Liczba postów: 723
Liczba wątków: 1
Reputacja:
73
Ostatni raz byłem tam 6 lat temu, wcześniej 13 lat temu. Z pierwszego wyjazdu pamiętam dużo dzieci i młodzieży gdyż były tam ośrodki kolonijne i obozy młodzieżowe ( w latach 70-80 ośrodki dla młodych pionierów jedynie słusznej partii ). Na długiej i piaszczystej plaży dużo metalowych wiat czy zadaszeń pod którymi młodzież zostawiała ciuchy ale jeśli były wolne można było się położyć pod nimi na ręczniku czy kocu i być w ten sposób w cieniu. Pamiętam kultową restaurację "Kryształ" przy plaży przypominającą bar mleczny - tanio i dobrze.
Kąpiel polecam jak najdalej od rzeki Kamchiya która wpływa do morza na plaży, chyba że ktoś lubi morsować ( rzeka górska, woda 9-10 stopni)
Ogólnie teren z ośrodkami z czasów komuny + jeden nowoczesny ośrodek sportowy typu jak u nas Spała.
Tak było 13 lat temu.
6 lat temu byliśmy przejazdem i dużo się nie zmieniło poza tym że mnogość dzieci zamieniła się w mnogość ludzi starszych wiekiem, schorowanych, takie miałem wrażenie miasteczko sanatoryjne.
Tak, że tam na pewno nie będzie miejsce ustronne od ludzi.
Nie wiem co prawda jak jest teraz.
Z miejsc słabo zaludnionych polecam trochę dalej na południe dziką plażę Kara Dere w pobliżu miejscowości Byala.
Liczba postów: 845
Liczba wątków: 0
Reputacja:
56
To moja plaża. Spędzamy tam od kilku lat 3-4 miesiące. W tym roku byliśmy ostatnie dwa miesiące. Wróciliśmy tydzień temu, wybieramy się ponownie w połowie sierpnia na miesiąc, może półtora miesiąca. Plaża jest duża, miejsce znajdzie każdy. W sumie ma około kilkunastu kilometrów, przedzielona jest ujściem rzeki. Jak jest niski poziom rzeki, to można przechodzić w stronę Szkorpilovtsi. Kilka lat temu ujście zostało zasysane przez fale, które naniosły piach. Wtedy było rewelacyjnie. Czy jest atrakcyjna? To zależy czego się oczekuje. Na plaży od strony Warny - czyli K.K. Kamchia nie ma atracji i rozrywek. Jest kilka restauracji, kilka sklepów, w tym roku jest znowu część plaży z ratownikiem (bo w ubiegłym roku na całym odcinku była bez ratownika). Dojazd do K.K. Kamchia - asfaltową drogą. Można zjechać na plażę również drogą przez las - ale ta trasa ma sporo dziur w asfalcie - my jeżdzimy właśnie na tę plażę - Romantika. Wjeżdża się na teren kempingu i tam trzeba szukać miejsca do zaparkowania. Mamy już swój patent - i miejsce jest zawsze. Jeżeli chodzi o tę drugą plażę - jedzie się do rzeki, skręca w lewo i szuka się miejsca przy samej plaży. Z jednej strony są słupki, ale z drugiej strony można stawiać samochody. W soboty i niedzielę jest dużo samochodów - chyba pół Warny tu przyjeżdża.
Piękna plaża, praktycznie pusta jest po drugiej stronie rzeki - ale tam to albo trzeba przejść przez rzekę, albo jechać do Szkorpilovtsi. Jeżeli szukasz rozrywki, restauracji na plaży - to tam można pojechać, ale tam są już płatne parkingi.
Ogólnie - plaża Kamchia to moje miejsce, polecam. Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania - to pisz.
Reputacja:
56
Parkować można przy samej plaży - Krajbreżna aleja. Od strony plaży są słupki, ale po lewej stronie od samego ujścia rzeki, pod drzewami, wzdłuż plaży można parkować. Kompleks Sanatoryjny, ze względów politycznych (właścicielem jest miasto Moskwa!) praktycznie jest zamknięty (na początku lipca uruchomili część sportową na obóz dla karateków). Do plaży jedź na dół, do "centrum handlowego ;-)", a potem za restauracją Zlatna ribka a lewo i dalej wzdłuż rzeki, do ujścia. Jedź z tej strony, bo to jest droga jednokierunkowa (przynajmniej teoretycznie). Droga jest mocno rustykalna, ale da się bez problemu przejechać. Jak wyjeżdżaliśmy - tydzień temu - to woda w morzu miała temperaturę 25 st.
Tylko uprzedzam, że to jest miejsce, gdzie nie ma nic, oprócz kilku knajpek, sklepów i budek. Po zamknięciu SOK Kamchia wygląda to trochę jak opuszczone miejsce. W centralnej cześci plaży, przy SOK Kamchia postawili w tym roku trochę parasoli i leżaków i tam jest ratownik i punkt medyczny, a poza tym na plaży nie ma nic. My unikamy soboty i niedzieli, bo pół Warny tam przyjeżdża. Z restauracji polecam Starata łodka, Szturaci, Pri bratczeda. Koło ronda jest fajnie zaopatrzony sklepik - ten mogę w 100 % polecić, bo pozostałe są marnie zaopatrzone. Dobrze zaopatrzony sklep jest również we wsi Dolen Bliznak - Supermarket Nadeżda. Tu można w automacie kupić najtańszą kawę - duża kawa za 40 st. - momo, że opisane jest, że kosztuje 60 :-))
Kiedy planujesz pobyt i gdzie nocleg?
Liczba postów: 247
Liczba wątków: 4
Reputacja:
19
Jeszcze raz Ci dziękuję za super opis i przydatne ciekawostki. Mam nadzieję, że uda mi się skorzystać z podpowiedzi. Wyjeżdżamy na 4 auta w tym roku z Rzeszowa 9 sierpnia a będziemy na miejscu do 23.08. Z racji podróży z dziećmi zatrzymujemy się w nessebar fort club w SB - taka baza wypadowa.
Reputacja:
56
To pewnie miniemy się. My planujemy wyjechać z Polski 18.08. z przejazdem przez trasę Transfogaraska . Pewnie 21-22.08. dojedziemy do Kamchia.