Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Byala by makej
Biała powitała nas piękną pogodą. Przez całe 15 dni słonecznie, 2-3 dni z temperaturą 28 st. pozostałe po 30-33 st.
Wieczory chłodniejsze 19-22 st. - można było odetchnąć. Klimat przyjazny, wystarczy wspomnieć, że przez dwa tygodnie się nie spociłem a po powrocie do Polski zlałem się potem przy rozładunku bagaży Smile

Temperatura wody 26 st. dwa dni nawet 27 st. Morze spokojne - do pływania, parę dni z falami, jeden z czerwoną flagą.

Plaża w Białej z miarę drobnym piaskiem jak na bułgarskie wybrzeże, linia brzegowa - wejście do wody najpierw głębiej - do pasa, później się wypłyca i dalej znowu głębiej - przy bojkach po szyję (dla faceta 178 cm wzrostu) Smile

Życie w Białej płynie jak w miasteczku Lazy Town - animowanej bajce dla dzieci. Wieczory spokojne, jedynie w okolicach pasażu Czernomorka gwarno. Jak ktoś szuka imprezowni to polecam inne miejscowości - Złote Piaski, Słoneczny Brzeg itp.

W porównaniu z 2013 r zmieniło się niewiele - z unijnych dotacji odnowiono kino letnie, boisko sportowe z bieżnią lekkoatletyczną, ceny w sklepach trochę wyższe 15-20% ale to wszędzie. Powstały dwa markety przy Czernomorce - asortyment pod turystów ale i tak taniej jak Markecie Europa+ w Obzorze.

Saszka999 opisywał już w wątku o Białej gdzie warto kupować, ja zresztą też więc nie będę się powtarzał.

Przy naszym hotelu Byala Home Apartments a więc w samym centrum miasta otwarto wypożyczalnię rowerów - miejskie 5 lv/h, elektryczne 10 lv/h, im dłużej tym bardziej się opłaca...

Na ulicach, knajpach i plaży dominuje język rosyjski, na drugim miejscu polski, ukraiński, niemiecki. Na plaży jak ładna kobieta to albo Rosjanka albo Polka ale to już powszechnie wiadomo że słowiańska uroda number one Smile

W jedynym Banku wymiana euro - przelicznik 1,928 i przeważnie kolejki (w 2013r - 1,95) , obok kantor daje 1,91.
Bankomat - przy banku przeważnie pusty, trzeba próbować, w niedzielę wieczorem to rozumiem ale w poniedziałek po godz.10.00 a więc w godzinach pracy banku kasy też nie było...

Jutro subiektywny ranking knajpek...
Odpowiedz
Mam podobne odczucia co do temp. powietrza. W dzień upał a wieczorkiem przyjemne ochłodzenie - ulga. Czy tak jest wszędzie na wybrzeżu czy tak akurat trafilem?

Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
To zalezy, były lata co trzeba było wieczorem szukać cieplejszych ciuchów bo temperatura wyraźnie spadała, ale było też tak, że nie dało sie wytrzymać niczym w dzien, z reguły jednak jest tak jak piszesz w dzien lampa, wieczorem lekki chłodek.
...:::Bbbuuulllgggaaarrriiiaaa Rrruuullleeezzz:::...
96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Odpowiedz
Obiecane moje odczucia kulinarne...
Na podstawie dwóch pobytów w Białej mogę polecić niektóre knajpki, nie we wszystkich byliśmy, bo albo nie było już czasu, albo wiedziałem że nie warto, albo po prostu w niektórych tak nam smakowało, że byliśmy po kilka razy Smile

Nr 1 (jak dla mnie) :

Starata Czeszma- położona w parku z wypływającym źródełkiem (stąd nazwa). Woda nadaje się do picia, wzorem tubylców sami braliśmy w baniaki. Jedzenie w Czeszmie bez zarzutu zarówno 3 lata temu jak i teraz, czas oczekiwania znośny, ceny niższe niż gdziekolwiek, obsługa - zależy na kogo się trafi - kelnerka z czarnymi włosami rozumie nawet po polsku, inna tylko po angielsku nawet jak próbowałem zamawiać po bułgarsku, po rosyjsku słabo...
Generalnie w Czeszmie rewelacyjny stosunek jakości do ceny, sacze, kawarmy smaczne, kebabcze, kiufte też, zupa rybna podawana z pastą paprykową na osobnym spodku - super, szopska - duża porcja,rewelacyjne czesnowe prlenki, dobre desery.
W czwartek, piątek, sobotę wieczorem muzyka na żywo ale... uwaga! muzycy podchodzą do stolików grają dla Was ale czekają na kasę... po czym przenoszą się do innego stolika, niby to sympatyczne bo grają muzykę pod narodowość biesiadników ale jak szukałem w portfelu kasy i chwytałem banknot 5 lv kiwali że nie, 10 lv też nie, 20 lv było ok Smile  Ot cwaniaczki... Aha obsługa dolicza też do rachunku za muzykę po 1 lv za osobę ( tylko w te trzy wieczory). Mimo wszystko sympatycznie się tam czuliśmy ... i to forumowe spotkanie z Saszka999 i jego Anią Smile
Dwie fotki z menu:

[Obrazek: IMG_20160712_162129.jpg]

niestety jeden plik okazał się uszkodzony ale za to rachunek z ostatniego przed wyjazdem obiadu:

[Obrazek: IMG_20160722_180821.jpg]

Pileszka sacz :

[Obrazek: IMG_20160712_162947.jpg]

Kawarma:

[Obrazek: IMG_20160715_162453.jpg]

I fotki z piątkowego wieczora:

[Obrazek: P1130174.jpg]

[Obrazek: P1130191.jpg]
Odpowiedz
Jedziemy dalej...

Nr 2 :

Kosharata - jedna w wielu knajp wzdłuż Czernomorki - pasażu prowadzącego do morza. Ceny wyższe niż w Czeszmie ale na Czernomorce są z reguły wyższe ( może płacą wyższe podatki?). Bardzo dobra zupa rybna, ja nie jadłem ale kolega twierdzi że najlepszy sacz jaki jadł ( ale też najdroższy ), wspaniała drobczeta po sielsku no i ... pizza wypiekana na naszych oczach w kamiennym piecu. Nie, nie, nie jestem zwolennikiem pizzy ale jak się jedzie z nastolatkami to polecam - bardzo dobra, cena - capriciosa 10 lv za dużą. Nie polecam tam szopskiej - mała porcja, sera jak na lekarstwo, natomiast owczarska bardzo duża porcja.
Przykładowe menu:

[Obrazek: IMG_20160713_140415.jpg]

[Obrazek: IMG_20160713_140417.jpg]

[Obrazek: IMG_20160713_140611.jpg]

[Obrazek: IMG_20160713_140709.jpg]

[Obrazek: IMG_1111.jpg]

Pizza:

[Obrazek: IMG_20160713_142213.jpg]
Odpowiedz
Super relacja!!!!!Mam pytanko,czy w Byalej jest miejsce zeby wyjsc wieczorem na bulgarska potancowke???Dancing itp.??
Odpowiedz
Właśnie anes17 - zdaje się że będziemy w Białej w podobnym czasie. Ja już od 11.08 - może jakieś wspólne tańce?
Odpowiedz
(28.07.2016 21:23:59)anes17 napisał(a): Super relacja!!!!!Mam pytanko,czy w Byalej jest miejsce zeby wyjsc wieczorem na bulgarska potancowke???Dancing itp.??

Jeśli chodzi o czałgę czyli bułgarską folk music oraz mieszankę z elementami disco polo, przepraszam disco bulgo Smile to w okolicach Czarnomorki daje się słyszeć w kilku miejscach bardziej lub mniej na żywo tzn. One Men Orchestra lub bardziej rozbudowany zespół. Na pewno knajpa Vodenicata po prawej idąc ku morzu i naprzeciwko z taką małą fontanną nie pamiętam nazwy.
Jeśli chodzi o muzykę disco czy taneczną typu Modern Talking, Bad Boys Blue, Boney M, itp. to nie ma szans niestety... ku mojej rozpaczy też. Ale liczyłem się z tym bo w 2013 było podobnie.
Odpowiedz
W starata czeszma od czwartku do soboty gra kapela live. Doliczaja do rachunku wtedy po 1 lv.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
(28.07.2016 22:37:54)myszabe napisał(a): Właśnie anes17 - zdaje się że będziemy w Białej w podobnym czasie. Ja już od 11.08 - może jakieś wspólne tańce?

Jak najbardziej w kupie razniej,my przybywamy do Byalej 19.08

(28.07.2016 23:01:53)makej napisał(a): Jeśli chodzi o muzykę disco czy taneczną typu Modern Talking, Bad Boys Blue, Boney M, itp. to nie ma szans niestety... ku mojej rozpaczy też. Ale liczyłem się z tym bo w 2013 było podobnie.
No to widze ze moj maz bedzie zadowony,on uwielbia disco-bulgo................Zreszta zawodowy muzykant weselny........moze byc ciekawie.W zeszlym roku w Primorsku nasz akordeon zrobil furore.....

(28.07.2016 18:35:29)makej napisał(a): [Obrazek: P1130191.jpg]

O widze w tle plac zabaw dla dzieci......super nie beda sie nudzily.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości