![]() |
|
Co przywozicie z Bułgarii? - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Tematy inne (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=11) +--- Dział: Hyde Park (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Co przywozicie z Bułgarii? (/showthread.php?tid=698) |
RE: Co przywozicie z Bułgarii? - napoleon - 02.07.2017 Ach ten twój mąż prawdziwy twardziel , Taki chłop to skarb Co przywozicie z Bułgarii? - TomekT - 02.07.2017 A my mówimy że pika dwa razy ;d Wysłane z mojego Neffos C5 przy użyciu Tapatalka RE: Co przywozicie z Bułgarii? - makej - 02.08.2017 (28.10.2016 09:45:12)egon napisał(a): My 3 lata temy kupowalismy dzem figowy w Piotrze i Pawle (wyprodukowany we Francji) byl dobry ale dzem figowy z Bulgarii jest rewelacyjny. Przywozila nam (znajoma Bulgarka) konfiture robiona domowa metoda z calymi figami. Podczas tego pobytu kupilismy dzem figowy z firmy Deroni(slodka smokimja), byl tez z calymi figami i musem z fig-rewelacyjny Jednak uwazamy ze w tych wczesniejszych latach (w Bulgarii) dzem z fig byl jakosciowo najlepszy i najsaczniejszy.Wiecie może czym różni się w smaku dżem z zielonych fig od tego z dojrzałych ? W Starym Sozopolu kupiliśmy od babuszki (6lev) ten z dojrzałych i był super. Do Polski chcemy zabrać oba. RE: Co przywozicie z Bułgarii? - bateniki - 02.08.2017 W samej nazwy masz różnica ![]() Zielone to znaczy niedojerzale, nie rozwiniete figi, które sie robi tak samo jak dżem z malich zielonych pomydory ![]() Zalewa sie w syropie cukrowym ![]() Polecam ten z dojrzalich fig, a naj-lepiej swieże prosto z drzewa ![]() Jestem w stanie zjesć z 1,5 kg
RE: Co przywozicie z Bułgarii? - egon - 02.08.2017 Bateniki napisał: Jestem w stanie zjesć z 1,5 kg ![]() Widze ,ze gramy na tych samych falach. Figa to jest to. Kiedys dzem z zielonych fig kupowałam przez internet wyprodukowany w Turcji w Delikatesach tureckich i wyprodukowany w Bulgarii kupowany w sklepie internetowym Smaki wakacji. Bardzo slodki ![]() Dżem figowy z firmy Deroni ![]() Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka RE: Co przywozicie z Bułgarii? - Tosho - 02.08.2017 Сладко to konfitury RE: Co przywozicie z Bułgarii? - egon - 02.08.2017 Dzieki za poprawke
RE: Co przywozicie z Bułgarii? - dar.iva - 02.08.2017 Do dżemu z zielonych fig używa się nie niedojrzałych,a męskich fig wiosną. Męskie figi są w środku puste,bez pestek.Najpierw trzeba je podziurawić. Gotuje się je 3 razy,jak niektórzy do pierwszej wody dodają taki sproszkowany niebieski kamień,żeby zachować zielony kolor.Po każdym gotowaniu trzeba je umyć zimną wodą i dokładnie odcedzić , wyciskając białe mleczko z środka.Tak 3 razy.Potem te spłaszczone figi są zalewane przygotowanym syropem.Po kilku minutach wchłaniają syrop i pęcznieją.Uwelbiam je z lodami śmietankowymi :-) Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka RE: Co przywozicie z Bułgarii? - dar.iva - 02.08.2017 Oczywiście miałam na myśl сладко z zielonych fig
Co przywozicie z Bułgarii? - peter - 02.08.2017 Ta Deroni jest tak słodka że aż mdli. Idealna do naleśników Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |