Ocena wątku:
  • 4 głosów - średnia: 4.25
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transport miejscowy kolejowy i autobusowy - rozkłady jazdy
W zeszłym roku jechałem Primorsko - Sozopol autobusem, nie pamiętam kursów, ale nie było tego za wiele. Wracałem taksówką, owszem trochę drożej, ale z tego co kojarzę to po 20.00 jakoś było licho dostać się z powrotem do Primorsko
Odpowiedz
(25.07.2026 16:10:03)zbiq napisał(a): W tym roku też Bułgaria i po raz kolejny Primorsko ( ale tym razem samolotem kursowym ). Proszę o info jak wygląda sytuacja z busami w kierunku Burgas ? Potrzebuje wyjechać ok . 11-12 i czy kupno biletu jest jakimś problemem ? Widzę że na portalach z rezerwacją w tych godzinach biletów nie ma ( jest jeden ale zatrzymuje się na dworcu zachodnim ).
Czy można kupić bilet wcześniej w kasie biletowej, czy też uzależnione jest to od wolnych miejsc w busach jadących z Kiten ?
Wiem że najpewniej to taxi, ale ceny to od 50 euro w górę.
Liczę na Waszą pomoc.

Jeżeli to będzie dojazd na lotniska ja bym nie planowal jazda komunikacja publiczna z przesiadkami. Oprocz taxi, zawsze można pogadacz z włascicielem obiektu lub sąsiada z autem. Naj-lepiej to uzgodnić 2-3 dni wczesniej. Realne koszta za te 60 km to 40 euro.
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz
Nikołaj i tu się z Tobą zgodzę. W 2020r jechaliśmy busem z Primorska  do Burgas, później przesiedliśmy się w autobus miejski na lotnisko. W pewnym momencie staneliśmy na około 20 minut bo trwał remont drogi. My mieliśmy duży zapas czasowy. Natomiast inni się strasznie denerwowali bo zbliżała się godzina wylotu. W końcu jak dotarliśmy na lotnisko to Ci którzy mieli już wylot to biegli na lotnisko.
Odpowiedz
Ja osobiscie jestem konserwatywnim odnośnie wylotów. Z lotnisko Burgas obowiązkowo nocleg w Sarafowo, z rana spacerkiem 15-20 min bez nerwów jestesz na odprawe. W tamtym roku na Azori zrobilem to samo Smile .Poprzedniego dnia popoludnie miejskim autobusie z marinie gdzie zostawilisme lódka dojechalem do wioski kolo lotniska. Oczewisce zrobilem próba generalna ile czasu potrzeba- wyszlo 25 min. Nie moglem rizikować w obcym miejscie bez języku lyczyć że zamówiona taksówka przyjede o 4;00 rano.Tym bardziej że to bil lot 4 odczynkowego Tersiera-Lisabon-Madrid-Kraków-Sofia.Koszt noclegu=koszt taxi, ale spalem spokojne!
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz
Tydzień temu jechałem z Primorska na lotnisko. Na dworcu w Primorsku pani powiedziała, że na najbliższe 2 busy z Kiten nie ma miejsc. W międzyczasie podjechał autobus (nie pamiętam skąd) do Burgas, ale na dworzec zachodni. Pojechałem nim i na zachodnim wsiadłem w autobus 12 do dworca południowego, a stamtąd w ciągu 5 min. 15 na lotnisko. Fakt, że miałem spory zapas czasowy, ale spokojnie można to ogarnąć komunikacją publiczną.
Odpowiedz
Rozkład jazdy z Avtogara Yug w Burgas w kierunku Sozopola:

[Obrazek: IMG-8296.jpg]
Odpowiedz