(01.02.2017 12:08:15)dżek napisał(a): He he dzięki za uwagi. Ten program to max. Wiem, że będę musiał coś ograniczyć. Plitvice już widziałem i pewnie wypadną. Inne miasta po drodze w CRO chcemy zobaczyć. BUdapeszcie chcemy być po południu a nocleg mamy 5 minut od parlamentu.
To odpuść sobie Plitvice.
Miasta które będziesz mijał w Chorwacji są bardzo ciekawe, ale licz się z dużą ilością turystów szczególnie Split i Dubrownik, więc potrzeba więcej czasu na zwiedzanie.
Pod Splitem jest bardzo fajnie zachowane Greckie i potem Rzymskie miasto Salona, przechadzka ulicami rzymskiego miasta robi wrażenie, koleiny wyżłobione przez wozy w kamiennych drogach, dobrze zachowane ruiny łaźni i domów...
Szybenik jest bardzo ładny i bardzo niedoceniany przez turystów, warto w nim zatrzymać się na dłuższą chwilę.
Z Dubrownika masz niedaleko do Mostaru i po drodze wodospady Kravica, Počitelj i inne ciekawe miejsca nad Neretwą w BiH.
Jedzenie tańsze i lepsze w Macedonii niż w Albanii, a wina to kupuj tylko w Macedonii.
W Skopje polecam pozwiedzać Czarszije poza kwadratem najczęściej zwiedzanym, tam nadal ludzie rozwieszają nad ulicami płótna aby choć trochę ochłodzić mury i bruk. To drugi suk na świecie pod względem wielkości po Aleppo nad którym rozpościerano płótna.
Zjeść tawcze grawcze, ale uwaga trzeba trafić na speca od tawcze grawcze - jest odcinek podróży Makłowicza ze Skopje o jedzeniu, polecam na stronach TVP, ja odnalazłem tą knajpkę i tawcze było niesamowite, a za drugim razem poszedłem do innej i nie dało się tego jeść...
Ochryde już tutaj opisano, ale napisze przysłowie Macedońskie "Kako Struga ima druga" i coś w tym jest...
Kokino to też ciekawe miejsce, jeśli lubisz klimaty takie jak Stonehenge.
Co do samego dojazdu, robót drogowych, korków na trasie do Chorwacji to polecam informacje na zaprzyjaźnionym forum o Chorwacji

Pewnie wiesz o którym piszę
Pozdrawiam