Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Shabla Karia
Pozdrawiam Forumowiczow z Shabli i Karii u stop latarni morskiej. Jeszcze jestesmy na miejscu, ale mysle, ze opisze aby zaprosic i zachecic niezdecydowanych. Mimo braku bezposredniej mozliwosci plazowania przyladek Karia jest piekny. Jak mowia miejscowi to ostatnie miejsce postkomunizmu i obszar chronionej przyrody. Do obejrzenia w okolicy kolejno od granicy z Rumunia sa jezioro Durundulak z rezerwatem ptakow i doskonala restauracja Zlota rybka, nastepnie Shabla z przyladkiem Karia i latarnia morska i zsglebiem ropy naftowej oraz zeiazanym z tym zrodlem termalnym, potem Tulenowo z pieknie polozona wsrod skal restauracja na zatoczka, Kamienny brzeg, widokowy, ale ze smutna statystyska samobojcow, ferma muszli, jesli ktos lubi malze, kompleks Rusalka, malowniczy obiekt wsrod skal z termalna woda, malownicza Kaliakra z tradycjami. W Szabli polecam restauracje Podkowa w poblizu stacji benzynowej, restauracje Akwarium na wysokim brzegu przy glownej plazy w glebi campingu.Noclegi w Villa Borisov z widokiem na morze, 30 leva z pokoj 2 osobowy z klimatyzacja i balkonem, albo tez u Bay Peszo nad samxm brzegiem morza, pokoje ladne, ale zamiast klimy wentylatory. Widzielismy tu polskie samochody, wiec moze inni dolacza z doswadczeniami, bo warto ozywic te okolice takze pamietajac o dawnym forumowiczu Lysym, ktory tsk goraco propagowal Szable. Pozdrawiam.
Odpowiedz
Danski - czekamy na zdjęcia, o tawernach z małżami słyszałem, że pysznie niesamowicie, być może w tym roku tam zawitam
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
Music 
(08-07-2015,08:31:42)peter napisał(a): Danski - czekamy na zdjęcia, o tawernach z małżami słyszałem, że pysznie niesamowicie, być może w tym roku tam zawitam

Peter, nie wiem jak je wstawic. Szukalam w pomocy i nie znalazlam. Mam je czesciowo na tablecie, moglabym pare zamiescic. Prosze o pomoc!
Odpowiedz
(08-07-2015,13:32:20)Danski napisał(a):
(08-07-2015,08:31:42)peter napisał(a): Danski - czekamy na zdjęcia, o tawernach z małżami słyszałem, że pysznie niesamowicie, być może w tym roku tam zawitam

Peter, nie wiem jak je wstawic. Szukalam w pomocy i nie znalazlam. Mam je czesciowo na tablecie, moglabym pare zamiescic. Prosze o pomoc!

Z tabletu trochę trudno się to robi ale się da.
Tu masz link

16. Jak wstawić zdjęcie na forum?

Nad polem wpisywania wiadomości kliknij na przycisk „wstaw obrazek”,. W polu Adres URL wklejasz link, który skopiowałeś ze strony zajmującej się hostingiem obrazów, np. zapodaj.ne
Odpowiedz
jakby nie dasz rady to wyślij na sklep@bulgaricus.pl , to wkleję
ks. Tischner
Odpowiedz
aktualne zdjęcia od Danski z krótką informacją -  " z daleka perspektywa to widok na pomost w remoncie i miejsce, gdzie wieczorem wychodzą skolopendry na żer. Molo jest obecnie rozbierane i będzie do przyszłego roku zbudowane na nowo "
[Obrazek: image.jpg][Obrazek: image.jpg]
[Obrazek: image.jpg]
ks. Tischner
Odpowiedz
Z tego co pamiętam molo nie było w najlepszej kondycji już od kilku lat.
Odpowiedz
(08-07-2015,21:21:53)Bulgaricus napisał(a): Z tego co pamiętam molo nie było w najlepszej kondycji już od kilku lat.
Nie bylo, ale bedzie :-) tylko nie wiadomo, czy bedzie dostepne dla wszystkich. Teraz zmienilismy miejsce na Skorpilovci i tutejsze odbudowane molo niestety jest niedostepne dla szarakow. O tym w watku ze Skorpilovic jutro. Peter- dzieki za pomoc ze zdjeciami. Teraz juz dziala laptop, to pewnie jutro napisze ze Skorpilovic i zamieszcze dalsze fotki stad i z Shabli. Pozdrowienia
Odpowiedz
czekam na fotki, ja będę w sierpniu w Kamcziji więc do Skorpilovic się wybieramy
ks. Tischner
Odpowiedz
Dolaczam kilka zdjec ciekawostek, niestety do gory nogami, bo tak pokazuje sie na fotosik.pl  Confused
[img][Obrazek: 78d7825117b39f27m.jpg][/img]
To wejście do łaźni termalnej. Jak widac należy mieć odpowiedni strój.  Smile

[img][Obrazek: 8b68b781acfae434m.jpg][/img]
A to wnętrze łazni. Z "kranów?" leje sie termalna woda siarkowa. Pachnie, jak to siarka, ale jest lecznicza i łaznie sa zawsze zajęte. Warto poczekać w niewielkiej kolejce, bo to niezwyczajne doświadczenie.

[img][Obrazek: 66bf00e1e46536c4m.jpg][/img]
To plaża w Shabli Kariji. Proszę na nia tylko patrzeć i absolutnie nie schodzić w dól po schodkach. Mozna ugrzęznać w gnijących warstwach wodorostćw.
[img][Obrazek: 8c98c965057a8018m.jpg][/img]
Wejście do restauracji "Bai Peszo". Nie należy zrażać sie osobliwym korytarzem, prowadzacym do środka. My dopiero podczas drugiego urlopu zdecydowaliśmy sie zaryzykowac i sprawdzić, czy tam naprawde jest knajpa. Byla! Zjadłam tam dla mnie najlepszą ciorbe (czyli prawdziwy rosol z ryby, nie mylic z zupa rybna, ktora zawiera także jarzyny i smietane.) O różnicy między ciorba a zupą rybną dowiedzieliśmy się od wlaściciela baru, starego marynarza, rybaka i gawędziarza, który naprawde dba o swoich gości, zabawiając ich rozmowa w róznych jezykach. Polecam gorąco wielbicielom prawdziwych bułgarskich klimatow.

[img][Obrazek: d4e50ea07ffd982bm.jpg][/img]
Pozory mylą. Oto tył baru "Bai Peszo", od strony wybrzeża. Nawet jesli budynek wydaje sie być nieuzytkowany, restauracja jest odwiedzana przez wtajemniczonych gości, a pokoje gościnne czekaja na odwiedzajacych! Wnętrze baru jest tradycyjne, a stoly błyszczą, polakierowane wlasnoręcznie przez własciciela lakierem jachtowym. Z okna mamy nieograniczony niczym widok na morze. Gospodarz częstuje swoja rakija (podobno dobra) oraz winem wlasnej roboty (niedobre)   Smile 

I jeszcze raz to samo, bo nie wiem jak to usunąć Huh
[Obrazek: 7e6d7193dc069c05m.jpg][/URL][/img]
Odpowiedz