Takie abecadło dla początkujących...
Zazwyczaj w restauracjach jest menu obrazkowe, jednak dla tych niewtajemniczonych, którzy z kuchnią bułgarską zetkną się po raz pierwszy poniżej słowniczek podstawowych potraw:
Na śniadanie...
banica - bułka ze specjalnego ciasta z różnymi dodatkami, uwaga: serowe zazwyczaj słone
łukanka - podsuszana i spłaszczona kiełbasa, troszkę podobna do salami, w środku kawałeczki mięsa wieprzowo-wołowe i przyprawy
szpek - półsucha mocno przyprawiona wędlina bułgarska,
palacinka - naleśnik
Przystawki
szopska sałatka - nie traktujcie jej jako surówki, gdyż w Bułgarii podawana jest jako przystawka. Składniki: pomidory, ogórki, cebula, papryka opiekana, starty owczy ser;koniecznie polana octem winnym i oliwą (tym co akurat stoi na stole)
owczarska sałatka - Składniki: pomidory, papryka czerwola lub zielona, jajko gotowane, szynka, oliwki, starty owczy ser.
czuszka biurek - panierowana smażona papryka nadziewana białym serem z przyprawami
sirene po shopski - biały ser bułgarski duszony w glinianym naczyniu z warzywami i jajkiem
sirene - biały ser owczy, krowi lub bawoli, o smaku zbliżonym do fety (tylko mniej słony); w warunkach polskich stosujemy zamrożoną fetę startą na tarce o drobnych oczkach...czasem podawane są frytki z tartym sirene na wierzchu
kaszkawał panirowany - bułgarski ser zółty panierowany smażony na głębokim tłuszczu
podłuczeni tikwiczki -podsmażone plasterki cukinii w sosie czosnkowym
liuti czuszki-bardzo pikantne pepperoni, świeże lub marynowane
czesnakova pirljenka - cienki chlebek podobny do macy z czosnkiem, podawany na ciepło
Zupy
tarator - zupa na zimno - chłodnik, sporządzony z ajranu i pokrojonych w drobną kostkę ogórków, koperku z mielonymi orzechami; bardzo orzeźwiające danie
szkembe cziorba - zupa z flaków wołowych z mlekiem, podawana na słodko
bob cziorba - zupa fasolowa z pomidorami i czasem ostrą papryką
topczeta - nasz rosołek zabielany, dość słony z klopskikami z mięsa mielonego
piljeszka - rosołek z drobnymi kawałkami kurczaka, łagodna zupa bez niespodzianek, także z drobnymi klopsikami z mięsa mielonego
Potrawy jednogarnkowe
kawarma - bardzo smaczne danie, składające się z wieprzowiny i warzyw
kebapczeta - potrawa mięsna przyrządzana najczęściej z siekanej wieprzowiny, ostro przyprawiona pieprzem, cebulą, papryką;
musaka - zapiekanka przygotowana z warzyw i mięsa; z chrupiącą skórką na wierzchu z mleka i jajka
gjuwecze - danie mięsne, przyrządzane z mięsa i warzyw w specjalnym glinianym garnku
sacz- tradycyjne danie z grilowanych warzyw i mięsa (w zależności od rodzaju sacza) z dodatkiem sera, serwowane na żeliwnym gorącym półmisku
Kotlety, mięsne kawałki
sarmi - gołąbki przyrządzane z liści kapusty lub winogron
kebapcze – mięsne wałki z dodatkiem czubricy, smażone na ruszcie z charakterystycznymi przypalonymi przekreśleniami, najczęsciej sprzedawane na sztuki
kiufte – to samo co kebapcze, ale formowane w okrągłe kotlety
piljeszki szapki - kawałki kurczaka, coś w rodzaju nugettsów smażone na głębokim tłuszczu
żuljenki - paski piersi kurczaka obtoczone w płatkach cornflakes (kukurydzianych)
pilje z oriz - noga lub udko kurczaka z ryżem pomieszanym z warzywami (groszek, marchewka)
Napoje
kiselo mljako – kwaśne mleko, podawane schłodzone i znacznie słodsze niż polskie
ajran - rodzaj jogurtu - trochę jak polski jogurt naturalny, ale zawierający specjalne kultury bakterii; często pity z potrawami mięsnymi
boza – lekko sfermentowany słodkawo-kwaśny napój przygotowany z pszenicy
rakija – tradycyjna wódka destylowana z owoców
Przyprawy
lutenica – pasta paprykowo-pomidorowa z przewagą pomidorów, ale często z innymi dodatkami warzywnymi
urnebes – pasta serowa z dodatkiem papryki i czasem innych warzyw traktowana jako sałatka lub nadzienie i dodatek do potraw mięsnych
czubrica - przyprawa z cząbru górksiego wystrępująca w dwóch odmianach czerwonej do pieczywa, pizzy, makaronu i zielonej do mięs. Znakomita pamiątka z podróży do Bułgarii
Zachęcam do uzupełniania...
Zazwyczaj w restauracjach jest menu obrazkowe, jednak dla tych niewtajemniczonych, którzy z kuchnią bułgarską zetkną się po raz pierwszy poniżej słowniczek podstawowych potraw:
Na śniadanie...
banica - bułka ze specjalnego ciasta z różnymi dodatkami, uwaga: serowe zazwyczaj słone
łukanka - podsuszana i spłaszczona kiełbasa, troszkę podobna do salami, w środku kawałeczki mięsa wieprzowo-wołowe i przyprawy
szpek - półsucha mocno przyprawiona wędlina bułgarska,
palacinka - naleśnik
Przystawki
szopska sałatka - nie traktujcie jej jako surówki, gdyż w Bułgarii podawana jest jako przystawka. Składniki: pomidory, ogórki, cebula, papryka opiekana, starty owczy ser;koniecznie polana octem winnym i oliwą (tym co akurat stoi na stole)
owczarska sałatka - Składniki: pomidory, papryka czerwola lub zielona, jajko gotowane, szynka, oliwki, starty owczy ser.
czuszka biurek - panierowana smażona papryka nadziewana białym serem z przyprawami
sirene po shopski - biały ser bułgarski duszony w glinianym naczyniu z warzywami i jajkiem
sirene - biały ser owczy, krowi lub bawoli, o smaku zbliżonym do fety (tylko mniej słony); w warunkach polskich stosujemy zamrożoną fetę startą na tarce o drobnych oczkach...czasem podawane są frytki z tartym sirene na wierzchu
kaszkawał panirowany - bułgarski ser zółty panierowany smażony na głębokim tłuszczu
podłuczeni tikwiczki -podsmażone plasterki cukinii w sosie czosnkowym
liuti czuszki-bardzo pikantne pepperoni, świeże lub marynowane
czesnakova pirljenka - cienki chlebek podobny do macy z czosnkiem, podawany na ciepło
Zupy
tarator - zupa na zimno - chłodnik, sporządzony z ajranu i pokrojonych w drobną kostkę ogórków, koperku z mielonymi orzechami; bardzo orzeźwiające danie
szkembe cziorba - zupa z flaków wołowych z mlekiem, podawana na słodko
bob cziorba - zupa fasolowa z pomidorami i czasem ostrą papryką
topczeta - nasz rosołek zabielany, dość słony z klopskikami z mięsa mielonego
piljeszka - rosołek z drobnymi kawałkami kurczaka, łagodna zupa bez niespodzianek, także z drobnymi klopsikami z mięsa mielonego
Potrawy jednogarnkowe
kawarma - bardzo smaczne danie, składające się z wieprzowiny i warzyw
kebapczeta - potrawa mięsna przyrządzana najczęściej z siekanej wieprzowiny, ostro przyprawiona pieprzem, cebulą, papryką;
musaka - zapiekanka przygotowana z warzyw i mięsa; z chrupiącą skórką na wierzchu z mleka i jajka
gjuwecze - danie mięsne, przyrządzane z mięsa i warzyw w specjalnym glinianym garnku
sacz- tradycyjne danie z grilowanych warzyw i mięsa (w zależności od rodzaju sacza) z dodatkiem sera, serwowane na żeliwnym gorącym półmisku
Kotlety, mięsne kawałki
sarmi - gołąbki przyrządzane z liści kapusty lub winogron
kebapcze – mięsne wałki z dodatkiem czubricy, smażone na ruszcie z charakterystycznymi przypalonymi przekreśleniami, najczęsciej sprzedawane na sztuki
kiufte – to samo co kebapcze, ale formowane w okrągłe kotlety
piljeszki szapki - kawałki kurczaka, coś w rodzaju nugettsów smażone na głębokim tłuszczu
żuljenki - paski piersi kurczaka obtoczone w płatkach cornflakes (kukurydzianych)
pilje z oriz - noga lub udko kurczaka z ryżem pomieszanym z warzywami (groszek, marchewka)
Napoje
kiselo mljako – kwaśne mleko, podawane schłodzone i znacznie słodsze niż polskie
ajran - rodzaj jogurtu - trochę jak polski jogurt naturalny, ale zawierający specjalne kultury bakterii; często pity z potrawami mięsnymi
boza – lekko sfermentowany słodkawo-kwaśny napój przygotowany z pszenicy
rakija – tradycyjna wódka destylowana z owoców
Przyprawy
lutenica – pasta paprykowo-pomidorowa z przewagą pomidorów, ale często z innymi dodatkami warzywnymi
urnebes – pasta serowa z dodatkiem papryki i czasem innych warzyw traktowana jako sałatka lub nadzienie i dodatek do potraw mięsnych
czubrica - przyprawa z cząbru górksiego wystrępująca w dwóch odmianach czerwonej do pieczywa, pizzy, makaronu i zielonej do mięs. Znakomita pamiątka z podróży do Bułgarii
Zachęcam do uzupełniania...