![]() |
|
Rodopi / Родопи - Wersja do druku +- Forum Bulgaricus (https://bulgaricus.pl/forum) +-- Dział: Wszystko o Bułgarii (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Bułgaria mniej znana (https://bulgaricus.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Wątek: Rodopi / Родопи (/showthread.php?tid=607) |
Rodopi / Родопи - orlinezze - 17.01.2016 Tak sobie siedze w domu w ten deszczowy dzień i tak sobie myszlé, dlaczego by nie napisać coś o Rodopach .Na forum są pewne informacje o tym i o tamtym ale warto by było zebra© wsytko w edná całość co nie co dopisać i zrobic z tego materiał a moze ktoś jak będzie wracał wakacji morskich do Polski przez Serbie przenaczy 2-3 dni i zwiedzi ten piękny zakątek Bułgarii. Więc lepiej zrobić to jako plan zwiedzany. Ok. Zaczynamy Dzień pierwsy. Wyjechać z południowego wybrzeza rano udac sie autostrada na Stara zagore i tam skręcic na Haskowo. Za Haskovo udać sie na Wioske „Beli plast” obaczyc "grzybów"" ![]() ![]() na 15 minut porobic zdjęcia a stamtąd udąc sie do Perperikonu całkiem niedaleko informacja o nim jest wszedzie Po drodze można te zajechać do wioski Zimzelen okolo pól kilometra od wioski znajduje sie „kamienne wesele” coś podobnego jak grzyby skalne . ![]() Na obiad pojechac do Kardjali i zjeść smaczny obiad w tej restauracji w centrum ![]() Bardo łatwo ja znaleść jest w samym centrum ,łatwo tez zaparkować w okolicy http://www.staratakashta-bg.com/ Po obiedzie udać sie w strone Momchiłgrad a póżniej do Tatuł gdzie znajduje sie tracyjskie miejsce kultu niecale 300 metrów od wioski . ![]() Na wieczór proponuje wroćic na nocleg niedaleko Kardjali kompleks Glavatarski Han relaksovac w basenie przy zachodzie słońca pięknym widokiem na jeioro Kardjali http://www.glavatarski-han.com/ Drugi dzień Następnego dnia udać sie do wioski Diadovci, położona niedaleko Adrino i stamtąd spróbować udać się samochodem, jak nie da rady to na piechote do „Diavolski most” . Piekne miejsce dla fotografów ![]() A dlaczego „Diabelski most” odpowiedzi dostaniecie jak będiecie oglądać most w poycji leżącej ![]() Póniej droga dalej do Smolian. Droga bardzo malownica wzdluz rzeki Arda. W Smoljan mozna sie wspiąć do „Momchilova krepost” choc dla mnie osobiście nie warto, można udać sie do planetarium na sesja pokazu nieba- to warto., lub udac sie do wioski „Smilian” zjeść prawdiwą smilianską fasole, dla tych co majawięcej czasu warto udac sie do „Chudnite mostowe” przez Pamporovo w dół w kierunku Plovdiv . Dla tych co maja mniej czasu przejazdem tylko prez Smoljan i w Sziroka lyka atrzymac sie na chwile powiedac, ziejsc obiad ![]() Dalej udać sie przez malownicze „Trigradsko zdreło” do jaskini "diabelskie gardlo" \ Nastepnie wrócić i przez Teshel, wzdłu rzeki Bujnovska udac sie do nastepnej jaskini „Jagodinska peshtera" Noc proponuje v miejscowości Devin w któryms tamtejsych hoteli z lecznicą wodą mienaralną. Dzien trzeci Od Devin ruszamy do jeiora Dospat którego warto zobaczyć ![]() A potem trzeba wybrać jedna dwóch tras 1) Shiroka poliana , Batak, Cigovchark, Velingrad i wrócic na autostrade do Sofii Shiroka poliana ![]() Batak: warto wiezić cerkiew i dowiedziec sie dlaczego bulgarzy z turkami niezabardzo sie lubją Przejechac przez Jezioro Batak pozwiedzać okolice „Cigov chark”, mozna tez udać się do Velingrad na noc do któryś hoteli z wodą mineralną 2) Devin pojechać drogą mniej znaną ale równie malowniczą droga na Goce Delczev przy czym koniecnie odbic od drogi i zwiedić wioski Leshten i Kovachevica. Ognionovo niekoniecznie Pózniej zwjedzanie Bańska można tam też przenocować . Ja osoboście polecam hotel obok Banska w wiosce o nazwie Bania. Gdzie jest piekny basen cieplą wodą z,zimnym piwem i pieknym widokiem na gory Pirin http://rimskabania.com/ , a ceny kilka razy niższe niz w Bansko. W tej okolicy mozna zwiedzic te cerkiew w wiosce Dobarsko. (ta cerkiew byla gdzies wspomniana na forum). Stamtąd mozna sie udac malowniczą trase prez Belica gdzie mona zwiedzic rezerwat tanczących niedwiedzi Brigitte Bardot, udać sie do Velingrad i pózniej na autostrade. Prosze dopełniac temat o to co przeoczyłem oraz zadwać pytania. Chętnie odpowiem . Pozdrawiam RE: Rodopi - orlinezze - 18.01.2016 Hmm nikogo nie intersuje ten wątek? Juz wiem dlaczego my trakowie już nie istnjejmy na mapie geograficznej bałkanów.Jesteśmy za nudni
RE: Rodopi - myszabe - 18.01.2016 Jak to nie interesuje - przeczytałam wczoraj od deski do deski, w dodatku zapoznałam się nawet z linkiem hotelowym. Troszkę drogawo, ale masz u mnie plusa za tą trasę. Bardzo ciekawa propozycja
RE: Rodopi - orlinezze - 19.01.2016 Cieszyłbym się jakby ktoś coś dopisał P.S. akurat ten hotel koło jeziora mogę polecić bo jedynie tam byłem kiedyś na 1 noc służbowo ( a firma była bogata ) ale jest kilka podobnych w okolicy, podejrzewam o niższych cenach.
RE: Rodopi - jacky6 - 19.01.2016 (19.01.2016 08:28:27)orlinezze napisał(a): Cieszyłbym się jakby ktoś coś dopisał Mnie interesuje i to bardzo z uwagi na zamiar wiosennego rozpoczęcia sezonu właśnie w tamtym regionie. Z Twojego przewodnika sporządzę sobie wyciąg bo znalazłem w nim kilka ciekawych a nowych wskazówek, inne zaś umacniają mnie w sfinalizowaniu zaległego projektu sprzed lat - w tym na przykład wchłonięciu współczesnej atmosfery Bataku z jego historycznym tłem. Nawijaj Waćpan a żywo. RE: Rodopi - orlinezze - 19.01.2016 Jak sie wybierasz do Batak, polecam nocleg w Cigov czark nad jeziorem Batakjest mnóstwo bungala w lesie sosnowym za smieszne pieniądze. Piekne widoki, cisza i spokój masz agawarantowane. Dużo bułgarów jeżdzi tam na wakacje, kiedyś były obozy szkolne pamiętam , że tam nas wozili ze szkoły. Zimą wiem że jeżdża też na nartach są wyciągi dla mnie zaawansowanych. RE: Rodopi - aekzal - 19.01.2016 Bardzo interesujące, jak dla mnie na oddzielny wyjazd nie połączony z leżakowaniem. Tylko ja i ktoś kto lubi dużo chodzić, może moja druga połowa, ewentualnie ktoś chętny. Zapewniam że kiedyś podane przez ciebie punkty spróbuję zrealizować. Pisz, pisz dalej. Na zimowe wieczory super. RE: Rodopi - orlinezze - 19.01.2016 (19.01.2016 19:51:52)aekzal napisał(a): Bardzo interesujące, jak dla mnie na oddzielny wyjazd nie połączony z leżakowaniem. Tylko ja i ktoś kto lubi dużo chodzić, może moja druga połowa, ewentualnie ktoś chętny. No wlaśnie ta wycieczka którą zaproponowałem to raczej samochodowa,tak na -3 dni, chodzenia tam jet zbyt mało. Rodopi nie sa wysokie góry tylko duże powierzchniowo i takie tam pagórki coś jak Bieszczady. Jak się pojedzie ta drogą wzdłuż rzeki Arda na zachód jest dużo rzeczy do obejrzenia skręcając troche w lewo troch w prawo. Nie opisałem wszytkich tylko te ważniejsze moim zdaniem. Piekne widoki z trasy sa gwarantowane. RE: Rodopi - arka - 19.01.2016 (19.01.2016 21:33:24)orlinezze napisał(a):(19.01.2016 19:51:52)aekzal napisał(a): Bardzo interesujące, jak dla mnie na oddzielny wyjazd nie połączony z leżakowaniem. Tylko ja i ktoś kto lubi dużo chodzić, może moja druga połowa, ewentualnie ktoś chętny. Też chcę w Rodopy! RE: Rodopi - zdzicho - 19.01.2016 Bardzo mnie to interesuje. Ja będę pisał o Rodopach, ale jak skończę o Pirinie i o Rile. To będzie jeszcze przed wiosną , myślę. |