Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2024]
(10-07-2024,23:31:45)jarecki69 napisał(a): Ja wybieram sie do BG już w piątek rano. Wyruszamy o 4 rano więc na granicy Węgry-Serbia bedziemy ok 16 tej. Myślę, że wjazd będzie spokojny ale gorzej z wjazdem z SR do BG. Tu są jedynie dwa przejścia które biore pod uwagę. Ale na tym głownym w Kalotinie codziennie widze w kamerkach starszne kolejki. Do końca nie będę wiedzieć gdzie przekraczać granicę. czas pokaże, może będę mieć szczęści bo planuje opuścić SR tak ok 23 . Pozdrawiam. Jutro sie już pakuje ostro no i nad ranem w droge..
@bart11 ma racje, moim zdaniem lepszy termin na wyjazd to niedziela. Jechałem w zeszłym roku i było pusto na przejściach.
Pozdrawiam
Bogdan
Odpowiedz
jarecki69 - o której zamierzasz dojechać do Kalotiny?, w sumie jak będziesz jechał ciągiem od powiedzmy 18tej, to koło północy może nie będzie takiego dramatu. W razie 'w'  - masz jeszcze Strezimirovci (w NIS jedziesz dalej na Ateny zamiast na Istambuł). 

Tak czy inaczej w będąc w Belgradzie koniecznie trzeba odpalić BorderWatcher.
Odpowiedz
Wystarczy śledzić natężenie ruchu Smile - by wiedzieć co nas czeka
Pozdrawiam,
Zagorkaman
Odpowiedz
To prawda. 
Jeśli pędząc autostradą zauważasz wzmożony ruch i ponad połowa samochodów które mijasz lub ciebie mijają to te z rejestracjami z Niemiec, Holandii, Austrii, Belgii, Francji itp, a na parkingach autostradowych da zauważyć się tłumy, włączając w to modlących się Muzułmanów oznacza to porządne zatwardzenie w Kalotinie...
Odpowiedz
Witam wszystkich po dłuższej nieobecności. Właśnie wróciłem z Bułgarii i w temacie przejść granicznych mam garść informacji. Otóż granicę węgiersko-serbską postanowiłem przekraczać w Tompa. Był to bardzo dobry wybór, nie było kolejki , czekałem może z 20 min. Dojazd fatalny do tej miejscowści. Droga bardzo wyboista, dziurawa ale sprawne przekroczenie granicy i śliczna serbska celniczka, wynagodziły tą niedogodność Smile. Jadąc przez Serbię, postanowiłem nie zbaczać z kursu i pojechałem na przejście graniczne Kalotina. Byłem tam ciut po połnocy z piątku na sobotę. Kolejka była nieduża. Przekroczyłem granicę w niecałą godzinę co uważam za sukces. Tak więc mimo weekendu i natłoku śniadych "Niemców" , udało mi sie sprawnie przejechać przez granicę. Co do innych spostrzeżeń z pobytu w Bułgarii to podziele się w odpowiednich wątkach. Była to moja pierwsza wizyta zatem mam co pisac. Pozdrawiam.
Odpowiedz
(28-07-2024,22:07:26)jarecki69 napisał(a): Witam wszystkich po dłuższej nieobecności. Właśnie wróciłem z Bułgarii i w temacie przejść granicznych mam garść informacji. Otóż granicę węgiersko-serbską postanowiłem przekraczać w Tompa. Był to bardzo dobry wybór, nie było kolejki , czekałem może z 20 min. Dojazd fatalny do tej miejscowści. Droga bardzo wyboista, dziurawa ale sprawne przekroczenie granicy i śliczna serbska celniczka, wynagodziły tą niedogodność Smile. Jadąc przez Serbię, postanowiłem nie zbaczać z kursu i pojechałem na przejście graniczne Kalotina. Byłem tam ciut po połnocy z piątku na sobotę. Kolejka była nieduża. Przekroczyłem granicę w niecałą godzinę co uważam za sukces. Tak więc mimo weekendu i natłoku śniadych "Niemców" , udało mi sie sprawnie przejechać przez granicę. Co do innych spostrzeżeń z pobytu w Bułgarii to podziele się w odpowiednich wątkach. Była to moja pierwsza wizyta zatem mam co pisac. Pozdrawiam.
@jarecki69 to miałeś szczęście na jednej i na drugiej granicy, największe kolejki zawsze są w sobotę. Jaką drogą jechałeś na Tompę, ja zazwyczaj przed Budapesztem zjeżdżam na autostradę na Chorwację, a później w miejscowości Dunaj Varos zjeżdżam w kierunku Tompy. Drogi nie były najgorsze.
Pozdrawiam
Bogdan
Odpowiedz
Ja jechałem z Budapesztu drogą E75 na Kecskemet a nastepnie na Segedyn . Przez tym miastem skręciłem na Domaszek i drogą 55 jechałem do Tompy . Odcinek od skrzyzowania drogi 55 z droga 53 był bardzo nieciekawy - dziura na dziurze. No ale moje auto to jakoś przeżylo i później już wjechałem do Serbii bez stania w kolejce Smile.
Odpowiedz
@jarecki69 dzięki za informacje, ja w ubiegłym roku również jechałem przez Tompa i na przejściu nie było żadnego auta.
Pozdrawiam
Bogdan
Odpowiedz