Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sozopoł / Созопол
dżek do kiedy jestes w Sozopoł?

Plaża nudystów nie jest taka wcale mała, a poskakać ze skałek można na starym mieście.

(08.07.2015 09:40:09)dżek napisał(a):
(08.07.2015 08:31:35)vizila napisał(a): Witam ponownie ma forum. Cześć macie jakieś godne polecenia knajpki w Sozopolu? Ostatnim razem dostaliśmy makaron z osą, kelnerka się upierała, że wleciała na talerz podczas jedzenia. Niestety widać było, że przebyła krótką ale intensywną podróż w piecu. Macie jakieś informacje? Bardziej nas interesuje stary Sozopol, bo przyjedziemy tylko na zwiedzanie.

mini przewodnik po knajpkach w Sozopolu

Co do starego miasta to wzdłuż brzegu morskiego jest kilka fajnych. Ja przepyszną zupę rybną jadłem tuż przy zejściu  od cerkwi po lewej mijając ruiny i zaraz pierwsza po lewo od zejścia na plażę.
Pozdrawiam i życzę smacznego!
zależy w jakim klimacie chcesz zjeść, stara zasada jemy tam gdzie najwięcej klientów, na deptaku przy Plaży /Harmani/ znajdziesz na pewno coś dla siebie, polecam pstrąga i makrele z grilla tak na przekąskę,  z na końcu jest/była knajpka, która współpracuję z polski biurem podróży Jaguar- w zeszłym roku było tanio i całkiem nieżle. proponują zestawy
Odpowiedz
Photo 
(25.07.2015 09:23:15)danaxy napisał(a): http://tufotki.pl/rcEBH

nauka ...... Smile

http://tufotki.pl/TwaZO
Odpowiedz
(21.07.2015 10:00:13)Philodendron napisał(a): Witam.

W tym roku będę się byczył w Sozopolu (a właściwie przy). Mamy rezerwację na Via Pontika 64. Niestety zdaję sobie sprawę, że do samego miasta jest kawałek (do plaż w sumie też), ale z braku laku.
W każdym razie chciałbym zapytać o kilka spraw technicznych. Jakieś polecane knajpki w pobliżu (niestety nie znalazłem na mapkach google za dużo), którą plażę lepiej opanować (do Harmani jest kawałek, ale wcześniej jest mała podobno "nudystyczna" część - tylko pytanie, czy z dziećmi można tam zakotwiczyć, a może lepiej na Kawaczi?)? Czy z dzieciakami (szkodniki w rejonach 7-8 lat) spacerek do samego miasta jest możliwy, czy lepiej jakimś transportem (czytałem o jakimś ciuchciopodobnym ustrojstwie)?
Wiem, że kilka osób było w Green Hills, który jest jeszcze dalej położony i może są w stanie podzielić się doświadczeniem?
Mam jeszcze pytanie o Nos Agalina. Na YT znalazłem fajny filmik z tego miejsca na którym młodzież skacze ze skałek do wody. Czy bliżej Sozopola są też podobne miejsca?

Będę dokładnie w tym kompleksie https://www.google.pl/maps/@42.406087,27...56!6m1!1e1

Z góry dziękuję!

Na Via Pontica jeździ czerwona kolejka ( 2lv za osobę) i dojeżdża do centrum. Przed Harmani jest jeszcze plaża Bamboo, czy jakoś podobnie się zwie. My mieszkaliśmy na Via Pontica 43 i na plażę mieliśmy 5 min drogi. Naga plaża jest dopiero za skałami na Harmanii. Co do knajp to najbliższe na Ropotamo. Polecam Paradiso ( zgodnie z sugestią jednego z forumowiczów) i Artonawt naprzeciwko Paradiso na ul. Lozengrad. W Artonawt miła obsługa (menu polskie), ceny fajne i jedzenie smakowite.
Odpowiedz
(28.07.2015 08:47:15)kilkujadek napisał(a): Na Via Pontica jeździ czerwona kolejka ( 2lv za osobę) i dojeżdża do centrum. Przed Harmani jest jeszcze plaża Bamboo, czy jakoś podobnie się zwie. My mieszkaliśmy na Via Pontica 43 i na plażę mieliśmy 5 min drogi. Naga plaża jest dopiero za skałami na Harmanii. Co do knajp to najbliższe na Ropotamo. Polecam Paradiso ( zgodnie z sugestią jednego z forumowiczów) i Artonawt naprzeciwko Paradiso na ul. Lozengrad. W Artonawt miła obsługa (menu polskie), ceny fajne i jedzenie smakowite.

Niech Bozia wynagrodzi w wybrany przez Ciebie sposób Smile

Jeszcze 4 dni i wyjazd. Nie mogę się doczekać.
Odpowiedz
W Sozopolu sporo ludzi choć nie są to mega tłumy jakie były 2 lata temu. Przede wszystkim mniej słychać język przyjaciół zza Buga. Na plazy Harmani szczególnie na jej południowej części spokojnie się można rozłożyć ze swoim parasolem. Knajpek multum. Ceny zrożnicowane w zależności od zasobności portfelu. Menu obiadowe od 6,50 Lv. Sacz 800g ok.16 - 20 lv. Zagorka w sklepie nad morzem 1,19 lv za 0,5l, caca 3lv. Żyć nie umierać.
Odpowiedz
Co do parkowaniq to my przyjechaliśmy w dwa samochody i pod hotelem znalazło sie miejsce dla jednego. Drugi musiał stanąć na parkingu płatnym. Na szczęście było miejsce. Przy ulicy Lozengrad gościu wyburzył stary dom i wynajmuje teren pod parkowanie samochodów. Dużo miejsca nie ma bo na ok. 20 aut. Nasz zmieścił się jako ostatni. Koszt to 60 lv za 9 dni. Poszło do podziału na 2 familie.
Odpowiedz
Dżek nie orientujesz się czy można kupić i jakie są ceny ceramiki w Sozopolu? W Obzor drogo - garnek z uszami 6-7 LV. W Balczik były po 4 LV, ale nie było warunków do zakupu (dzieci marudzły po przechadzce po ogromnym parku). Ktoś pisał na forum gdzie najlepiej zaopatrzyć się w ceramikę ale nie mogę znaleźć tego wątku. W pamięci świta że mowa była o Sozopolu, Primorsku albo Pomorie...
Odpowiedz
w obzorze... 6 to drogo?
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
(01.08.2015 17:08:31)Szarlot_K napisał(a): Dżek nie orientujesz się czy można kupić i jakie są ceny ceramiki w Sozopolu? W Obzor drogo - garnek z uszami 6-7 LV. W Balczik były po 4 LV, ale nie było warunków do zakupu (dzieci marudzły po przechadzce po ogromnym parku). Ktoś pisał na forum gdzie najlepiej zaopatrzyć się w ceramikę ale nie mogę znaleźć tego wątku. W pamięci świta że mowa była o Sozopolu, Primorsku albo Pomorie...

W BURGAS masz mnóstwo ,,cepelii'' kupisz taniej.
Odpowiedz
(01.08.2015 17:41:17)peter napisał(a): w obzorze... 6 to drogo?

No właśnie myślałam że 6 to nie drogo, ale tu nie ma wyboru no i wiem już że są miejsca tańsze.  Przy większej ilosci to już robi różnicę.  Jedziemy jeszcze na południe więc sprawdzę np w Burgas Smile
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości