Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rodopi / Родопи
Tak sobie siedze w domu w ten deszczowy dzień i tak sobie myszlé, dlaczego by nie napisać coś o Rodopach .Na forum są pewne informacje o tym i o tamtym ale warto by było zebra© wsytko w edná całość  co nie co dopisać i zrobic  z tego materiał a moze ktoś jak będzie wracał  wakacji morskich do Polski  przez  Serbie  przenaczy 2-3 dni i zwiedzi ten piękny zakątek Bułgarii.
Więc lepiej zrobić to jako plan zwiedzany.
Ok.
Zaczynamy

Dzień pierwsy.  Wyjechać  z południowego wybrzeza rano udac sie autostrada na Stara zagore i tam skręcic na Haskowo.
Za Haskovo udać sie na Wioske „Beli plast” obaczyc "grzybów"" [Obrazek: 493.jpg]
[Obrazek: a_1250799834_P1050664web.jpg]

na 15 minut porobic zdjęcia a stamtąd udąc sie do Perperikonu całkiem niedaleko
informacja o nim jest wszedzie

Po drodze można te zajechać do wioski Zimzelen okolo pól kilometra od wioski znajduje sie „kamienne wesele” coś podobnego jak grzyby skalne .
[Obrazek: i_1318489228_P9242139_resize.jpg]
Na obiad pojechac do Kardjali i zjeść  smaczny obiad w tej restauracji w centrum [Obrazek: starata-kashta.jpeg]
Bardo łatwo ja znaleść jest w samym centrum ,łatwo tez zaparkować w okolicy
http://www.staratakashta-bg.com/
Po obiedzie udać sie w strone Momchiłgrad a póżniej do Tatuł gdzie znajduje sie tracyjskie miejsce kultu niecale 300 metrów od wioski .
[Obrazek: thracian-cult-complex.jpg]

Na wieczór proponuje wroćic na nocleg niedaleko Kardjali kompleks Glavatarski Han relaksovac w basenie przy zachodzie słońca  pięknym widokiem na jeioro Kardjali
[Obrazek: DSC_018911.JPG]
http://www.glavatarski-han.com/

Drugi dzień
Następnego dnia udać sie do wioski Diadovci, położona niedaleko Adrino i stamtąd spróbować udać się   samochodem, jak nie da rady to na piechote do „Diavolski most” . Piekne miejsce dla fotografów
[Obrazek: 685_97_8118c248.jpg]
A dlaczego „Diabelski most”  odpowiedzi dostaniecie jak będiecie oglądać most w poycji  leżącej  
[Obrazek: dyavolskiyat-most.jpg]

Póniej droga dalej do Smolian. Droga bardzo malownica wzdluz rzeki Arda. W Smoljan mozna sie wspiąć do „Momchilova krepost” choc dla mnie osobiście nie warto, można udać sie do planetarium na sesja pokazu nieba- to warto., lub udac sie do wioski „Smilian” zjeść prawdiwą smilianską fasole, dla tych co majawięcej czasu warto udac sie do „Chudnite mostowe” przez Pamporovo w dół w kierunku Plovdiv . Dla tych co maja mniej czasu przejazdem tylko prez Smoljan i w Sziroka lyka atrzymac sie na chwile powiedac, ziejsc obiad
[Obrazek: 039_002_Shiroka_lyka.jpg]

Dalej udać sie przez malownicze „Trigradsko zdreło” do jaskini "diabelskie gardlo"
\
Nastepnie wrócić i przez Teshel, wzdłu rzeki Bujnovska udac sie do nastepnej jaskini  „Jagodinska peshtera"

Noc proponuje v miejscowości Devin w któryms  tamtejsych hoteli z lecznicą wodą mienaralną.  

Dzien trzeci
Od Devin ruszamy do jeiora Dospat którego warto zobaczyć
[Obrazek: r_1214846321_IMG_470144444.jpg]

A potem trzeba wybrać jedna  dwóch tras
1) Shiroka poliana , Batak, Cigovchark, Velingrad i wrócic na autostrade do Sofii
Shiroka poliana
[Obrazek: shiroka-polyana-dam-lake-andrey-trifonov.jpg]

Batak:  warto wiezić cerkiew i dowiedziec sie dlaczego bulgarzy z turkami niezabardzo  sie lubją
Przejechac przez Jezioro Batak  pozwiedzać okolice „Cigov chark”, mozna tez  udać się do Velingrad na noc do któryś hoteli z wodą mineralną

2) Devin pojechać drogą mniej znaną ale równie malowniczą droga na Goce Delczev przy czym koniecnie odbic od drogi i zwiedić wioski Leshten i Kovachevica. Ognionovo niekoniecznie

Pózniej zwjedzanie  Bańska można tam też przenocować . Ja osoboście polecam hotel obok Banska w wiosce  o nazwie  Bania.  Gdzie jest piekny basen   cieplą wodą z,zimnym piwem i pieknym  widokiem na gory Pirin  http://rimskabania.com/ , a ceny kilka razy niższe niz w Bansko. W tej okolicy mozna zwiedzic te cerkiew w wiosce Dobarsko. (ta cerkiew byla gdzies wspomniana na forum).
Stamtąd mozna sie udac malowniczą trase prez Belica gdzie mona zwiedzic rezerwat  tanczących  niedwiedzi  Brigitte  Bardot, udać sie do Velingrad i pózniej na autostrade.

Prosze dopełniac temat o  to co przeoczyłem oraz  zadwać pytania. Chętnie odpowiem .
Pozdrawiam
Odpowiedz
Hmm nikogo nie intersuje ten wątek? Juz wiem dlaczego my trakowie już nie istnjejmy na mapie geograficznej bałkanów.Jesteśmy za nudni Smile
Odpowiedz
Jak to nie interesuje - przeczytałam wczoraj od deski do deski, w dodatku zapoznałam się nawet z linkiem hotelowym. Troszkę drogawo, ale masz u mnie plusa za tą trasę. Bardzo ciekawa propozycja Smile
Odpowiedz
Cieszyłbym się jakby ktoś coś dopisał
P.S. akurat ten hotel koło jeziora mogę polecić bo jedynie tam byłem kiedyś na 1 noc służbowo ( a firma była bogata Smile) ale jest kilka podobnych w okolicy, podejrzewam o niższych cenach.
Odpowiedz
(19-01-2016,08:28:27)orlinezze napisał(a): Cieszyłbym się jakby ktoś coś dopisał

Mnie interesuje i to bardzo z uwagi na zamiar wiosennego rozpoczęcia sezonu właśnie w tamtym regionie.
Z Twojego przewodnika sporządzę sobie wyciąg bo znalazłem w nim kilka ciekawych a nowych wskazówek, inne zaś umacniają mnie w sfinalizowaniu zaległego projektu sprzed lat - w tym na przykład wchłonięciu współczesnej atmosfery Bataku z jego historycznym tłem.
Nawijaj Waćpan a żywo.
to przyjemne żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi....Big Grin
Odpowiedz
Jak sie wybierasz do Batak, polecam nocleg w Cigov czark nad jeziorem Batakjest mnóstwo bungala w lesie sosnowym za smieszne pieniądze. Piekne widoki, cisza i spokój masz agawarantowane. Dużo bułgarów jeżdzi tam na wakacje, kiedyś były obozy szkolne pamiętam , że tam nas wozili ze szkoły. Zimą wiem że jeżdża też na nartach są wyciągi dla mnie zaawansowanych.
Odpowiedz
Bardzo interesujące, jak dla mnie na oddzielny wyjazd nie połączony z leżakowaniem. Tylko ja i ktoś kto lubi dużo chodzić, może moja druga połowa, ewentualnie ktoś chętny.
Zapewniam że kiedyś podane przez ciebie punkty spróbuję zrealizować.

Pisz, pisz dalej. Na zimowe wieczory super.
Odpowiedz
(19-01-2016,19:51:52)aekzal napisał(a): Bardzo interesujące, jak dla mnie na oddzielny wyjazd nie połączony z leżakowaniem. Tylko ja i ktoś kto lubi dużo chodzić, może moja druga połowa, ewentualnie ktoś chętny.

No wlaśnie ta wycieczka którą zaproponowałem to raczej samochodowa,tak na -3 dni, chodzenia tam jet zbyt mało. Rodopi nie sa wysokie góry tylko duże powierzchniowo i takie tam pagórki coś jak Bieszczady. Jak się pojedzie ta drogą wzdłuż rzeki Arda na zachód jest dużo rzeczy do obejrzenia skręcając troche w lewo troch w prawo. Nie opisałem wszytkich tylko te ważniejsze moim zdaniem. Piekne widoki z trasy sa gwarantowane.
Odpowiedz
(19-01-2016,21:33:24)orlinezze napisał(a):
(19-01-2016,19:51:52)aekzal napisał(a): Bardzo interesujące, jak dla mnie na oddzielny wyjazd nie połączony z leżakowaniem. Tylko ja i ktoś kto lubi dużo chodzić, może moja druga połowa, ewentualnie ktoś chętny.

No wlaśnie ta wycieczka którą zaproponowałem to raczej samochodowa,tak na -3 dni, chodzenia tam jet zbyt mało. Rodopi nie sa wysokie góry tylko duże powierzchniowo i takie tam pagórki coś jak Bieszczady. Jak się pojedzie ta drogą wzdłuż rzeki Arda na zachód jest dużo rzeczy do obejrzenia skręcając troche w lewo troch w prawo. Nie opisałem wszytkich  tylko te ważniejsze moim zdaniem. Piekne widoki z trasy sa gwarantowane.

Też chcę w Rodopy!
Арка беееее .... зашто ми не вдигаш ?! :-)))))
Odpowiedz
Bardzo mnie to interesuje. Ja będę pisał o Rodopach, ale jak skończę o Pirinie i o Rile.
To będzie jeszcze przed wiosną , myślę.
Bułgaria to raj dla górskich wędrowców
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości