Liczba postów: 1,899
Liczba wątków: 3
Reputacja:
76
22.11.2015 10:25:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.11.2015 10:26:22 przez arka.)
Witajcie! Tak mi się wydaje,ze tutaj takiego tematu chyba zabrakło?! Zaczynając :
Pierwszą rzeczą, która szokuje zagranicznego turystę przyjeżdżającego do Bułgarii jest to, że Bułgarzy przytakując, kręcą głową tak jakby mówili "nie". Trzeba się do tego przyzwyczaić, by nie popełniać gaf.
Арка беееее .... зашто ми не вдигаш ?! :-)))))
Liczba postów: 4,339
Liczba wątków: 0
Reputacja:
103
faktycznie różnie to bywa - w miejscowościach turystycznych Bułgarzy już wiedzą jak się zachowywać, czyli kiwanie do dołu głową uznają za TAK; choć dochodzi do śmiesznych sytuacji - rok temu w Sinemorcu kupując warzywa u dość leciwej babuni kiwałem po bułgarsku, ona widząc, że ma do czynienia z cudzoziemcem kiwała tak jak my - trwało to kilkanaście sekund po czym ona i ja wybuchliśmy śmiechem, po rosyjsku doszliśmy do wspólnych wniosków, także kwestia sytuacji i osób, oraz poczucia humoru
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Liczba postów: 615
Liczba wątków: 1
Reputacja:
40
23.11.2015 14:23:45
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.11.2015 14:24:10 przez ventosa.)
Boże Narodzenie w tradycji zaczyna się obchodzić już 20 XII.
Tradycją noworoczną jest chodzenie po domach z życzeniami ("surwakari").
"Baba Marta" - 1 marca, związana z nadejściem wiosny czyli Martenica, znana również w Rumunii pod nazwą Martisor.
Ciekawym zwyczajem weselnym jest "zdobywanie panny młodej". Pan młody aby wejść do domu swojej wybranki musi najpierw obdarować świadków, którzy czekają przed wejściem. Trochę podobne do znanej u nas "bramy". Następnie musi już tylko wyważyć drzwi, znaleźć buty wybranki, które z racji że są za duże należy zmniejszyć poprzez włożenie banknotów. I wreszcie wraz z narzeczoną mogą udać się na zaślubiny.
Reputacja:
76
Reputacja:
76