Liczba postów: 354
Liczba wątków: 1
Reputacja:
34
Dziś w wiadomościach BTV mówili że ruszyło....
Tylko coś pokręcone jest z tymi karami. Jednym uchem słuchałem w TV i po przeczytaniu powyższego linka też do końca nie mi jest jasny sposób karania tych bez winietki, a zwłaszcza obcokrajowca bez winietki. Niby zrobią ci zdjęcie (albo bramownica albo patrol BGToll) potem zatrzymają i zaproponują zapłacenie kary. Ale kierowca może odmówić przyjęcia kary i wtedy dostanie jakiś rodzaj mandatu (informacje o złamaniu przepisu) i musi wykupić winiete weekendową (pojazdy do 3,5t) i tygodniową (powyżej 3,5t). Jeśli tego nie wykona dostanie karę 300Lv dla samoch. do 3,5t i 1800Lv dla większych.
Czy ja coś tu skomplikowałem niepotrzebnie, czy coś jest na rzeczy?
Liczba postów: 3,409
Liczba wątków: 1
Reputacja:
212
Jeżely cie zlapia i nie możesz udowodnić że masz wykupiona winieta to zaplacisz taksa kompesatorna.
Dla wlasnego dobra to lepiej zaplacić do konca dnia 70 BGN.
Jeżely do końca dnia 23:59 system stwierdzy że niema placona taksa, to automatyczne wystawia mandat 300 BGN.
Grzywny można uniknąć, jeżeli opłata wyrównawcza zostanie uiszczona w ciągu 14 dni od otrzymania elektronicznego poświadczenia. Opłatę należy uiścić wyłącznie przelewem bankowym, a zlecenie płatnicze wskazuje numer dokumentu elektronicznego.
"In vino veritas, in aqua sanitas"