Liczba postów: 1,801
Liczba wątków: 0
Reputacja:
78
Jeśli dana miejscowość ma polską nazwę, nie używając cyrylicy, powinniśmy pisać po polsku. Ja się generalnie z tobą zgadzam, i wolę używać nazwy Ahtopol, natomiast poprawnie, w języku polskim nazwa brzmi Achtopol. Jeśli chciałbyś być, jak piszesz, konsekwentny, powinieneś całość pisać po bułgarsku, używając transliteracji z cyrylicy na łacinkę. Pisanie w języku polskim przy użyciu transliteracji w przypadku istnienia polskiej nazwy jest właśnie niekonsekwencją i zwykłym błędem.
Liczba postów: 1,801
Reputacja:
78
Dlaczego tak jest? Bo tak przyjęto. Jeśli istnieje oficjalna nazwa w języku polskim, powinno się jej używać. Zasady transliteracji mają zastosowanie w przypadku braku oficjalnej polskiej nazwy.
Najprościej jak tylko można:
W Achtopolu jest smaczne piwo. - to jest poprawnie napisane zdanie w języku polskim.
W Ahtopolu jest smaczne piwo. - masz błąd ortograficzny w postaci samego "h", bo po polsku Achtopol pisze się przez "ch". Łapiesz?
A ze zdaniem A na czym polega istnienie polskiej nazwy nawet nie będę polemizował.
Liczba postów: 1,875
Reputacja:
74
tak jak mówi Mastika, przyjęło się w polskiej pisowni. Podobnie jak np. Tarnobrzeg i Kołobrzeg, jedzie się do Kołobrzegu i do Tarnobrzega, a tłumaczone jest to przez językoznawców miejscowym zwyczajem, który został przyjęty przez to jako obowiązujący.
To ja tyle w temacie.
Może wpadnę w tym roku do tej miejscowości, to jakieś zdjęcie się zamieści.
Liczba postów: 3,791
Reputacja:
72
Niestety we wszystkich językach nie ma ch . Zobacz jak w Bułgarii oznacza się nazwy polskich nazwisk. mi. ul .Szopena. Czlowieku z całą sympatią do Achtopola i jego pisowni nie wiem o co Ci chodzi....
Reputacja:
72
30.06.2016 22:16:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.06.2016 22:44:18 przez teresa.)
Ja wiem,że z języka greckiego agatopolis czyli g na h ,ale niestety to nie jest ahatopilis. Nie wiem o co Ci chodzi... Jeszcze jedno nie jesteśmy na forum językowym. Były większe błędy. Daj sobie człowieku na luz...Dla mnie ch w tej pisowni to norma. Pozdrawiam
Reputacja:
72
30.06.2016 23:30:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.06.2016 23:36:24 przez teresa.)
Kiedy przyjedziesz może powalczymy na miejscu... Już wiem nie ma szans.. Szanuję ludzi Którzy kochają ACHTOPOL....Pozdrawiam