Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 4.14
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obzor / Обзор
Niestety nie jest czynne. Na 99% rozmawiałam z żoną(niska kobieta w krótkich włosach), która odrazu spytała,czy szukamy Teodora. Powiedziała, że od 2 lat nie żyje. Chciałam pozdrowić, ale nie zrozumiała od kogo , tylko powiedzieliśmy po rosyjsku, że piękne miejsce. Widać, że jest smutna.

[Obrazek: fef22177c7ab20a4med.jpg]

[Obrazek: 0ac151c4ed8b678dmed.jpg]
Odpowiedz
Dziękuję Ci bardzo a zarazem smutno bardzo Sad
Odpowiedz
Wszystko się zmienia.
Między bunkrem

[Obrazek: 6f40a6e24afac34fmed.jpg]

A hotelem Cliff budują promenadę.

[Obrazek: b0a042762f7ac460med.jpg]

Będzie łatwiej dojść kawałek choćby do urokliwej plaży za Campingiem Czajka, bo plaża ciężko się szło około 5 km. Ale warto, morze tam ma zupełnie inny kolor i dno.

[Obrazek: 61c6e200d3572e34med.jpg]
Odpowiedz
Witajcie bywalcy Obzoru, w tym roku pierwszy raz jedziemy do Obzoru po wielu, wielu latach Primorska. Napiszcie, proszę, czy w Obzorze kupię gdzieś przyprawy typu szarena sol po szopski lub inne w dużych opakowaniach, takich nie turystycznych. Jesteśmy uzależnieni od bułgarskich przypraw kupowanych u pani Petry w Primorsku, typu Podprawka uniwersalna 250/500g firmy KOM, mięta Dżodżen i inne. Napiszcie też gdzie można zjeść coś dobrego, gdzie jedzą lokalsi, gdzie baniczki można kupić. Już teraz wam dziękuję za informacje, Grzesiek.
Odpowiedz
W wolnej chwili napiszę Ci parę informacji. Jeszcze mam relacje z Obzoru do dokończenia z poprzedniego toku
Odpowiedz
W Obzorze 2 razy  byliśmy w lipcu w 2002 i 2010 r, natomiast w następnych latach była to pora wrześniowa. W 2025 roku znalazłam czubryce w większych paczkach ( była też szarena sol i papryką ostra młotkowana)- market Sunny Markets na ulicy Kyril i Metodi ( drugi market jest przy samej promenadzie nadmorskiej, ale tu raczej tylko asortyment dla plażowiczów.
Na ulicy Ivan Rykov jest supermarket, w którym robią zakupy mieszkancy. Można poprosić panią że sklepu, żeby sprowadziła przyprawy w większych paczkach. U niej zamawiałam wodę uzdrowiskowa do picia po 1.5 litra i mi sprowadzała.
Przy ulicy Strandzha jest sklep( mała hurtownia )taki z dawnych lat( tu chodziliśmy w 2002r), w którym są owoce i warzywa, przyprawy, miody i pyłek pszczeli, czasem można kupić naturalny olejek lawendowy. Też można się Pani zapytać o wprowadzenie przypraw w większych paczkach. Zamawialiśmy u niej wodę uzdrowiskowa. Pani prowadzi sprzedaż detaliczna i hurtowa Bazar w 2025 roku przy ulicy Trakia to juz nie ten sam co w poprzednich latach. Weszła nowoczesność, owoce i warzywa importowane. 
Przy ulicy Rybarskiej jest supermarket Carrefour ( ściana w ścianę z Pepco) tutaj nie widziałam nigdy dużych paczek z przyprawami.
Jest też wiele innych sklepów spożywczych, ale w nich także nie widziałam dużych paczek z przyprawami.
Co do baniczarni to jest na rogu ulic Mladezhka i Slavyanska- sam musisz ocenić, czy asortyment Ci smakuje. Ja osobiście stwierdzam, że to już nie to co było we wcześniejszych latach. W 2016r była świetna banica i gjozmele- wróciłam z nadprogramowymi kilogramami. Na ulicy Rybarskiej w sezonie jest sporo punktów z banicami.
Odpowiedz
Supermarket ul. Ivan Rykov 
[Obrazek: IMG-20250912-150458.jpg]
Odpowiedz
Baniczarnia 
[Obrazek: IMG-20250906-120722.jpg]
Odpowiedz
Nowoczesny bazar Z toaletami i oznaczonymi mi
[Obrazek: IMG-20250906-095535.jpg]

ejscami parkingowymi
Odpowiedz
Na rogu ulic Rybarskiej i Slavyanska jest skromna kuchnia bułgarska ( jedzenie podają na talerzykach plastikowych), można powiedzieć taka domówka. Obok jest też baniczarnia poniżej bistra Perła, w 2002 były tutaj wspaniałe Babice i bardzo dobre słodkie bułki.
Odpowiedz