Forum Bulgaricus
Przejścia graniczne - ogólne informacje, czas oczekiwania - Wersja do druku

+- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum)
+-- Dział: Informacje podstawowe (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Dział: Dojazd (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Wątek: Przejścia graniczne - ogólne informacje, czas oczekiwania (/showthread.php?tid=224)

RE: Przejścia graniczne - ogólne informacje, czas oczekiwania - jeremysnk - 12.08.2017

Witam,
Już w domu, zmęczeni ale szczęśliwi.
Nasze doświadczenia na granicach:
1. Kierunek BG.
1.08 - Backi, około godz 10, czas oczekiwania 30 min. Wynikało to chyba z czystego lenistwa pograniczników. Czekali, aż kolejka będzie miała odpowiednią długość, wtedy wychodzili z budki, odprawiali na bieżąco po czym znowu chowali się do środka na 15 min. Smile
1.08 - Kalotina, godz. 17, dosyć sprawnie, około 30 min. Standardowo lewy, skrajny pas szedł najszybciejSmile

2. Kierunek PL
10.08 Kalotina, godz 10, czas oczekiwania około 45 min. Widać już było zbliżający się weekend, zaczęły się powroty. Same rejestracje NL, D, CH, F, A, Smile
10.08 Backi- godz. 16.30, na bieżąco z marszu. Na Roszke w tym czasie było około 2-3 h.

RE: Przejścia graniczne - ogólne informacje, czas oczekiwania - bateniki - 14.08.2017

Bułgarski-serbski przejście graniczne Kalotina ruch jest intensywny wyjście.
Bułgarski-macedoński ruch graniczny jest normalne na wszystkich przejściach granicznych.
Bułgarski-grecki ruch graniczny jest intensywny i Makaza przejście graniczne Kulata przejście graniczne dla samochodów i autobusów wyjścia.
Bułgarsko-turecka granica w Kapitan Andreevo 1 km linia ciężarówek czekających, aby wyjść.
Bułgarski-rumuński przejście graniczne z mostu Dunaju - Widin ma 2 km linię ciężarówek czekających, aby wyjść.
Prom Oryahovo - Beckett działa tylko w godzinach dziennych ze względu na niski poziom Dunaju.

RE: Przejścia graniczne - ogólne informacje, czas oczekiwania - madak4 - 15.08.2017

Przejazd z ostatniego weekendu w sobotę 12.08 Kraków - Sofia.
Wyjazd 5:40
Na granicy Węgiersko-Serbskiej 13:40 Backi Vinogradi, 3 samochody w stronę Serbii czas 5 min.
W drugą stronę chyba 900m korek, co najmniej 1 godzina czekania.
Przy tankowaniu na stacji na początku Serbii dowiaduję się od Pani z Polski,
że na autostradowym przejściu Węgry-Serbia czekała 2h.
Na autostradzie w Serbii spory ruch, ale w stronę Węgier ruch znacznie większy.
Na ostatnich bramkach do zapłaty na autostradzie w Serbii w stronę Węgier koło Novego Sadu,
korek miał 2,5 km.
Na granicy Serbsko-Bułgarskiej 20:25 Kalotina, dużo samochodów, czas 50 min.
Przyjazd do Sofii 23:00 czasu bułgarskiego.

RE: Przejścia graniczne - ogólne informacje, czas oczekiwania - Damian91 - 16.08.2017

Jak wyglądają kontrole na granicy Wegiersko-Serbskiej i Serbsko-Bulgarskiej? Jade z malym dzieckiem mam liczyc na jakies dodatkowe trzepanie? Pytam bo kiedys nam wytrzepali caly bagaznik wracajac z Serbii a troche gratow bede mial i nie do konca wiem czy czeka nas wypakowywanie czy raczej na spokojnie dokumenty i po sprawie?

RE: Przejścia graniczne - ogólne informacje, czas oczekiwania - Wawo - 16.08.2017

W strone Bulgarii raczej bez komplikacji, ewentualnie czas oczekiwania moze byc dlugi. Z powrotem to tylko przy wjezdzie na wegry moze zdarzyc sie jakas wieksza kontrola ale polakow z reguly nie trzepia.

RE: Przejścia graniczne - ogólne informacje, czas oczekiwania - Damian91 - 16.08.2017

Ok dzieki wielkie. Cieszy mnie to bardzo

RE: Przejścia graniczne - ogólne informacje, czas oczekiwania - slawqko - 16.08.2017

W poniedziałek HU - RO godz.15 na bieżąco na A1

Wtorek RO - BG godz.11:45 20 min. w Ruse

RE: Przejścia graniczne - ogólne informacje, czas oczekiwania - Masodi - 16.08.2017

Dokładnie jak pisze WAWO. Na granicach jak widzą samochód z polską rejestracją to machają do przodu.
Należy ewentualnie przygotować się na odpowiedź na pytania: czy coś do deklaracji jest? czy są cigarety? czy jest rakia? Oczywiście otwarcie bagażnika i pokazanie zawartości zawsze ma miejsce przy wjeździe do HU z SRB. Wszędzie indziej zależy od szczęścia.

RE: Przejścia graniczne - ogólne informacje, czas oczekiwania - coffe - 16.08.2017

ok a jak wygląda sprawa przy odpowiedzi, że jest parę buteleczek rakiji na suweniry Tongue też machnie ręką czy trzepanie ale pewnie loteria...??

RE: Przejścia graniczne - ogólne informacje, czas oczekiwania - grzechodg - 16.08.2017

Ja mimo tego, że miałem, zaprzeczyłem, że mam. W tym roku nie kazali nawet otwierać bagażnika.