Forum Bulgaricus
Przejścia graniczne jazda przez Chorwację i Serbię - Wersja do druku

+- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum)
+-- Dział: Informacje podstawowe (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Dział: Dojazd (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Wątek: Przejścia graniczne jazda przez Chorwację i Serbię (/showthread.php?tid=1475)

Strony: 1 2 3 4

RE: Przejścia graniczne jazda przez Chorwację i Serbię - bateniki - 20.06.2023

Niema sensu jechać przez to przejscie w dzień, a co dopiero w nocy. Tym bardziej teraz po te powodzie, gdzie mogą być usuwiskJedz pan królewską droga na Roszke i Kalotyna.

RE: Przejścia graniczne jazda przez Chorwację i Serbię - bartus40 - 20.06.2023

Zobacz na stronie poniżej, również natężenie ruchu

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo?field_hat_rszakasz_value=szerb+hat%C3%A1rszakasz

RE: Przejścia graniczne jazda przez Chorwację i Serbię - igi123 - 20.06.2023

Chłop ma uraz do Roszke/Kalotina i się nie dziwię, można jeszcze sprawdzić na kamerach online. W czwartek wieczorem nie powinno sie stać więcej niż godzinę w Roszke, a jak kolejka będzie za długa to można odbić na Chorwcję. 

kamery na serbskich granicach

RE: Przejścia graniczne jazda przez Chorwację i Serbię - Masodi - 21.06.2023

Mam pytanie odnośnie wybory granicy HR - Ser: dlaczego jadąc do BG na Węgrzech przez A6 potem w Chorwacji wszyscy jadą na przejście Tovarnik (mniej autostrady), a nie autostradami na przejście Batrovci?

RE: Przejścia graniczne jazda przez Chorwację i Serbię - igi123 - 21.06.2023

Bo granicą Bajkovo/Batrovci w sezonie i w weekend wygląda podobnie jak Horgš/Roške. To jest też jeden z głównych szlaków Turcja - UE.
Nie jadą przez Węgry, tylko Austria, Słowenia, Chorwacja, Serbia
Ale 2 lata temu Tovarnik/Sid też w weekend przed południem niekiedy 3 godziny czekania.
Dlatego warto mieć na uwadze pozostałe przejścia z Serbią
No i jak jedziemy Osijek, Vukovar to Tovarnik jest bliżej.

RE: Przejścia graniczne jazda przez Chorwację i Serbię - Bogdan - 21.06.2023

(20.06.2023 21:14:04)igi123 napisał(a): Chłop ma uraz do Roszke/Kalotina i się nie dziwię, można jeszcze sprawdzić na kamerach online. W czwartek wieczorem nie powinno sie stać więcej niż godzinę w Roszke, a jak kolejka będzie za długa to można odbić na Chorwcję. 

Jak ma uraz do Roszke to po co kombinować przez Chorwację, jedzie autostradą M6 zjeżdża na przejście Tonpa/Kolabija, ja tamtędy jeżdżę od 6 lat i nigdy nie stałem dłużej niż 30 min.
 Pozdrawiam 
Bogdan

RE: Przejścia graniczne jazda przez Chorwację i Serbię - igi123 - 21.06.2023

Tak przez Tompa, albo Baćki Vinogradi (to ostatnie do 19 bodajże otwarte) można.
Tylko potem możemy jechać na autostradzie w Serbii w towarzystwie Turków, oblegających każdą stację benzynową i każdy kibelek. Jednym słowem tłok nie tylko na granicy.
Od razu zaznaczam, że to moje subiektywne wrażenie

RE: Przejścia graniczne jazda przez Chorwację i Serbię - bart11 - 21.06.2023

(21.06.2023 13:37:57)Bogdan napisał(a):
(20.06.2023 21:14:04)igi123 napisał(a): Chłop ma uraz do Roszke/Kalotina i się nie dziwię, można jeszcze sprawdzić na kamerach online. W czwartek wieczorem nie powinno sie stać więcej niż godzinę w Roszke, a jak kolejka będzie za długa to można odbić na Chorwcję. 

Jak ma uraz do Roszke to po co kombinować przez Chorwację, jedzie autostradą M6 zjeżdża na przejście Tonpa/Kolabija, ja tamtędy jeżdżę od 6 lat i nigdy nie stałem dłużej niż 30 min.
 Pozdrawiam 
Bogdan

Dwa lata temu też się ucieszyłem z krótkiej kolejki na Tompie (poniżej 15 minut), ale zadowolenie zniknęło gdy po węgierskiej stronie drugi raz wyprzedziłem pojazd, który wyprzedziłem wcześniej na autostradzie przed Suboticą. Tongue

RE: Przejścia graniczne jazda przez Chorwację i Serbię - Tosho - 21.06.2023

Do Marek_Wa
Bo to kręta górska droga, jechałem tamtędy do BG - może ze 3-4 razy. O ile droga z Vladicin Han do Surdulica jest ok- to dalej wąsko kręto a czasami ino szuterek był .W  weekendy full lokalsów - jadacych nad jezioro.

RE: Przejścia graniczne jazda przez Chorwację i Serbię - bartus40 - 21.06.2023

W soboty, niedziele podczas wakacji również ?