Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Archeologicznie
W okolicach Primorska odkryto nieznana do tej pory archeologom twierdze Farmakida.
Twierdza znajduje sie na wzniesieniu w przelomie rzeki Ropotamo. Otoczona jest z trzech stron urwistymi skalami z czwartej odkryto mur obronny. Przypuszcza sie, ze z czasem kolo twierdzy powstalo Primorska
http://nbox.bg/culture/item/1759-otkriha...akida.html
Odpowiedz
Bogaty sezon mają archeolodzy Smile W ubiegłym roku też co drugi dzień nowe odkrycie?
Odpowiedz
Nieważne, już sobie znalazłem Smile Też było z rozmachem. Najstarsza moneta odkryta na terenie Bułgarii ( ma aż 2650 lat na karku) znalazł ją nurek w okolicach Sozopola, na głębokości ledwie jednego metra , starożytna osada nieopodal Rupite, Twierdza w okolicach Tyrgovishte, 1200 monet z VI wieku, prawdopodobnie najstarsze miasto europejskie Smile
Odpowiedz
Tak, to sa zaledwie wzmianki, na konkrety trzeba bedzie poczekac.

Najstarsze miasto Europy to chyba tez w Bulgarii kolo wsi Junaci. Wykopalisko znane jest pod nazwa Ploskata mogila i jest sprzed ok. 5000 lat pne. I co ciekawe tam odkryli cos w rodzaju pierwowzoru greckiego akropolu i plan miasta podobny do greckich. Tylko, ze w Grecji pojawiaja sie one calych 2000 lat pozniej. Badania archeologiczne w Junaci trwaja od 1939r.

http://www.skyscrapercity.com/showthread...2&page=126
A tak wyglada centrum Sofii. Oprocz badan archeologicznych robia podejscia, tunele, zadaszenia i najlepiej omijac je teraz szerokim lukiem.
Cala Ulpia Serdica lezy chyba ok. 7 m pod poziomem jezdni.
.
Odpowiedz
Jeszcze bardziej rozdłubane, niż jak byłem w ubiegłym roku
Odpowiedz
Do pazdziernika ma byc gotowe.
Odpowiedz
ciekawa wystawa w Sofii w Muzeum Etnografii-
zbiory z Muzeum Historycznego z Jambol- "Magia Tracji"- stroje ludowe i nie tylko

Magia Tracji
Odpowiedz
Spacer antyczna ulica

Muzeum w Starej Zagorze
Odpowiedz
(18.11.2015 16:55:27)sikornik napisał(a): Spacer antyczna ulica

Muzeum w Starej Zagorze

ładne Smile mogłaby w tle plumkać jakaś muzyka, ale i tak fajnie zrobione Smile
Odpowiedz
Tez mi sie podoba, i ta perspektywa na scianie fajnie wyglada.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości