Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sveti Vlas 2017
Motel Gilau, lata świetności ma dawno za sobą. Na pierwszy rzut oka to połowa lat osiemdziesiątych w PRL. PRL nie będę przybliżał bo nie wszyscy pamiętają co to było a wielu uczestników tego forum nie ma nawet tylu lat aby pamiętać. Na pochwałę zasługują bardzo dobre ręczniki i pościel. Białe ale czyste i grube. Woda do kąpieli gorąca.
W motelu wieczorem było na parkingu około 60 samochodów. Sami Rumunii a na obcych rejestracjach tylko 3, dwa z literką H i jeden z PL (mój). Ku mojemu zdziwieniu rano tzn. około 8.30 na parkingu był tylko mój pojazd. W restauracji można zjeść śniadanie ale dopiero od godz. 9.00.
Śniadanie: Kawa espresso - 6,00 RON, Mleczko do kawy - 1,00 RON, Sok 250 ml ze świeżych pomarańczy - 10,00 RON, 2 jajka sadzone na bekonie ze świeżą sałatą - 10,00 RON, Mix sałat (ogórek, pomidor, kapusta) - 7,00 RON, Pieczywo - 1,50 RON, Razem za śniadanie na dwie dorosłe osoby zapłaciliśmy 59,50 RON+ napiwek.
Odpowiedz
Gorzej by było gdyby rano na parkingu były inne pojazdy bez Twojego Smile

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
Drugi dzień podróży przeznaczyłem na pokonanie trasy Trasfogarskiej. Z Motelu Gilau ruszamy o godz. 10.00. Odcinek A3 do Turdy pokonałem w 30 minut.  W Turdzie wracamy na starą E81. Kieruję się w kierunku Alby. O 10.40 zatrzymuję się na uzupełnienie paliwa. Pierwsza dowolna stacja po prawej stronie drogi, cena 95PB = 4,77 RON (nigdzie później nie widziałem takiej ceny). Trasa do Alba Iulia przebiega powoli. Ruch na drodze mały ale na szybką jazdę nie ma szans. Dużo pojazdów jedzie w kierunku Gilau. Za Alba wjeżdżam na A1. Odcinek 73 km mija bardzo szybko. Za autostradą ruch w kierunku Pitesti gęstnieje. Powoli dojeżdżam do drogi nr E68, kierunek Brasov i tu jest już spokojnie. Po 40 minutach dojeżdżam do drogi 7C i rozpoczynam powolne zbliżanie się do początku Transfogarskiej. Z każdym kilometrem ruch gęstnieje. Po drodze mija mnie grupa około 50 motocyklistów z Węgier. Słynny znak " Zakaz ruchu w godz. 21.00 - 6.00" mijam o  13.15. Na początku trasy w wielu miejscach uzupełniono lub wymieniono asfalt po zimie, brak jest jeszcze oznakowań poziomych. Na odcinku od początku trasy do Balea zatrzymujemy się około 15 razy w celu uwiecznienia widoków. Ruch na całej trasie duży. Auta z polskimi rejestracjami mijamy bardzo rzadko i to takie jadące w przeciwnym kierunku. Mijamy kilku motocyklistów z PL na tablicach rejestracyjnych i jednego 19-latka na rowerze z polskimi flagami. Widoki szczególnie w Bale niesamowite, szczególnie jak wszystko opanowała chmura. Czułem się jak w filmie Fog.
[attachment=95]
Odpowiedz
Jak obecnie z pogodą...???
Odpowiedz
Wojak999,

- Rozumiem, że Radom/Kielce/Tarnów żadnych przeszkód?
- te "8 samochodów na granicy HU/RO" to ile z grubsza czasu trwało?
- Węgry jak jechaliście? Tokaj/Nyiregyhaza? Czy Pacin/Kisvarda? Jeśli przez Kisvardę, to którędy z Kisvardy do granicy?

Mamy taki sam plan na podróż do Satu Mare. Jeszcze kilka godzin i dzida! Big Grin
Odpowiedz
(14.07.2017 10:47:13)Saszka999 napisał(a): Wojak999,

- Węgry jak jechaliście? Tokaj/Nyiregyhaza? Czy Pacin/Kisvarda? Jeśli przez Kisvardę, to którędy z Kisvardy do granicy?

Ja zawsze jadę przez Tokaj i Nyiregyhazę potem drogą 41 skręcam na Vaja i przez Mateszalke do Satu Mare. Cały czas piękna droga bez dziur i po drodze w Tokaju kupujemy pyszne winko w 2 litrowych butlach, potem w termos z lodem i na plażę jak znalazł Smile
Przy okazji - szerokości !
Odpowiedz
Saszka999 !

Radom/ Kielce / Tarnów żadnych przeszkód, nawet nie było dużego ruchu TIR-ów.
Na granicy HU/RO 8 samochodów to około 10 minut stania.
Węgry pokonałem według kolejności: Tokaj / Nyiregyhaza.

Zjazd z góry w Bale do końca trasy Trasfogarskiej zajął ponad 2 godziny. Trasa w kierunku Pitesti przebiegała spokojnie. Ruch mały. W kierunku północnym (przeciwnym) ruch gęstniał z każdym przejechanym kilometrem. Aut z polskimi rejestracjami bardzo mało, kilka na podlaskich numerach i kilka z Lubelszczyzny. Około 17.00 zameldowaliśmy się w hotelu Duet w Pitesti. Hotel bardzo fajny. Zasługuje na swoje 3 gwiazdki. Rezerwacja przez booking.com - cena za dobę za dwie osoby ze śniadaniem = 106 RON. Minus - brak parkingu. Auto trzeba zostawić na ulicy, a wszystko w pobliżu hotelu zastawione.
Odpowiedz
W piętek (14 lipca) po obfitym śniadaniu w hotelu Duet, o godz. 8.40 ruszamy z Pitesti. Po krótkiej przejażdżce po ulicach miejskich, wjeżdżamy na autostradę w kierunku Bukaresztu. Ruch na autostradzie w kierunku rumuńskiej stolicy, bardzo duży. Po drodze mijamy wojskowy konwój, rozciągnięty na ponad 5 km. O 10.00 zjeżdżamy z autostrady i jesteśmy na obwodnicy Bukaresztu, kierujemy się do Giorgiu. Na obwodnicy zaliczam tankowanie, stacja Aral, (PB95=4,46 RON). Do pierwszej krzyżówki obwodnicy, tworzy się mały korek ale później droga jest już moja. O 10.50 jestem na Rumuńskim punkcie kontrolnym. Kontroli podlega dokument opłacenia Winiety oraz opłata za przejazd mostem. Cena 3.00 Euro. Przejazd mostem zajmuje 10 minut i o 11.10 jestem już po Bułgarskiej stronie za wszystkimi bramkami. Na pierwszym rondzie po przekroczeniu granicy,dokonuje zakupu winiety na Bułgarskie drogi. Płacić można w Euro i Lewach. Za 30 lewa kupuję winietę na 1 miesiąc. Kieruję się drogą na Sofię by później zjechać w kierunku na Warnę.  Na stacji OMV (trzecia w kolejności) zatrzymuję się w celu pobrania gotówki z bankomatu. 400 BGN = 204,52 Euro. Trasa do Warny przebiega spokojnie, ruch w obu kierunkach bardzo mały. W Warnie nie słucham nawigacji tylko kieruję się znakami drogowymi i wybieram kierunek Burgas. Pozwala to ominąć miejskie korki. Droga nr 9 w kierunku Burgas prawie pusta. Przed Białą napotykam kilkukilometrowy korek. Przyczyna - wypadek drogowy z udziałem 4 pojazdów (jeden w rowie). Później przejazd do Słonecznego Brzegu bez problemów. W hotelu w Sweti Wlas meldujemy się o 15.30.
Cała trasa wyniosła 1828 km. 
Pogoda w Sweti Wlas słoneczna, temperatura 27 stopni, wieje silny wiatr.
O 17.30 umawiamy się ze znajomymi (którzy są tu już 4 dni) w restauracji u Iwana czyli Stary Orzech.
Odpowiedz
6 lat to jednak dużo. We Wlas dużo zmian. Powstało dużo nowych hoteli oraz dalej powstaje. Puste niegdyś pola zasypywane są ziemią i wyrastają nowe hotele. Po wjeździe do Swety po lewej stronie (za marketem Merkury) powstaje nowy pięciogwiazdkowy kompleks ze Spa. Restauracje działają te same, które były. Market Merkury wykosił konkurencję małych sklepików. Wiele lokali zostało zamkniętych. Kilka hoteli też świeci pustkami a rosnąca trawa przy wejściu świadczy, że nikt tu nie zagląda. Taki obraz Swety Wlasu mam po pierwszym dniu.

Mój hotel Sorrento Sole Mare należy do obiektów nowo powstałych. Został oddany do użytku 4 lata temu. Jest to tak zwany apartamentowiec. Pokoje bardzo praktyczne, czyste. Wszystko w miarę nowe. Pokój zawiera aneks kuchenny w którym jest wyposażenie dla 3 osób mimo, że pokój jest 2-osobowy. Jasne nowe meble, TV LCD 32". Duży balkon z krzesłami i stołem. Na balkonie suszarka. Nic więcej nie potrzeba. Parking na ulicach, wokół hotelu.  

Sobota rano (15 lipca) pogoda kapryśna, próbuje padać deszcz. Z balkonu hotelowego widać tłumy spacerowiczów i zakupoholików, którzy wędrują do i z marketu Merkury. W Merkurym dziki tłum, widać że część turystów szykuje się do wyjazdu, bo robią duże zakupy alkoholowe. 
W asortymencie alkoholowym nastąpiły pewne zmiany, pojawiła się nowa wódka Flirt. Całkiem dobra. Bułgarska whisky (taka z kozicą na etykiecie) zmieniła kolorystykę. Mniej jest w sprzedaży owocowych likierów. Moja ulubiona wódka Sliwenska Perła w Merkurym kosztuje 16,20 BGN za 0,5 l. Wódka Flirt kosztuje 12,71 BGN za 1 litr.
Inne płyny kształtują: Coca - Cola 1l = 1,97 BGN, woda Devin 0,5 l = 0,70 BGN, piwo Zagorka 1l = 3,58 BGN, piwo Ariana 1l=1,69 BGN, woda Devin 1,5 l = 0,98 BGN,
Odpowiedz
Jestesz pewien że Sliwenska Perła to vodka?

To RAKIA Smile
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz