny dłuższa (wg gmaps). Winietę węgierską i tak musisz kupić, a oszczędność opłat Subotica - Belgrad jest mniejsza niż koszt winiety Rumuńskiej. Roszke/Horgosz w stronę Serbską nawet w sezonie można w miarę szybko przejechać. O komforcie, bezpieczeństwie i ew. mandatach nie wspomnę - bo to wątek o trasie przez Rumunię
23-10-2024,12:50:21
Ja zasadniczo nie kupuje węgerskich winetek
Warto czasamy zboczyć od popularnich tras ! Nie wszystko w tym życiu musi mieć sens
29-10-2024,14:59:51
Nie polecam natomiast jechać po stronie Węgier wzdłuż granicy z Rumunia. Tak równolegle do Oradea Arad, drogi lokalne po węgierskiej stronie zmasakrowane
30-10-2024,08:29:37
Masz racja, igi123 droga Oradea-Arad jest my jako autostrada
12-11-2024,01:52:45
Jechałem tą trasa ale do GrecjiI ją polecam. Niemniej w Serbii jedź na Smederevo i tam wjeżdżasz na autostradę. To też dobry punkt na spanie
2016 Bg /2018 Bg /2019 Bg / 2021 Niemcy-Liechtenstein-Austria-Szwajcaria-Francja-Andora-Hiszpania 2022 Bg 2023 Srb-Macedonia-Grecja-Bułgaria 2024 Srb-Czarnogóra/2025 Niemcy-Francja-Andora-Hiszpania
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości