02.07.2015 18:29:52
No ja cie proszę on to z kasety puszcza
|
tureckie szwendanie by jacky & maryla....
|
|
02.07.2015 18:29:52
No ja cie proszę on to z kasety puszcza
02.07.2015 20:08:19
przewodnik podaje, że z tyłu meczetu znajduje się...
![]() czyli cuś w gatunku małego centrum handlu pamiątkami... ![]() zbytnio wzroku wytężać nie potrzeba ... żadnego klienta, straganu, wręcz żywej duszy ani widu ani słychu... ![]() ale żeby do wieży minaretu przykleić bazar z pamiątkami... to w innym kraju konserwator zabytków rwałby włosy... z głowy budowniczego owego bazarku... trudno, proszę wycieczki - leziemy dalej...
to przyjemne żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi....
(02.07.2015 19:32:45)dżek napisał(a):(02.07.2015 18:20:50)peter napisał(a): w turcji uwielbiałem nawoływanie muezina ha, widzisz i niespodzianka, nic na to nie poradzę - jak byłem w Turcji, meczet miałem około 200 metrów od hotelu, mimo wakacyjnego lenia w tyłku, udało mi się wstać dwa razy przed wschodem słońca i na plaży słuchać adhan, naprawdę coś niesamowitego, no ale o gustach się nie dyskutuje (02.07.2015 18:29:52)Bulgaricus napisał(a): No ja cie proszę on to z kasety puszcza wiem, kiedyś w Londynie pierwszy i ostatni raz słyszałem " na żywca ", kulturalny orgazm
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
03.07.2015 10:14:51
W Sarajewie jest take cudne miejsce, patrząc z tego wzórza, twierdza jest po lewej ręcę, gdzie lubimy siadywać około 17:00 i słuchać jak z różnych stron miasta zaczynają się śpiewy
![]() akuratnego zdjęcia coś nie mogę znaleźć, ale to po drodze do tego muzeum
03.07.2015 13:11:43
Fajnie to wygląda lub raczej się słucha jak w większym mieście z kilku meczetów naraz nawołują np. Istambuł tam co krok meczet i jest ostra jazda.
03.07.2015 22:27:31
Asirefendi Hani
bodajże wchodząc po schodach z placu przed meczetem widzimy Asirefendi Hani... ![]() i od razu widać w głębi ogródek piwny... informacji w necie niewiele ale co nieco zacytuję.... budowę zakończono w roku 1746.... Zajazd jest prostokątny, wykonany z kamienia cięcia i gruz. Budynek jest prostokątny. Pokoje na parterze były stajniami. Wejście ozdobione jest mieszaniną kamieni i cegieł misternie skomponowanych. Na prawo i lewo od wejścia są oddzielne schody pnące się na górę. A tam na Iszym piętrze znajduje się 29 pokoi. ![]() jeszcze przed wejściem przepuszczamy ruchomy sklepik, pewnie wraca z niedaleko położonego bazaru... ![]() cóż - należy co najmniej zajrzeć na dziedziniec... ![]() potwierdza się, w środku ogródek piwny i sporo zaniedbanych sklepików... jeśli dobrze sobie przetłumaczyłem inne informacje ( wiadomo - google też trzeba tłumaczyć na nasze ) to ponoć prawowity spadkobierca chciałby z pomocą miasta przywrócić pierwotny charakter... ![]() ale na pewno renowatorów czeka sporo pracy - przecież trzeba będzie usunąć choćby owe urządzenia chłodzące, nowoczesne okna... zapadał zwolna cień ... pora wycofać się... a szukając w necie znalazłem jeszcze jedną fotkę, przy mocniejszym oświetleniu.... oto ona - poniżej... to jest chyba ów spadkobierca i marzyciel - odnowiciel... może mu się poszczęści ?
04.07.2015 14:29:44
Jacky, czuję ten klimat Turcji, dzięki Twoim zdjęciom a temperatura na zewnątrz jakby odczucia potęguje ( dziś 30`C w cieniu). Ten pan na ostatnim zdjęciu jakby lekko smutny, czyżby spadek mu cuś nie pasował???
04.07.2015 23:06:37
(04.07.2015 14:29:44)dżek napisał(a): Jacky, czuję ten klimat Turcji, dzięki Twoim zdjęciom a temperatura na zewnątrz jakby odczucia potęguje ( dziś 30`C w cieniu). Ten pan na ostatnim zdjęciu jakby lekko smutny, czyżby spadek mu cuś nie pasował??? prawdę mówiąc - lubię spokojne - forumowe reportaże.. można się przyłożyć, zapytać - dowiedzieć... migawki telewizyjne są ulotne i ... bez pytań... ... co do owego pana ... to on odtworzył z pasją tradycję rodzinną i być może dopadło go zmęczenie ... ... jeśli Was nie zanudzam ...
04.07.2015 23:20:56
Nie, absolutnie nie zanudzasz
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|