Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Raiffeisen Digital Bank
Jakoś tego nie widać w kantorach w SB. Większość Kantorów ma cenę wymiany 1 Euro=1,9000 lv.
1976 NRD, 1988 ZSRR, 1990 CS, 2001-2007 CRO, 2008 AZ, 2008-2010 BG, 2011 BG/IL, 2012 EG/BG, 2013 MA/TN, 2014-2015 EG/TR, 2016 IT/GR, 2017 H/BG, 2018 GR/BG, 2019 M/BG, 2020 P/BG, 2021 MK/AL/CRO, 2022 BG, 2023 TR/AL, 2024 GR/TR/AL, 2025 ZEA/TR/BG, 2026 E/P/BG/TR, 2027 E/GR/AL.
Nawiguję z Google Maps a po Polsce z Yanosikiem.
Odpowiedz
RDB wprowadził konta oszczędnościowe w EUR.
Oprocentowanie 1,5% z kapitalizacją miesięczną, przez pierwsze 3 miesiące od założenia tego konta.
Wpłaty i wypłaty bezpłatne.
Odpowiedz
ehhhh... nie można edytować...

Wygląda na to, że się RDB w Polsce rozwija.
A próbowali też w Rumunii i się zwinęli...
Odpowiedz
I kolejna nowość w RDB. Karta do konta w EUR.
Wirtualna, podobnie jak ta do konta w PLN. Do jej użycia potrzebny jest jakiś portfel elektroniczny: ApplePay, Google Wallet, Curve Pay czy tam inne pay'e.
Ma być od 25.01.2026r. czyli kiedy BG przyjmie EUR będzie wybór - płacić kartą PLN i przewalutowywać po bieżącym kursie Visa, albo płacić kartą EUR ze środków nabytych wcześniej.
Odpowiedz
(23.11.2025 18:59:11)Slavekk napisał(a): I kolejna nowość w RDB. Karta do konta w EUR.
Wirtualna, podobnie jak ta do konta w PLN. Do jej użycia potrzebny jest jakiś portfel elektroniczny: ApplePay, Google Wallet, Curve Pay czy tam inne pay'e.
Ma być od 25.01.2026r. czyli kiedy BG przyjmie EUR będzie wybór - płacić kartą PLN i przewalutowywać po bieżącym kursie Visa, albo płacić kartą EUR ze środków nabytych wcześniej.
Nooo... trochę im się termin obsunął, ale w końcu dzisiejsza aktualizacja apki pokazała "Zamów kartę" przy koncie w €.
Kilka kliknięć i gotowe, jest niebieska Visa.
Apka sama umie dodać karte do Portfela Google w teflonie 
I tak jak z Visa Gold w PLN nie da się dodać do Portfela Google w zegarku Fitbit. Trudno... poleci przez Curve. A wirtualny MC z N26 się dał tu i tu...
Odpowiedz
Się ten RDB całkiem nieźle rozwija. 
Rachunek w PLN i EUR, do każdej waluty karta i rachunek oszczędnościowy + lokaty terminowe.
Jeśli się chce korzystać z oszczędności to warto pamiętać, że austriacki "podatek Belki" wynosi 25%.
Można dość łatwo przejść procedurę zgłoszenia polskiej rezydencji podatkowej i wtedy bank podatku nie pobiera, trzeba samemu w roczny PIT wpisać.
Ostatnio się pojawiły przelewy z datą przyszłą (dla obu walut) i zlecenia stałe.
Jest też wymiana walut PLN <-> EUR
Taka była prosta aplikacja na początku... teraz też jest prosta, ale... zaczyna wyglądać jak normalny bank...  Wink
No i wszystko bezpłatne - prowadzenie, karty, przelewy, wypłaty z bankomatów.
Jeśli się nie ma zbyt wielkich oczekiwań to można się do RDB całkiem przenieść z rachunkami.

Podczas wyjazdu do Włoch w maju używałem na co dzień, także płacąc za rezerwacje B. Tylko do płatności na bramkach za włoskie i chorwackie autostrady wolałem machać kartą Curve (która obciążała kartę Visa do rachunku EUR w RDB). Zawsze to bezpieczniej niż wyciągać czubkami palców telefon... a nuż upadnie...
Jedna niemiła niespodzianka czekała we Włoszech. Pod koniec pobytu zapragnąłem przećwiczyć wypłatę z bankomatu. Nie żebym potrzebował, tak dla eksperymentu. Obszedłem w Polignano a Mare kilka bankomatów i na ogół nie miały czytnika zbliżeniowego. 
UniCredit wprawdzie miał, ale nieczynny.
Jedyny Euronet zareagował na zbliżenie, ale wyświetlił coś w rodzaju "twoja karta nie oferuje wypłat zbliżeniowych". To akurat wiedziałem że nieprawda, bo wypłacałem w Czechach bez problemu. Nie upierałem się, bo wiadomo, Euronet to zło i prowizje, a może i DCC.
Odpowiedz