Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kursy Leva na wybrzeżu
Bulgaricus na tej fotce masz kurs sprzedaży euro wiec lipa. Kupna bedzie pewnie 1.93. Wiele kantorów stosuje takie zagrywki wystawiając przed kantorem kurs sprzedazy.
...:::Bbbuuulllgggaaarrriiiaaa Rrruuullleeezzz:::...
96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Odpowiedz
Albo 1, 193.
Kilka lat temu była taka moda.
Odpowiedz
w tamtym roku podobną sytuację miałem w Sozopolu, stary numer z wystawianą tylko ceną sprzedaży
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
W SB wszędzie 1.91 za euro i 1.69 za $
Po wymianie dostajesz wizytówkę,że następna wymiana
1 stotinka więcej.
Odpowiedz
(05.09.2015 08:49:01)Wawo napisał(a): Bulgaricus na tej fotce masz kurs sprzedaży euro wiec lipa. Kupna bedzie pewnie 1.93. Wiele kantorów stosuje takie zagrywki wystawiając przed kantorem kurs sprzedazy.

No, rzeczywiście to kurs sprzedaży...czyli bulgaricusku znowu nie do końca rzetelne dane...
Odpowiedz
Właśnie, że specjalnie sprawdziłem, bo mnie tablica zainteresowała i wszedłem do kantoru i pytałem Pana czy to kurs sprzedaży czy kupna. Zapewniał mnie, że dobra cena skupu. Jestem pewny, że mijał się z prawdą. Ale co mu zrobisz jak już wymienisz. Nie wszyscy znają Angielski i oto im chodzi właśnie.
Więc Panowie pochopnie wyciągnięte wnioski o niesprawdzonych informacjach. Bo sprawdziłem Smile niestety. 

W wielu kantorach oszukują i dlatego ten post aby ostrzec innych. A dzisiaj rozmawiałem w tej okolicy oglądając fontannę z bardzo miłymi młodymi ludźmi - Bułgarami. Chłopak ma mamę polkę więc mówił dość dobrze po polsku. I rozmawiałem z nim o przekrętach jakie stosują kantory. Pokazałem mu na ten kantor i powiedział że robią tak jak napisał kilka postów niżej kalachol - płacą np. 1,193. Opowiedział mi jak jakiś czas temu był świadkiem awantury w innym kantorze, gdzie jakaś kobieta wymieniała pieniądze i została oszukana. Bardzo się zdenerwowała, krzyczała i kopała w drzwi. "Pan kark" wyszedł z kantoru, chwycił ją za rękę i powiedział, że jak się nie uspokoi to zadzwoni po policję.
A kolesie szwendający się po mieście i chcący wymienić euro po dwa lewa to zwykli oszuści, którzy mają albo wycofane z obrotu pieniądze albo jak liczą to mają bardzo sprawne palce i jak się nie kapniesz to w plecy parę groszy. 
Przeczytajcie co dalej jest napisane w moim poniższym poście zanim napiszecie, że niesprawdzone info:
"Ale nie to jest najważniejsze. W okolicy tego kantoru kręciło się kilku kolesi, którzy chcieli kupić euraki i nic by w tym nie było dziwnego, gdyby nie incydent z wieczornego powrotu. Zaczepia mnie gościu, że kupi euro - ja nie jestem zainteresowany. Za minutę podjeżdża następny koleś na rowerze i opowiada mi historię, że musi kupić na siłę euro. No i tu zaczyna się historia, bo proponuje mi po 2 lewy za euraka. Ja się zgadzam i mówię, żeby mi pokazał czy ma lewy. Nieufnie wyciąga lewy i mi pokazuje. Ale między nimi dostrzegam jakieś inne banknoty - których nie znam. Na pytanie co to jest i dlaczego nie pójdzie do kantoru kupić będzie taniej niż po 2 lewy. Macha ręką coś przeklinając i odjeżdża. Nie jestem znawcą bułgarskich banknotów ale te, które mu gdzieś z dołu wystawały były inne nie widziałem takich. Ta historia jest ku przestrodze, aby nikt się nie połaszczył się na kilka groszy".
Post ostrzega przed tym kantorem i ludźmi kręcącymi się w jego okolicy. Myślę, że jest to zmowa tych ludzi bo facet, który podjechał do nas wczoraj na rowerze i chciał kupić euro - mówił do nas z miejsca po Polsku, mimo że my się nie odzywaliśmy.
Jeszcze raz ostrzegam przed tym kantorem i cwaniakami którzy się tam kręcą, większość z nas zna ich sztuczki, ale są ludzie, którzy jadą pierwszy raz i dlatego te ostrzeżenie moi drodzy aby właśnie oni się nie nie nabrali.
Odpowiedz
Rzetelność twojej powyższej informacji jest taka jak owego kantoru. Zobacz na swoje pierwsze zdanie w poście #38. Gdzie tam masz mowę o tym co to jest za kurs. Idąc tropem wpisów w tym wątku nawet sam zasugerowałeś, że to jest kurs kupna. Dopiero jak Wawo ci zwrócił uwagę to się zreflektowałeś i post factum dałeś niby wyjaśniającego posta. Wprowadzasz tym samym ludzi w błąd.
Piszesz na forum dużo ale proszę pisz rzetelnie.
Następnym razem jak walniesz jakiegoś babola będę usuwał i minusował
Odpowiedz
Masz rację Dżeku w owym poście nie ma info czy to kurs kupna czy sprzedaży. Idąc tokiem rozumowania chodziło o kurs skupu. Mimo, że na tablicy pisze sprzedaży. Ja potrafię odróżnić we sell od we buy.
Dlatego po wątpliwościach wawo napisałem wyjaśnienie. I doskonale wiesz, że w bułgarskich kantorach trzeba uważać. Co innego oferują a co innego piszą na tablicy i mówią - i tak było w tym przypadku. Dlatego wszedłem tam i zapytałem o cenę skupu a pan potwierdził cenę skupu taką jak na tablicy – mimo, że wyraźnie pisze, że to cena sprzedaży.
Ty tego nie wiesz czy to zrobiłem czy nie. Ale od razu poddajesz pod wątpliwość rzetelność wypowiedzi. A może tak faktycznie było jak ja piszę. Zastanowiłeś się chociaż przez sekundę. Pewnie nie i pod wpływem emocji napisałeś swoją opinię.
To już nie pierwszy raz i nie pierwsza osoba, którą w ten sposób traktujesz.
Przykład temperatury w Bułgarii również podważałeś moje posty - czemu, nie wiem? 
Tak samo ja nie wiedziałem czy prawdę pisałeś wyjaśniając pomyłkę z wkleją o Uszakowie, gdy Sikornik zwrócił ci uwagę. Ale ja to uznałem, że nie masz powodów kłamać i przyjąłem, że piszesz prawdę. Tak samo ja nie mam powodów wymyślać historyjek i myślę, że inni użytkownicy również.
A więc reasumując post miał za zadanie przedstawienie informacji o problemach jakie można mieć przy wymianie pieniędzy w Bułgarii. Głównie jeśli chodzi o panów, którzy proponują wymianę euro na ulicy. A dalsze wyjaśnienie jest z powodu wątpliwości Wawo i tyle w temacie. Nie musicie się ze mną zgadzać, ale nie trzeba od razu podważać moich postów.
Odpowiedz
Tylko drobna różnica - ja nie idę w zaparte. I w sprawie Uszakowa wystarczyło krótkie sprostowanie.
P.S.
Każdy Twój następny OT będę usuwał.
Odpowiedz
Kursy wekendowe w Sozopolu. Niedziela wieczorem USD 1.68 rano w poniedziałek ten sam kantor 1.71. Bank na starym mieście 1.72 W banku chcieli dokument ale jak nie miałem to pani poprzestała na ustym oświadczeniu tożsamości.
Odpowiedz