Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trasa do Grecji przez Rumunię i Bugarię
(27.01.2025 06:54:40)bateniki napisał(a): Co na mnie zrobilo ogromno wrażenie w związku Szengen. Jak Polska wchodzila do strefie wszędzie mówili że kontrola nie będzie, ALE trzeba przekraczać granicy TYLKO tam gdzie są drogi! A u nas po wszystkie kanaly trąbią że można WSZĘDZIE przez drogi, scieżki i zielonej granicy. Ostatnio czytalem o szlak ze schroniska w góri Belasica na greckiej stronie.
No, ja to pamiętam inaczej - od wejścia Polski do Schengen można było przekraczać granicę m.in na szlakach turystycznych.
To cytat z artykułu z 2009 roku: Na granicach pomiędzy państwami układu z Schengen nie jest prowadzona kontrola graniczna, a dotychczasowe przejścia graniczne ulegają likwidacji. Przekraczanie lądowych granic wewnętrznych jest w zasadzie dopuszczalne w dowolnym miejscu i o dowolnej porze. Co istotne, swoboda przekraczania granic dotyczy zarówno obywateli państw członkowskich grupy Schengen, jak również obywateli państw trzecich legalnie przebywających w tej strefie.

e-Prawnik.pl
Odpowiedz
No tak tego zapamiętalem. Byl program w telewizji gdzie mundorowy opiepszal zabląkanich turystów. Ja osobiscie zawsze autem przekraczam, silą rzeczy na stare przejscia Smile
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz
Za jakiś miesiąc, z wykorzystaniem weekendowej winiety bułgarskiej będę wracał z Grecji, z Paralia Ofriniou, przez BG i RO do Polski. Jak myślicie, co będzie lepsze z poniższych wariantów?

Plan zakłada wjazd z GR do BG w piątek o 12:00 Smile tylko nie wiem którędy:

dzień 1-A "vs. klasyczna": https://maps.app.goo.gl/ib38kNQX1pqtBwj86 - 192 km, 3:00, opłaty drogowe w GR 1,9€ (Promahonas)
dzień 1-B "vs. okrężna": https://maps.app.goo.gl/k8CLAVQgQXvKBnHCA - 270 km, 4:40, brak opłat drogowych w GR

Czy warto jest jechać 1:40 dłużej drogą 198 przez przeł. Popovi Livadii i zwiedzić ruiny rzymskie Nicopolis ad Nestum, które wyglądają mi dosyć skromnie. Czy są one tego warte? Czy może lepiej spożytkować ten czas na poranną kąpiel w morzu (kusi)? W wariancie 1-A obawiam się korków na bramkach w Promahonas.

Kolejna sprawa, to co jest turystycznie "fajniejsze". Ruiny Heraclea Sintica koło Rupite, czy może Melnik i Monaster Rożeński... szczególnie biorąc pod uwagę, że następnego dnia w planach jest Monaster Rylski.

Kolejna sprawa, jeśli trzeba by wybierać, to który monaster "bardziej warto" zwiedzić: Rożeński czy Rylski... coś mi mówi, że Rylski, ale pewnie sporo z Was było w obu, a opinie takich osób są najlepsze.

Kolejnego dnia przejazd na nocleg w Montana:
dzień 2: https://maps.app.goo.gl/1Z3SEysTtG5Qx3CUA - 350 km, 6:00
Czy da się radę aż tyle zrobić, zwiedzając oczywiście? Czy może lepiej coś odpuścić? Kusi ta Kamienna Rzeka (Каменни реки) (klik do GM), ale priorytetem wydaje się cerkiew Bojańska.

A z pytań szczegółowych:
- jak płaci się za parking przy Rylskim monasterze? Na GM (klik do GM) widać tam oznaczenie płatnego parkingu (5 lv), ale nie wiem czy płatność jest u człowieka czy inaczej? Bo jeśli inaczej, to węszę kłopot polegający na płatności SMSem... pewnie tylko z bułgarskich kart SIM
- gdzie na/przy trasie 2. dnia (sobota) zrobić zakupy? celuję raczej w jakiś duży supermarket, macie jakiś konkretny sklep "przerobiony"? Na liście wino, sirene, mursalski czaj, przyprawy. Idealnie by było, gdyby mieli tam też whisky Diva Koza z Asenovgradu (tą: http://mavrud.com/en/distilled-drinks/whisky-wild-ram)... gdy kiedyś byłem Sofii i nad M. Czarnym, jakośnigdy nie trafiłem na nią.
Odpowiedz
Wybrałem drogę 1-A... bo szybciej. Na bramkach w Promahonas bez czekania (przedostatni piątek czerwca). Monaster Rożeński to świetna sprawa - w piątek po południu prawie pusto. Za to w sobotę Monaster Rylski cały zapchany... nie dało się zaparkować.
Odpowiedz
I nie byliście w Rylskim?
Odpowiedz