Forum Bulgaricus
Kiedy kupić waluty na wakacje? - Wersja do druku

+- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum)
+-- Dział: Informacje podstawowe (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Dział: Pieniądze (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Kiedy kupić waluty na wakacje? (/showthread.php?tid=176)

RE: Kiedy kupić waluty na wakacje? - peter - 24.06.2016

może faktycznie trzeba będzie się zastanawiać nad kupnem lv czy funtów, bo ten raczej będzie miał tendencję zniżkową, kwestia jeszcze po ile funt za parę dni będzie stał u nas i w BG

RE: Kiedy kupić waluty na wakacje? - meter30 - 24.06.2016

No i macie brexit... Wczoraj po południu kupiłem walutę na wakacje - Euro po 4,375 i BGN po 2,235. Nie wiedziałem czy dobrze robię, ale widzę że to był strzał w dziesiątkę

RE: Kiedy kupić waluty na wakacje? - dżek - 24.06.2016

Ciekawe jaki będzie kurs BGN do PLN. Czy osłabienie złotego do euro przełoży się na kurs do Leva?

RE: Kiedy kupić waluty na wakacje? - tomek89 - 24.06.2016

(20.06.2016 11:09:58)czarmar napisał(a):
(20.06.2016 10:30:29)samsung19 napisał(a): Wszystko okaże się w czwartek rano
http://biznes.onet.pl/wiadomosci/analizy/analizy-walutowe/kursy-walut-a-brexit-reakcja-zlotego-funta-franka-i-euro/411pns

Kolejne nakręcanie leszczy. Jak pisałem kilka dni temu będzie korekta i dzisiaj ona się realizuje. Trzeba zrobić zakupy na rynku przed wyimaginowanym brexitem, wtedy euro podskoczy do 4.50 i można sprzedawać, a że później okaże się że brexitu nie było więc waluty spadną. Tylko jest problem do jakiego poziomu. Ja od początku zakładam że będzie głębsza korekta na euro może w okolice 4,20. Oczywiście w dłuższej perspektywie waluty będą w cenie głownie dolar, zapewne na jesieni zacznie się piąć w górę, ale trochę odbiegłem od tematu.

A jednak

RE: Kiedy kupić waluty na wakacje? - igi123 - 24.06.2016

(24.06.2016 08:34:16)dżek napisał(a): Ciekawe jaki będzie kurs BGN do PLN. Czy osłabienie złotego do euro przełoży się na kurs do Leva?
Na pewno. Jak euro się umacnia do złotówki, to leva (który ma sztywny kurs do euro) też się umacnia. Za wakacje zapłacimy więcej po prostu. Sad

RE: Kiedy kupić waluty na wakacje? - Bulgarius - 24.06.2016

(23.06.2016 23:08:01)igi123 napisał(a): I chyba w aliorze nie trzeba zakładać konta, przynajmniej tak było kiedyś...

Ale igi jak chcesz płacić kartą która nie jest przypisana do konta. To jest karta debetowa a nie kredytowa.

Chodziło mi o konto typu ROR, niezbyt precyzyjnie się wyraziłem.  Rachunek karty trzeba otworzyć. Chyba że się jest klientem Aliora, wtedy podajemy tylko identyfikator.

RE: Kiedy kupić waluty na wakacje? - czarmar - 24.06.2016

Kurs Euro BGN jest stały i wynosi 1.95, dlatego jeżeli kupimy drożej euro to więcej zapłacimy za wakacje w Bułgarii i po drodze paliwo i nasze przyjemności. Ale to nie my wychodzimy z Unii tylko Wielka Brytania i oni niech się martwią.

Waluty kilka dni poszlają i sie uspokoi, może nie będzie bardzo tanio ale tragedii nie będzie głownie jeżeli chodzi o Euro, czyli powrót do 4.35. Szkoda bo miałem nadzieje na niższe wyceny ale takie jest życie. To są tylko pieniądze i one szczęścia nie dają. Już dzisiaj widać, że waluta się stabilizuje. Natomiast faktycznie osoby, które maja kredyty teraz we frankach mają wielki problem bo frank i dolar będą silne.

(24.06.2016 09:05:59)czarmar napisał(a): ... Ale to nie my wychodzimy z Unii tylko Wielka Brytania i oni niech się martwią.
 Natomiast faktycznie osoby, które maja kredyty teraz we frankach mają wielki problem bo frank i dolar będą silne.
Niestety nie tylko Brytyjczycy powinni się martwić. Niestety są produkty w naszym kraju za które rozliczamy się w dolarach, a on (ten $) umacnia się do złotówki. Zobaczymy już niedługo ile paliwo kosztuje na naszych stacjach. Niestety.

RE: Kiedy kupić waluty na wakacje? - czarmar - 24.06.2016

Ja tylko zakończę ze swojej strony wątek Brexitu nie można być jedną nogą w Unii a drugą na swojej wyspie. Dlatego ten alians Wielkiej Brytanii i EU musiał się zmienić. Wielka Brytania dopiero zobaczy co to jest niezalezność jak odłączą się od niej Szkocja i Irlandia Północna. Wtedy Anglicy, Walijczycy ci z prowincji docenią co to jest Europa i świetność ich kraju z poprzednich wieków dawno minęła.

Jest to jakaś wskazówka dla Polski, że trzeba dbać o jedność Europy a nie z nią walczyć. Chyba, że my również chcemy wyjść z EU i zobaczyć ile znaczy realnie nasza złotówka i powalczyć wtedy sam na sam np. z Rosją i przekonać się ile możemy sami zdziałać na tym świecie. Nic. Takiego projektu jak EU, który zniszczymy w najbliższej przyszłości nie będzie, a obecni rządzący eurosceptycy z różnych krajów dawno będą umarli a nasze dzieci będą musiały dalej żyć w kraju może szarganym wojnami. Pomyślmy o tym a nie tylko myślmy o partykularnych osobistych interesach.