Forum Bulgaricus
Ósmy cud świata - Kranevo 06-19.08.2019 - Wersja do druku

+- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum)
+-- Dział: Wszystko o Bułgarii (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Relacje z pobytu i podróży (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Wątek: Ósmy cud świata - Kranevo 06-19.08.2019 (/showthread.php?tid=1219)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Ósmy cud świata - Kranevo 06-19.08.2019 - myszabe - 02.08.2019

Tytuł wątku już tradycyjnie zawiera liczebnik... Tak, tak - tym razem to już ósmy raz w Bułgarii. A czy cud? Okaże się w praniu. Zaczynamy wyliczankę:
Termin: 6-20 sierpnia 2019 r. zmotoryzowana część grupy i 8-18 sierpnia 2019 r. - część grupy atakująca z powietrza.
Grupa: tym razem to 15 osób, z których O zgrozo!!!! ja jestem najstarsza ! W zasadzie troszkę nam się grupa odmłodziła. Stały coroczny squad zdecydował o all inclusive w Turcji, bo w Bułgarii już tyle razy byli... To nic - następnym razem to z nimi odbijemy, bo formuła all inclusive też nam się bardzo spodobała. Na te wakacje obiecałam mężowi, że będą autem. W Bułgarii byliśmy autem tylko raz i jak dziś pamiętam moje wrażenia: SUper w tej Bułgarii, tylko dlaczego tak daleko. Jechaliśmy w 2011 roku na 5 aut, z weekendem w Hajduszoboszlo. Kupa przygód z wtryskami w naszym Chryslerze i zdrowąski odmawiane, co by zmniejszyć wymiar kary....
Potem kolejne lata - z przerwą w ubiegłe wakacje - Bułgaria tylko samolotem.  A Radkowi ciągle się marzyła droga przez Rumunię, trasa transfogarska, odrobina Transylwanii, może jakiś trekking. Zdecydowaliśmy więc o pólnocnej części Bułgarii, bo powyżej Warny to jeszcze nigdy nie byliśmy. Poza tym towarzyszą nam Daniel i Renata, którzy co roku z zaciekawieniem śledzili nasze bułgarskie plany wyjazdowe, ale kiedy przychodziło do zakupu biletów lotniczych, to Daniel krzyczał: o nie - ja samolotem nie polecę!!! No i mamy kompanów na samochodową wyprawę. Autem jedziemy Mysza, Radek i 13 letni Oskar, drugim zaś Daniel, Renata i 12 letni Kacper. Znajomi bez problemu godzą się na podwójne nocowanie w Rumunii. Obieramy miejsca noclegów tranzytowych i już mamy początek grupy. Za chwilę dołącza do nas nasza córka Ada, która razem ze swoim chłopakiem Krystianem przyleci do Warny dzięki tuicharters (zakup indywidualny na stronie TUI - lot: Warszawa-Varna-Warszawa cena 565 zł/osoba - cena obejmuje na każdą osobę 20 kg bagażu rejestrowanego i 5 kg bagażu podręcznego)
Do tego drogą lotniczą dołącza się kolejna rodzinka Przemek Monia i niespełna 2 letnia Iga. Kiedy już mamy wszyscy zarezerwowany nocleg okazuje się, że znowu do Bułgarii chętnie wybierze się nasza kuzynka Ola (obecna na forum pod nickiem zosik) z Łukaszem i dwiema córkami Zosią i Tosią. Byli już dwa razy w Rawdzie. Koleżanka z pracy Oli namawia ją tym razem na Kranevo - tata znajomej prowadzi w Kranevie taki fajny hotel.... jakiś kilometr od naszego.  Taki oto zbieg okoliczności... Ola wyrusza już jutro na noc i podczas kiedy my mamy dottrzeć do Kraneva na czwartek, Ola z rodziną ma być już w poniedziałek.
Cel podróży: Kranevo
Tyle na początek ...

RE: Ósmy cud świata - Kranevo 06-20.08.2019 - wojak999 - 03.08.2019

Gdzie robicie pierwszy nocleg. Jaki plan na pierwszy dzień ?

RE: Ósmy cud świata - Kranevo 06-20.08.2019 - myszabe - 03.08.2019

Niebawem szczegółowo wrzucę plany dojazdu. Na szybko odpowiem ze pierwszy nocleg w Turdzie, a drugi na końcu Trasy Transfogarskiej w Ciorbeni. Dopiero na trzecią noc Kranevo.

RE: Ósmy cud świata - Kranevo 06-20.08.2019 - dżek - 03.08.2019

W Corbeni dobre jedzenie było w Pensiunea Meridian. Trochę na uboczu leży ale jakbyście nie mieli niczego na oku to polecam!

RE: Ósmy cud świata - Kranevo 06-20.08.2019 - myszabe - 03.08.2019

Widzę że mamy 6 km do tego miejsca z naszego pensjonatu. Może po drodze zahaczymy Smile
Właśnie znajomi z podgrupy lotniczej podrzucili nam łóżeczko turystyczne dla najmłodszej turystki Igi. Łóżeczko pojedzie z nami autem, bo niestety w naszym kompleksie nie ma takowych.

RE: Ósmy cud świata - Kranevo 06-20.08.2019 - primma - 03.08.2019

Zazdroszcze!! Ja na Bulgarie musze teraz rok czekac.
Milego pobytu!

RE: Ósmy cud świata - Kranevo 06-20.08.2019 - wolffer - 04.08.2019

Ja dopiero ostatnio dochodzę do siebie, więc nie udało mi się pomóc, ale co do trasy którą podałaś, to mimo drobnych remontów nie obawiałbym się przejścia HUN/RO w Vallaj i dalej przez Carei. Jechałem w tym roku dwa razy i pod konic sierpnia będę wracał. Ale w sumie remont trwa, więc co chwola sytuacja się pewnie zmienia.
Poza tym na początku trasy miejsce wyjazdu na ogólnodostępnej mapce podałbym jednak bardziej ogólnie.

Co do tankowania, to ja tankuję po raz ostatni w Polsce na Orlenie tuż przed Duklą po prawej stronie w miejscowości Zboiska, nigdy nie było niespodzianek. Tuż przed Barwinkiem jest BP ale zdecydowanie drogie. Podobno trochę dalej też jest znośny Orlen, ale tego już nie jestem pewien.

RE: Ósmy cud świata - Kranevo 06-20.08.2019 - myszabe - 04.08.2019

Dzięki wielkie primma. Może kiedyś w końcu nam się uda spotkać w Primorsku.
Powoli zaczynamy pakowanie - a właściwie szykowanie ubrań. Jak zwykle za dużo, a w apartamencie mamy pralkę wiec zawsze można włączyć pranie. Pakuje nawet kapsułki do prania.
Tym razem musimy jedną torbę spakować jako bagaż podręczny na pierwsze dwie noce: jakaś piżama, koszulki na zmianę, bielizna - nie będziemy przecież wyciągać dużej walizki z bagażnika.
Trasę dojazdu ułożył mi Tosho (wprowadziłam zmiany na polskim odcinku), za co oczywiście ogromny plus i jeszcze raz wielkie dziękuję.  Niektórym pewnie trudno w to uwierzyć, ale to była dla mnie najbardziej przerażająca część planowania. Drogę powrotną i proponowane noclegi dawno wytyczył Makej. Dzięki Panowie - ja zawsze służę pomocą w sprawach lotów...
Trasa na pierwszy rzut z Barwinka zaplanowana bezwinietkowo przez Słowację i Węgry przez Satorajajhelly i Mateszalke na Petea/ Satu Mare. Wyjazd 6 sierpnia o 3:30 z okolic Warszawy na nocleg w Dzięki Wolfer za cenną podpowiedź.

RE: Ósmy cud świata - Kranevo 06-20.08.2019 - bateniki - 04.08.2019

Potwierdzam na Barwinku ostatni CPN Orlen to jest pod górę po lewej stronie.
Warto też zaglądnąć do baru niopodal niżej i też zatankować np. flaczki.
To miejsce jest obowiązkowe dla mnie w obie strony jazdy.

RE: Ósmy cud świata - Kranevo 06-20.08.2019 - wojak999 - 04.08.2019

(04.08.2019 00:47:04)wolffer napisał(a):  Podobno trochę dalej też jest znośny Orlen, ale tego już nie jestem pewien.

Potwierdzam, za BP przed granicą po lewej stronie jest stacja Orlen-u. Cena na Orlenie w dniu 13 lipca była niższa od BP o 9 groszy na litrze PB95.