28-10-2015,22:09:28
Moi Drodzy - właśnie zanabyłem droga kupna na allegro za całe 4 złote ( jest jeszcze parę sztuk ) fajną książkę z przepisami kuchni BG, z premedytacją nie piszę " kucharską", ponieważ streszcza historię BG oraz zawiera szeroką genezę kuchni bułgarskiej - autorki opisują święta w BG i towarzyszące im uczty oraz zwyczaje kulinarne, a te informacje zdobyły osobiście będąc w BG zarówno w ówczesnych lokalach a przede wszystkim mieszkając u zwykłych ludzi
ich podróż odbyła się w latach 70tych, ja mam wydanie z 1980r., a druga część książki to przepisy - od czorb, przez sałatki, dania mięsne, rybne, desery, kończąc na napojach, jak dla mnie fantastyczne wydawnictwo okraszone w dodatku przysłowiami bułgarskimi
...czuszka jeśli nie ostra,
ogórek jeśli nie gorzki
mąż jeśli nie zrzędzi-
pięciu groszy nie są warci !
ich podróż odbyła się w latach 70tych, ja mam wydanie z 1980r., a druga część książki to przepisy - od czorb, przez sałatki, dania mięsne, rybne, desery, kończąc na napojach, jak dla mnie fantastyczne wydawnictwo okraszone w dodatku przysłowiami bułgarskimi
"czuszka ako ne liuti,
krastawica ako ne gorczi,
i myż ako ne gyłczi-
pet pari ne struwat !"
krastawica ako ne gorczi,
i myż ako ne gyłczi-
pet pari ne struwat !"
...czuszka jeśli nie ostra,
ogórek jeśli nie gorzki
mąż jeśli nie zrzędzi-
pięciu groszy nie są warci !
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”