Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Osijek, przerwa w podróży.
Zaczęło się od tego, że nawigacja zapodała optymalne miejsce na nocleg na pograniczu H-HR
Może Mohacs?
A może Osijek. Stanęło na Osijeku. Już się tam kiedyś wybierałem podczas pobytu w Harkany, ale wtedy lenistwo zwyciężyło. Wyjeżdżając o normalnej porze, czyli rano - bylibyśmy w Osijeku ok. 20ej. Wiele byśmy nie zobaczyli bo i rano trzeba się zbierać w dalszą drogę. Po krótkiej naradzie zapadła decyzja – wyjeżdżamy nie w sobotę rano, tylko w piątek po robocie, nocujemy pod Żiliną i dzięki temu mamy zaklepane popołudnie w Osijeku. Znany serwis rezerwacyjny zaproponował nam pierwszy nocleg w, jak się okazało, miniZOO... Ryk tygrysa na dobranoc – bezcenny Wink
Niepoobgryzani dotarliśmy do Osijeku, gdzie tenże serwis, podsunął nam nocleg na terenie starego fortu (Tvrda), o tutaj:

https://goo.gl/maps/R6QZVksc13P2

Guesthouse Maksimilian śmiało można dopisać do listy polecanych w podróży – klimatyczne urządzone wnętrza, salonik przy recepcji gdzie można pogadać, napić się kawy czy herbaty, podwórko...

[Obrazek: OxRt0rG.jpg]

[Obrazek: dzCE89o.jpg]

Do tego rakija na powitanie i pyszne, obfite śniadanie na pożegnanie.

Po rozpakowaniu bambetli krótka przebieżka po okolicy. Brukowane ulice i place, sporo miejsc do spożycia odżywczych płynów, jakieś podwórka....

[Obrazek: rfmZkIR.jpg]

Ale na późny obiad poszliśmy do centrum. Po drodze na głównej ulicy szereg budynków secesyjnych, ewidentnie na przełomie XIX i XX wieku miasto kwitło

[Obrazek: SuJt5bV.jpg]

Te zdobienia, balkony...Wink

[Obrazek: qGVpbHX.jpg]

Na koniec znowu Tvrda 

[Obrazek: ZyrhGxZ.jpg]

Gdyby kogoś nie zachęciły do odwiedzenia Osijeku moje zdjęcia robione podczas mżawki, polecam wideo z Makłowiczem

http://vod.tvp.pl/audycje/kulinaria/makl...k/18095586
Odpowiedz
Trzecie zdjęcie od dołu, uwielbiam ten styl, a jeszcze jak jest budynek obrośnięty bluszczem, to mnie zawsze wygrywa Smile
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości