Forum Bulgaricus
Primorsko – i jeden cel: odpoczac od naszego codziennego zycia. - Wersja do druku

+- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum)
+-- Dział: Wszystko o Bułgarii (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Relacje z pobytu i podróży (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Wątek: Primorsko – i jeden cel: odpoczac od naszego codziennego zycia. (/showthread.php?tid=1218)

Strony: 1 2 3 4 5 6

Primorsko – i jeden cel: odpoczac od naszego codziennego zycia. - primma - 01-08-2019

Moje codzienne zycie to treningi i bardzo duzo roznych podrozy sluzbowych. Wiec wypady do Primorsko (tym razem  9-ty raz) sa tylko po to zeby nic nie robic. Gdzie NIC to takie nic ze przez te wszytkie lata nie zwiedzilismy niczego w okolicy oprocz plazy, barow I restauracji. Raz bylismy na wycieczce  rowerem do Kiten, raz do Beglik Tash I raz do Ropotamo. I to tyle.
Zazwyczaj tez wyjazd do Bulgarii wypadal po jakichs biegach i dojezdzalismy z solidnymi zakwasami ogolnie zmeczeni. Tym razem jest inaczej. Wyjazd do Bulgarii zaplanowamy na lipiec. Praktycznie prosto od biurka wiec zmeczeni glownie praca a nie fizyczne.
To tyle wstepu. Teraz akcja.
Wylot w sobote, poczatkowo melismy ladowac w Burgas kolo 22 ale z powodu problemow z samolotami lot zostal przesuniety na poznym wieczorem z ladowanie nad ranem okolo 2:00). Wszystko poszlo plynnie i tuz po 3 rano bylismy w hotelu. W tym saym hotelu od zawsze, glownie z sentymentu plus ze podoba nam sie lokalizacja (w cichym miejscu, i wszedzie trzeba chodzic co jest dobre bo lubimy sie  ruszac.

Pobyt zaczynamy od wizyty w hotelu ASK i oplaceniu wstepu na silownei. Jesli ktos chce trenowac to tam jest w miare ok silownia i dosc dobrze wyposazona jak hotelowa (sa sztangi, kilka maszyn Smith i spory wybor hantli). I stalaz do przysiadow.  Placimy 30 lv i mozemy korzystac do woli albo 6lv za kazdy raz. Zazwyczaj jest tam pare osob ale nikt  sobie nawzajem nie przeszkadza. Od otwarcia silowni nie spotkalam niestety zadnej kobiety ale byc moze trenuja w innych godzinach. My zazwyczaj trening troche po sniadaniu, co w naszym przypadku oznacza kolo 11:00

RE: Primorsko – i jeden cel: odpoczac od naszego codziennego zycia. - egon - 01-08-2019

Primma fajnie sie zaczyna- pisz dalej Smile , super tytul relacji Smile

RE: Primorsko – i jeden cel: odpoczac od naszego codziennego zycia. - primma - 01-08-2019

Super, to pisze dalej.
Pierwsze dni w Primorsku mijaja powoli. A to dlatego ze nie mamy zadnych planow i oczekiwan.
Najwiekszy challenge to wstac i zdarzyc na sniadanie na 9:55 bo o 10 zamykaja a my nie nalezymy do rannych ptaszkow. 

Kolejny to zdarzyc na wieczorny posilek w restauracji i Happy Hour w ulubionym barze (ktory po wielu latach przestal byc  ulubiony poniewaz jakos drinkow jest bardzo rozna w zaleznosci do dnia, prawododobnie rozni barmani. Ten bar to Cuba Libre. 

Pierwszy dzien  spedzamy na zainstalowaniu w naszych pokojach (odbior rzeczy zostawionych na przechowanie w zeszlym roku, zakup  ulunionych peelingow, zeli pod przysznic i oczywiscie zapasu wody Borjomi, ktora u nas nie jest dostepna a ktora ma bardzo dobra zawartosc, m in magnezu.

No i oczywiscie idziemy przywitac sie z maszyna do kawy – to odkrycie roku 2015 (wczesniej tylko sie zastanawialismy jak wogole mozna pic kawe z dziwnego automatu stojacego na ulicy). Teraz kawa z maszyny to punkt obowiazkowy. Ze wzgledu na najblizsz maszyne nauczylismy sie pisac smsy po bulgarsku z textem  w stylu “prosze przyjsc, maszyna jest kaput a my rozpaczamy”. Zwykla mala czarna kosztuje 0.40 -0.50 lv (sa rozne ceny w roznych maszynach).
Druga rownie wazna rzecza w Bulgarii jest dla nas tarator. Kazdego roku szukamy tego najlepszego  a w tym znalezlismy od razu na poczatku, w nowopowstalym Lajla, ktory lezy na plazy polnocnej, tuz za czescia dla naturystow.  Kosztuje 4 lv i naprawse jest tego wart. Na drugim miejscu jest tarator w Viktorii, ktora lezy blisko wejscia na plaze na ul Iglika. Cena taratora to 2,40 lv. .
I pare fot.
Tarator w Lajla Beach Bar:

[Obrazek: IMG-2754.jpg]

Maszyna z pyszna kawa
[Obrazek: IMG-2834.jpg]

RE: Primorsko – i jeden cel: odpoczac od naszego codziennego zycia. - myszabe - 02-08-2019

Nigdy nie słyszałam o tej wodzie, ale spróbuję znaleźć w Kranevie. My w tym roku bez Primorska, tymbardziej fajnie mi się czyta Twoją relację, a kawę z automatu też próbowałam na pierwszych wakacjach w Bułgarii jeszcze w Rawdzie. Tania, dobra kawa

RE: Primorsko – i jeden cel: odpoczac od naszego codziennego zycia. - primma - 02-08-2019

Mysza- to woda z Gruzji. Gogluj Borjomi - to napoj leczniczy Carow i lekarstwo na kaca stosowane przez Stalina (i nas).
Bardzo specyficzny smak, ale da sie polubic. W Polsce mozna kupic m in w Kauflandzie.

Primorsko – i jeden cel: odpoczac od naszego codziennego zycia. - TomekT - 02-08-2019

A ja myślałem że z Ukrainy taka w szklanych butelkach ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka

RE: Primorsko – i jeden cel: odpoczac od naszego codziennego zycia. - wolffer - 02-08-2019

Takie poranne zamówione śniadanka, jakie by nie były, mają jedna ważna zaletę, zmuszają jednak do wstania Big Grin Big Grin
Chociaż wyjście z wyrka tuż przed porą obiadową ma też swoje plusy, sporo miejsca wolnego na zewnątrz Angel Big Grin
Miłego pobytu i pisania Smile Smile i smacznej kawy Smile
a ja czytam dalej

RE: Primorsko – i jeden cel: odpoczac od naszego codziennego zycia. - aekzal - 02-08-2019

Dobrze się czyta. Czekamy na dalsze wpisy.
My już po wakacjach, teraz czytamy.

RE: Primorsko – i jeden cel: odpoczac od naszego codziennego zycia. - primma - 02-08-2019

(02-08-2019,04:54:48)TomekT napisał(a): A ja myślałem że z Ukrainy taka w szklanych butelkach ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka

TomekT no wlasnie wszklanej butelce i z Gruzji[Obrazek: 68418187-451556885400373-1128886408056930304-n.jpg]

Pisze niestety do tylu, bo na urlopie w Bulgarii to nigdy czasu na nic nie mam ;-) 
Wiec kolejny dzień w Primorsko, zaczyna się jak zwykle czyli sprintem żeby zdarzyć na śniadanie. 
Nasze śniadania w Bułgarii to temat rzeka ale w skrócie - jak się przychodzi w ostatniej chwili to juz wiele rzeczy się skończyło i je się co jest. Ja zazwyczaj na śniadania jadam jajka lub/i owsiankę, tu akurat jajka są ale owsianki nie ma wiec jem 2-3 jajka (sadzone), dużo pysznego pomidora i kawałek białego sera. Do tego miseczka bułgarskiego jogurtu z płatkami, orzechami i odrobina miodu i długo nie jest się głodnym.
Czasem dorzucam ze 2 naleśniki, właśnie z tym jogurtem i miodem, pycha!!

Po śniadaniu truchcik do pobliskiej  maszyny do kawy  i dopiero wtedy mowie światu dzien dobry (świat mnie zreszta unika ile może zanim ja nie wypije kawy i zacznę być kontaktowa). Nastepnie wizyta w pobliskiej silowni. A tam 3 rosyjskich nastolatkow z rosyjskim hip hopem na caly regulator.

Ale ja wszystko lubie w Bulgarii, chocby nie wiem co, wiec trenuje sie naprawde dobrze. tak dobrze, ze przez kolejne dni mam zakwasy i na spotkanie z Makejem i jego piekna malzonka pociagam noga i probuje nie oddychac i nie machac rekami bo boli.
Po treningu plaza. Lunch tez jemy na plazy, w budce gdzoe 2 bracia robia pyszny kebab. Witaja nas ja starych znajomych. 
Po plazy truchcikiem do hotelu, prysznic i znowu truchtem zeby zdazyc na happy hour.
Idziemy do baru Baron na ul Iglika i dostajemy pyszne monito.

Nastepnie znowu truchtem do centrum Primorsko bo mamy zarezerowany stolik na 21 w naszej ulubionej rybnej  restauracji, Birarija Chladno. Staramy sie tam  jesc co drugi dzien, maja naprawde pyszne ryby i fantastyczna obsluge.
Wyberamy rybe:
[Obrazek: IMG-3125.jpg]

Jem rybe o nazwie Lefer (ma duze zeby)
[Obrazek: IMG-E2867.jpg]

I teraz uwaga: pierwszy raz w historii wyjazdow do Bulgarii zjadam cos na slodko, znaczy Eklerke z cukierni na ul Ropotamo.
Jest tak  wielka ze dzielimy ja na 4
[Obrazek: eklerka.png]

Primorsko – i jeden cel: odpoczac od naszego codziennego zycia. - egon - 02-08-2019

Primma wlasnie wczoraj po Twoim poscie zamówiłam sobie wodę przez internet- trochę sobie poczytalam o niej i jej pochodzeniu. I znów czegoś sie człek dowiedział[emoji2]

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka