Witam! Jak objazdowo to radził bym zawadzić o Makedonię /Ochrid i jezioro-chyba są warte zachodu?! WEdług mnie jest co tam pozwiedzać! Potem spuszczamy się w dół poprzez Prespę /Jezioro Prespa obok/ Też można zawitać do Bitola . Następnie doginamy w dół do Strumnicy /Można zalukać w Kalesinskie Wodopady/ Tak w ogóle Make to taka głęboka zakitrana BG!

/ Polecam Makedońskie wino "Tuga za Jug" /
Za Strumnicą/Make/ jest przejście graniczne do kierunku Petricz/Bg/. Od Petricza w kierunku Sandanski! Polecam tam przelecieć przez Rupite/żyła tam kiedyś Baba Vanga-można oblukać!/ .....Po Rupite obowiązkowo do najmniejszego miasta w BG czyli Melnik!/wino tam trza i to ze kilka butelek golnąć/ Obok Melnik jest całkiem spoko fajny monastyr Rożeński! W tym monastyrze kryli się kiedyś bułgarscy hajducy którzy napierdzielali turasów po 4-ech literach. Sama okolica Melnika jest całkiem malownicza! /Piaskowce o szpiczastych kształtach i kolorowych barwach/
Kolejna moja propozyszyn to kopnięcie się poprzez Blagoevgrad do Riły tamże stoi całkiem najbolszy monastyr na całych Bałkanach! Można w nim ciąć komara/za jakąś tam niewielką opłatą/ Obok knajpa z wyżerką Bg kuchni.
Z owego w/w Monastyru polecił bym co koń wyskoczy pojechać w kierunku Samokova co by odbić do Borovets! Z Borovca zatindala wyciąg kabinowy na Jastrabec/z 2500 m wys./ od którego masz wypadówkę do najwyższego szczytu Bałkanów Musała- 2945 m.n.p.m. Można na szczycie rozbić namiot. Podejście łatwe ale dla utrudnienia można wziąć z sobą rower do down hilu.... będzie wtedy jazda!
Po Musale to może można było się kopnąć do Septemvri co by się wpakować do kolejki wąskotorowej do Dobryniszte poprzez Bansko! O Bansku i Dobryniszte to ja się już na forum rozpisywałem i to chyba nie mało-okraszając reckę jpgami/
W/w pociążek jest chyba takim ostatnim jeszcze reliktem! Jedzie poprzez góry i doliny z 5 godzin albo i dłużej?! Ale można wziąć dużo okowity lub jakiegoś konkretnego zioła co by lepiej układ współczulny mógł nam sprzyjać )))
W pociążku można jak ktoś tak lubi wychodzić na pomosty między wagonami! Lub można wyskakiwać z pierwszego wagonu i aby wskoczyć do ostatniego lub na odwrót ?! Dla chcącego .... itd.itp...))))
Na miejscu do zwiedzenia jest Bansko+ pochód na drugi co do wielkości na Bałkanach szczyt Vihren! Jest to trudniejsza wycieczka od Musały ale warto chyba! Do tego same Bansko jest całkiem ok. W Rile jest od czorta fajnych górskich jezior!
Warto zwiedzić Dobryniszte/Stacja końcowa kolei wąskotorowej. Warto chyba pójść tam na basen z wodą termalną lub w ogóle karnąć się od razu w górki na Szczyt Dżano /2667 m/! Poprzez Bezbog! Na Bezbog jedzie wyciąg krzesełkowy! Można wziąć górski rower typu Down Hilowy-jest tam konkret zjazd z samego Bezboga! Pod szczytem Dżano jest zarypiaście/czyt malowniczo/ rozpołożone jezioro Popove! Głębokie bardzo czyste i very chłodne ,że pisior chcę wleźć do worka)))) Jezioro głębokie na 30 m. ale ja se w nim pływałem! Dla chcącego.....itd ,itp. Obok jeziora zaj.... łączka na namiot! Niesamowicie odbijają się gwiazdy w wodzie nocą! Dla mnie raj! To miejsce tam to miażdży widokami d...))) Położenie w/w jeziora to jakieś ponad 2300 m.
Chyba wymieniłem więcej niż 5 rzeczy od strony wjazdu z Grecji .... To sobie dam siana zresztą propozycji zwłaszcza,że wielu z forum całkiem niezłe podali już konkrety.
Co do mnie to chyba mam jakieś punkty odniesienia co do w/w kraju?! Ja nie jeżdżę tylko do BG w każdym roku ale np. mam przejechane całe Bałkany+ Kaukaz+ Rosję ze kilka razy.... to mogę się z każdym pospierać i po marudzić?!
Co do wybrzeża to całkiem fajnie było na północnym wybrzeżu /straszne zadupie ale było jak za komuny

/
Zawsze będę polecał BG ...... /Wiem bo coś tam widziałem/
Chyba ktoś pisał o laskach powyżej ??!!! Bułgarki i imprezy tam bardzo są w cyke!
Pozdrawiam Wszystkich!!!
Арка беееее .... зашто ми не вдигаш ?! :-)))))