Forum Bulgaricus
Tranzyt do BG - info covidove - Wersja do druku

+- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum)
+-- Dział: Informacje podstawowe (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Dział: Dojazd (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Wątek: Tranzyt do BG - info covidove (/showthread.php?tid=1364)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

RE: Tranzyt do BG - info covidove - Bulgarius - 28.08.2021

24.08.2021 wjeżdżałem do Bułgarii od strony Macedonii. Pani "doktor" kazała wypełnić deklarację. Powiedziałem że tranzyt i że zaszczepiony to i ona i celnik kazali jechać. Przy wyjeździe nikogo nic nie interesowało. Jest luz.

RE: Tranzyt do BG - info covidove - Pudelek - 29.08.2021

A co to niby za deklaracja miała być?

RE: Tranzyt do BG - info covidove - Bulgarius - 29.08.2021

Nie wiem, bo w końcu mi jej nie dała bo powiedziałem, że tranzyt. Ale jak w czerwcu leciałem do BG to też wypełnialiśmy jakieś info covidowe, chyba w jakim hotelu będziemy i nr tel itp.

RE: Tranzyt do BG - info covidove - Pudelek - 29.08.2021

Ale to dotyczyło tylko lotów, na granicach lądowych nie ma tego od dawna. Ci pogranicznicy to czasem mają narąbane w głowie.

RE: Tranzyt do BG - info covidove - Bulgarius - 29.08.2021

Pogranicznik zapytał mnie czy mam deklarację covid i cofnął mnie 10 metrów przed przejście do Pani "doktor" żeby ją wypełnić. Jak powiedziałem jej że jestem szczepiony i jadę tranzytem to napisała mi po bułgarsku tranzyt na karteczce i kazała jechać. Dałem karteczkę celnikowi powiedziałem że jestem zaszczepiony i kazał jechać. Więc nie widziałem na oczy deklaracji.

RE: Tranzyt do BG - info covidove - ew-cia - 29.08.2021

(29.08.2021 16:35:58)Pudelek napisał(a): Ale to dotyczyło tylko lotów, na granicach lądowych nie ma tego od dawna. Ci pogranicznicy to czasem mają narąbane w głowie.

Na początku sierpnia leciałam samolotem do Bg i niczego nie wypelnialam. Na lotnisku w Burgas sprawdzane były certyfikaty covidowe. Może jak ktoś nie miał certyfikatu to coś wypełniał, ale tego nie wiem.

RE: Tranzyt do BG - info covidove - fisher - 01.09.2021

Drodzy - wracał ktoś ostatnio do PL przez Rumunię ? Jak sytuacja na granicach ?

Planujemy powrót w piątek i zastanawiamy się jak sytuacja wygląda (my z mężem zaszczepieni, ale nasi przyjaciele NIE i bez testów).

Coś czytałam że TIRowcy protestują i są korki ... Wie ktoś coś ?
Czy jest wymóg robienia testów na tranzytowy powrót ?

RE: Tranzyt do BG - info covidove - ew-cia - 01.09.2021

(01.09.2021 18:57:41)fisher napisał(a): Drodzy - wracał ktoś ostatnio do PL przez Rumunię ? Jak sytuacja na granicach ?

Planujemy powrót w piątek i zastanawiamy się jak sytuacja wygląda (my z mężem zaszczepieni, ale nasi przyjaciele NIE i bez testów).

Coś czytałam że TIRowcy protestują i są korki ... Wie ktoś coś ?
Czy jest wymóg robienia testów na tranzytowy powrót ?

Jestesmy w drodze. 1 września na granicy BG/RO Ruse byliśmy ok. 14 - czas przejazdu od ronda w Ruse do przejścia po stronie rumuńskiej ok. 1 godziny. Sptawdzano paszport + certyfikat.

Tranzyt do BG - info covidove - igi123 - 01.09.2021

Jeżeli jesteśmy na terenie UE i wracamy do miejsca zamieszkania, jedziemy tranzytem, czyli nie powinno być żadnych covidowych problemów na granicy z testami, certyfikatami itp

Wysłane przy użyciu Tapatalka

RE: Tranzyt do BG - info covidove - Pudelek - 02.09.2021

To coś się zmieniło, bo przecież od obywateli RP Rumuni nie wymagali paszportów covidowych (strefa zielona). Zdaje się, że Bułgaria weszła na żółtą listę.