![]() |
|
Słoneczny Brzeg / Слънчев Бряг - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Wszystko o Bułgarii (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Regiony, miasta, miejscowości (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Słoneczny Brzeg / Слънчев Бряг (/showthread.php?tid=102) |
RE: Słoneczny Brzeg / Слънчев Бряг - KAJ - 13.06.2025 pytanie nietypowe. od paru lat nie mogę znaleźć miejsca w SB, swety vlas gdzie można zjeść w miejscu bardziej dla tubylców niż turystów a szczególnie szukam dobrej parlenki. Oczywiście polecam np. Механа Старата Къща w Kosharitsa - właściciel bazuje m.in. na lokalnej jagnięcinie itp. ale może coś jeszcze ciekawego ? street food to oczywiście shreak bbq lub Buchvata. RE: Słoneczny Brzeg / Слънчев Бряг - bart11 - 23.06.2025 (13.06.2025 19:47:59)KAJ napisał(a): pytanie nietypowe. od paru lat nie mogę znaleźć miejsca w SB, swety vlas gdzie można zjeść w miejscu bardziej dla tubylców niż turystów a szczególnie szukam dobrej parlenki. Oczywiście polecam np. Механа Старата Къща w Kosharitsa - właściciel bazuje m.in. na lokalnej jagnięcinie itp. ale może coś jeszcze ciekawego ? street food to oczywiście shreak bbq lub Buchvata.Im dalej od morza tym bardziej dla miejscowych w Ravdzie takim miejscem wydaje się być jadłodajnia u Serbów, sprzedają dużo na wynos, spotkać tam można ludzi pracujących w okolicy (sklepikarze, taksowkarze, policjanci, obsługa aquaparku). Dobra pyrlenke jadłem w sąsiedniej Złotej Rybce. RE: Słoneczny Brzeg / Слънчев Бряг - KAJ - 25.06.2025 bart11 daj proszę namiar na tą Serbską knajpkę i Złotą Rybkę nie mogę na mapie ich wyszukać a z SB niedaleko to może skoczymy skoro polecasz
RE: Słoneczny Brzeg / Слънчев Бряг - bart11 - 25.06.2025 (25.06.2025 12:06:18)KAJ napisał(a): bart11 daj proszę namiar na tą Serbską knajpkę i Złotą Rybkę nie mogę na mapie ich wyszukać a z SB niedaleko to może skoczymy skoro polecasz U Braci Serbów - to bardziej jadłodajnia/stołówka , a nie knajpka. Typowe Bułgarskie jedzenie, bardzo duży przemiał, dość niskie ceny, dostępne od ręki. Złota Rybka jest obok (na podobnej zasadzie). Chyba najbardziej znany lokal w tej okolicy. Lokalizacja -> samo centrum Ravdy, przy ul. Macedonia (chyba) na przeciwko poczty. RE: Słoneczny Brzeg / Слънчев Бряг - gawronik - 27.01.2026 Cześć, Czy ktoś może opisać jaki jest stan okolic SB po powodzi z 3.10.2025? Wiem, że cała okolica SB była bardzo dotknięta tą powodzią błyskawiczną. Co prawda w tym roku - po kilku latach w SB - znów planujemy 10 sierpniowych dni w Primorsku, ale może nam się jeszcze pozmieniać Stąd pytam ![]() Pozdrawiam, Maciej. RE: Słoneczny Brzeg / Слънчев Бряг - gawronik - 27.01.2026 (25.06.2025 12:06:18)KAJ napisał(a): bart11 daj proszę namiar na tą Serbską knajpkę i Złotą Rybkę nie mogę na mapie ich wyszukać a z SB niedaleko to może skoczymy skoro polecasz Ja w SB mogę polecić The White House . Trochę na uboczu, już niezbyt daleko od granicy Nesebaru. Dobre ceny, miła obsługa i dobre jedzonko. Obok nich była knajpka typowo bułgarska z muzyką na żywo, ale od kilku lat jest zamknięta Nie wiem, czy jeszcze się otworzy, ale jedzenie mieli SUPER.Pozdrawiam, Maciej. RE: Słoneczny Brzeg / Слънчев Бряг - bateniki - 27.01.2026 Powodzi TYLKO w ELENITE bila. SB ma sie dobrze ![]() https://www.webcams.bg/ RE: Słoneczny Brzeg / Слънчев Бряг - coffe - 27.01.2026 (27.01.2026 19:37:28)bateniki napisał(a): Powodzi TYLKO w ELENITE bila. Dokładnie tak jak kolega pisze... Elenite spłynęło do morza... troszkę SV ucierpiał a SB w zasadzie przyjął to "na miękko"... lekkie podmycia i to na tyle. RE: Słoneczny Brzeg / Слънчев Бряг - gawronik - 28.01.2026 (27.01.2026 19:37:28)bateniki napisał(a): Powodzi TYLKO w ELENITE bila. Dzięki za info ![]() W polskich mediach były informacje, ale mało szczegółowe, tyle że obwód Burgas ucierpiał. Przeglądałem teraz newsy na БТА i faktycznie Elnite najgorzej i Carevo. Pozdrawiam, Maciej. RE: Słoneczny Brzeg / Слънчев Бряг - gawronik - 28.01.2026 (27.01.2026 19:52:38)coffe napisał(a):[... napisał(a):pid='100062' dateline='1769535448'] THX ![]() Pozdrawiam, Maciej. |