Forum Bulgaricus
Shabla / Шабла - Wersja do druku

+- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum)
+-- Dział: Wszystko o Bułgarii (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Regiony, miasta, miejscowości (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Shabla / Шабла (/showthread.php?tid=233)

Strony: 1 2 3

RE: Shabla - teresa - 14.07.2015

Już świeci

RE: Shabla - andrzej61265 - 14.07.2015

(14.07.2015 14:33:32)peter napisał(a):
(14.07.2015 14:30:18)andrzej61265 napisał(a): witam. jestem teraz w Shabli w willi Glenda. pogoda w tym roku nam się nie udała. dzisiaj - deszcz. jak ktoś ma jakiś pytania, to służę pomocą. zaraz wybieram się do Yajlaty . więcej robić tu nie ma co . już 4 dni silny wiatr i wysokie fale . dno morza jest nie równe i kryje niespodzianki niebespieczne dla małych dzieci . a pozatem jest OK. polecam kyszczę Glenda .właściciele są anglikami . całe piętro kosztuje 40 euro/doba . tylko ta pogoda......

witaj andrzej - wstaw jakiś link do kwatery, tak aby zainteresowani mogli poznać miejscówkę

ps: swoja drogą od 4 dni nie ma warunków do kąpieli ? prawie jak Bałtyk...

http://glenda-shabla.com/

RE: Shabla / Шабла - wkrak - 08.03.2016

Postanowiłem (za namową jacky6) zacząć bardziej udzielać się na forum. Na początek trochę o Szabli, zdjęcia z wizyty w 2012 r. Sama miejscowość leży 6 km od morza, a latarnia to najbardziej na wschód wysunięta część Bułgarii. No prawie..., bo położona za latarnią grobla jest bardziej wysunięta w morze, czyli w kierunku wschodnim.

[Obrazek: P1220275.jpg]

Z plażą jest tu cienko, chyba że na północ od latarni. W tej części jest też sporo nowych domów i można tu zanocować, ale szczegółow nie znam.

[Obrazek: P1220276.jpg]

RE: Shabla / Шабла - jacky6 - 08.03.2016

(08.03.2016 21:28:01)wkrak napisał(a): Postanowiłem (za namową jacky6) zacząć bardziej udzielać się na forum.

Czyli udało mi się Ciebie lekko podpuścić do aktywności.
Mało, że na łono Bulgaricusa już w nowej nie tylko szacie powróciliśmy w tym samym dniu a jeszcze w łysej łepetynie kojarzy mi się myśl, że razem byliśmy na zjeździe starego forum w Węgierskiej Górce.
Pozdrawiam.
PS - Czy w tym roku też przymierzasz się do BG ?

Nie byłem na żadnym zjeździe, a na zdjęciu spod latarni to jacyś turyści z Bułgarii sie plątają.

A w tym roku kierunek Albania, bo komercjalizuje się i ceny (przynajmniej noclegów nad morzem) uciekają w góry. Więc trzeba się spieszyć.

Obok latarni znajduje się zrujnowane molo.

[Obrazek: P1220278.jpg]

[Obrazek: P1220279.jpg]

A na południe trochę domków pośledniejszej jakości. Chyba ktoś z Bulgaricusa tutaj spał. Można tu dojechać prostą drogą z Szabli lub od południa od półwyspu Kaliakra. Też długie proste i spokojna jazda.
[Obrazek: P1220280.jpg]

RE: Shabla / Шабла - wkrak - 10.03.2016

Pora przenieść się na miejsce nadające się do plażowania. Na północ od latarni, (ale bezpośrednio od latarni wzdłuż wybrzeża nie da się dojechać) również 6 km od Szabli znajduje się dużo piachu. Jedziemy od latarni do Szabli lub odwrotnie i kierujemy się na drogowskaz "Szablenska tuzla" - tak nazywa się jezioro. W południowej części jest szeroka piaszczysta plaża

[Obrazek: P1220281.jpg]

a w środkowej mini-klif z wąską plażą. W 2012 roku domki były zamieszkane i nadające się do zamieszkania - według naszych standardów. Z tego klifu są 3 zejścia na plażę, ale jak morze się rozbuja, to zalewa tą wąską plażę.  

[Obrazek: P1220282.jpg]

[Obrazek: P1220286.jpg]

Za domkami plaża jest długa i znowu szeroka.

RE: Shabla / Шабла - arka - 10.03.2016

Taaaa... w Szabli to tam plaże jak lotnisko szerokie.

Ta część wybrzeża to zagłębie domków, dominuje standard kempingowy - wspólne łazienki i wspólne kuchnie. Poniżej pokazuję te lepiej wyglądające. Większość jest pozamykana, a część to prawdziwe rudery. Podobno stosunki własnościowe nie pozwalają tego rozruszać. Więcej znajdziecie w relacji Arki w dziale "Bułgaria mniej znana".

[Obrazek: P1220291.jpg]

[Obrazek: P1220293.jpg]

[Obrazek: P1220297.jpg]

Istnieją jeszcze możliwości lepszego noclegu (rok 2012) w Navi Hotel (50 leva za dwójkę ze śniadaniem) i Semeen Hotel. Istnieje kilka knajpek, dwie funkcjonują jako restauracje. Do miasta dotarliśmy wieczorem i w konsekwencji zdjęć brak. Ale za to tutaj Arka się wykazał - również artystycznie.
W samej Szabli Polacy często lądują w pensjonacie Marysia - pokoje z własnymi lub wspólnymi łazienkami, wspólna duża kuchnia i ogród do dyspozycji. Ale spanie w Szabli oznacza dojeżdżanie do morza.