01-06-2022,12:47:21
Ceny wyższe średnio o 35% w Primorsku i Sozopolu. Link do materiału https://www.youtube.com/watch?v=KQnOGumSNIc
Ceny wakacji na morzu wzrosły o 35% w porównaniu do zeszłego lata, wynika z badania kurortów nad Morzem Czarnym przeprowadzonego przez kanał bTV. W Primorsku i Sozopolu nocleg w ramach all inclusive w hotelu czterogwiazdkowym kosztuje teraz 120 lew za dzień na osobę wobec 90 lew w zeszłym roku, a w hotelu trzygwiazdkowym - 50-70 lew za dzień na osobę w porównaniu do zeszłorocznych 40 lew.
Większość hoteli planuje otwarcie na początku czerwca. „Nasi dostawcy podnieśli ceny o 40-50%, a my wciąż mamy wątpliwości, jakie ustalić ceny i jakie rabaty udzielić”, skarży się kierownik hotelu w Primorsku, Zlatina Vladeva. Czteroosobowy apartament w jej hotelu wynajmowany jest za 250 lew dziennie, czyli o około 10 lew więcej na osobę niż w zeszłym roku. „Jeśli w zeszłym roku, w okresie przejściowym, pakiet all-inclusive dla jednej osoby kosztował 90 lew dziennie, w tym roku kosztuje 120 lew dziennie”, dodaje Zlatina Vladeva.
A oto ceny teraz w restauracjach:
• sałatki – ok. 10 lewów (w zeszłym roku było to 7 lewów);
• cena porcji szprota (z 250 gramów) wzrosła z 6 lew do 7–10,50 lewa;
• cena porcji smażonej ostroboka lub babki wzrosła do 12 lewów;
• cena porcji smażonych ziemniaków wzrosła o 1,50 lewa (z 5 lew zeszłego lata do 6,50 lewa obecnie);
• Mała szklanka piwa z beczki kosztuje teraz 3,50 BGN w porównaniu z 2 BGN w zeszłym roku.
Obiad w letniej restauracji kosztuje średnio 30 lew na osobę. Niewielkie kafejki na plaży też mają swoje menu lunchowe, gdzie proponują dania gotowe: kurczak z ryżem, faszerowana papryka, kebab z winem… 50 BGN, a to są stosunkowo niskie ceny – tłumaczy Silvia Hristova, kierownik plaży restauracja w Sozopolu. Jednak koszt sałatek w menu zaczyna się od 10 lewów, kalmary – od 15 lewów, porcja ostroboka – 18 lewów, a to wszystko w wyższych cenach. Wzrosła również cena szprota. „Zeszłego lata było to 6,60 lewa, a teraz jest to 6,90 lewa – cena dość mocno wzrosła i to nie z powodu ryb, ale ze względu na wzrost cen ropy” – dodaje Silvia Hristova. Tak więc standardowa kolacja z napojami kosztuje około 40–50 lew na osobę.
Ceny wakacji na morzu wzrosły o 35% w porównaniu do zeszłego lata, wynika z badania kurortów nad Morzem Czarnym przeprowadzonego przez kanał bTV. W Primorsku i Sozopolu nocleg w ramach all inclusive w hotelu czterogwiazdkowym kosztuje teraz 120 lew za dzień na osobę wobec 90 lew w zeszłym roku, a w hotelu trzygwiazdkowym - 50-70 lew za dzień na osobę w porównaniu do zeszłorocznych 40 lew.
Większość hoteli planuje otwarcie na początku czerwca. „Nasi dostawcy podnieśli ceny o 40-50%, a my wciąż mamy wątpliwości, jakie ustalić ceny i jakie rabaty udzielić”, skarży się kierownik hotelu w Primorsku, Zlatina Vladeva. Czteroosobowy apartament w jej hotelu wynajmowany jest za 250 lew dziennie, czyli o około 10 lew więcej na osobę niż w zeszłym roku. „Jeśli w zeszłym roku, w okresie przejściowym, pakiet all-inclusive dla jednej osoby kosztował 90 lew dziennie, w tym roku kosztuje 120 lew dziennie”, dodaje Zlatina Vladeva.
A oto ceny teraz w restauracjach:
• sałatki – ok. 10 lewów (w zeszłym roku było to 7 lewów);
• cena porcji szprota (z 250 gramów) wzrosła z 6 lew do 7–10,50 lewa;
• cena porcji smażonej ostroboka lub babki wzrosła do 12 lewów;
• cena porcji smażonych ziemniaków wzrosła o 1,50 lewa (z 5 lew zeszłego lata do 6,50 lewa obecnie);
• Mała szklanka piwa z beczki kosztuje teraz 3,50 BGN w porównaniu z 2 BGN w zeszłym roku.
Obiad w letniej restauracji kosztuje średnio 30 lew na osobę. Niewielkie kafejki na plaży też mają swoje menu lunchowe, gdzie proponują dania gotowe: kurczak z ryżem, faszerowana papryka, kebab z winem… 50 BGN, a to są stosunkowo niskie ceny – tłumaczy Silvia Hristova, kierownik plaży restauracja w Sozopolu. Jednak koszt sałatek w menu zaczyna się od 10 lewów, kalmary – od 15 lewów, porcja ostroboka – 18 lewów, a to wszystko w wyższych cenach. Wzrosła również cena szprota. „Zeszłego lata było to 6,60 lewa, a teraz jest to 6,90 lewa – cena dość mocno wzrosła i to nie z powodu ryb, ale ze względu na wzrost cen ropy” – dodaje Silvia Hristova. Tak więc standardowa kolacja z napojami kosztuje około 40–50 lew na osobę.
Primorsko [2024/2022/2021/2020/2018/2016/2015/2008]