Dziękuję bardzo za kolejne podpowiedzi.
Zazwyczaj wracając kilka dni do domu z urlopu miałem po rezerwowane przez wiadomy portal noclegi. Miało to swoją przewagę w podróży,że wiedziałem gdzie nocuję i jak wyglądają warunki (raz tylko się mocno zawiodłem). Po za tym spokojniejsza głowa jechała.
Z drugiej strony szukając noclegu na trasie człowiek ma większą swobodę czasową i mniej napięty grafik, powiedziałbym elastyczny.
Jednak jakoś zawsze udało mi się zrealizować plany bo podróżnicy byli zdyscyplinowani i nie było kłopotu realizacji zamierzonych planów.
Ja wiem, że tu korek, tam wypadek, kłopot z miejscem parkingowym może pokrzyżować plany, ale staram się być pozytywnie nastawiony do podróży i z nadzieją że wszystko wypali ... tak do tej pory mi się udawało
Gdy wybiorę zabytki, będę miał plan to poproszę o informację co ile może mi zająć, bo będąc gdzieś pierwszy raz niestety nie ma się orientacji czasowej.
Jak widać na mojej mapce część zabytków jest skupionych w miarę po drodze, może i podczas powrotu da się drobiazgi obejrzeć choć planuję zwiedzanie w kierunku tam chyba raczej jeden skok z Bułgarii do Bukaresztu, drugi do Konstancy przez jakieś większe miasto na wybrzeżu jak sugerował tutaj kolega

No i miasteczka wybrzeża oraz jeśli znajdzie się coś ciekawego w głąb Bułgarii (tego jeszcze nie studiowałem)
Ponieważ nie wiem jak będą wyglądały moje kolejne coroczne plany urlopowe i który kierunek obiorę chciałbym posłuchać opinii na temat zaznaczonych na mapie punktów z kategorycznym "must see"
Co jest godne uwagi ze względu na swoją niezwykłość ...
Cieszę się bardzo, że wątek jest taki popularny, ponieważ to co tutaj zgromadzimy posłuży na pewno innym planującym
Ponieważ ciężko "świeżakowi rejonu" ogarnąć sytuację i informacje chciałbym troszkę uporządkować w głowie co i jak liznąć w Bułgarii, bo podobnie miałem kiedyś w Grecji, a pozostawiłem po sobie na forum greckim całkiem pokaźny ślad wiadomości do wykorzystania dla innych. Chcecie, poczytajcie ....
Dziękuję bardzo za każdą informację i kłaniam się nisko
Pozdrawiam serdecznie
Piotr