Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Revolut
Nie mam pojęcia jak w innych krajach poza przytoczoną Bg i Gruzją.
Podałem tylko że przy pobycie w Bg to nie ma sensu.
Podróżując po całej unii to nie ma sensu.
Pewnie jadąc przez Serbię i kraje spoza unii sam bym wyrobił.
Odpowiedz
Аpka Revolut to naj-bardziej genialny wynalazek dla mnie ostatnich 20 lat w obszarze bankowosci.
Pobieranie kasy z bankomatu to rzecz której wogóle mnie nie interesuje.Na Bułgaria mam karta Unikredit Bulbank
na Polski kilka polskich kart.Teraz praktycznie wszędzie sie da zaplacic kartą, czasamy w czasie podróży to pobieram jakiesz drobne kwoty lokalnej waluty na wydatki.
Dla mnie to narzędzie dla transferu kasy blyskawicznej z "ominiencie" systemu bankowosci.
Zarobki mam w BGN, a 80% wydatki mam w PLN- 3 dzieci studentów w Polsce, dom i etc.
Dla mnie przez tradycionalny sposob przez bank wychodzylo bardzo niewygodne-za drogo i za wolno.
Naj-szybko to zrobilem w ten sposob że 2 dzieci mieli też karty bułgarskie i nie bilo problemu online przeżucać im kasy
Ale problem byl w Polsce- wbrew pozorów co pisza, że klienty tego samego banku UNIKREDYT w calej Europie mają bezprowizijne pobieranie z bankomatów- g***o prawda- PKO zdzieral 9 BGN za każde wybieranie kasy z bankomatu.
A teraz mam lux- wszyscy mają revolut-dostaje sms z prośba o kasy-2 klika i już po wszystkim Smile
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz
Nie zgadzam się Arku, chyba że masz kartę wielowalutową. Jestem posiadaczem dwóch kart, zwykłych, nie kredytowych : mBanku i Santandera.
W moim przypadku przy wypłacie z bankomatu w Bulgarii przy użyciu zarówno jednej jak i drugiej karty miało miejsce podwójne przewalutowanie najpierw na euro (przy dziadowskim kursie) a potem na levy bułgarskie. Do tego dochodzi prowizja. To są dane z mojego doświadczenia w 2017r.
W tym roku testuję Revoluta a wspomniane przez Ciebie 800 zł jak się ma dwie karty w rodzinie na tygodniowe wczasy zupełnie wystarczy. Poza tym można płacić kartą w supermarkecie i restauracjach i też bez prowizji
Odpowiedz
Nie wiem jak to wygląda u Ciebie. Ja porównałem wczoraj i przedwczoraj. Zero prowizji a przelicznik taki jak podałem.
Wszystko w temacie.
Odpowiedz
Będę niedługo testował w SK, HU, SRB, MNE, BIH to się wypowiem. Mnie przekonują dwie rzeczy. Jedna to brak prowizji za prowadzenie karty (za wydanie również choć nie zawsze) i druga o wiele ważniejsza - w dobie skimmingu i kradzieży pieniędzy z kont, na karcie Revoluta trzymam tylko tyle kasy ile chcę czyli w razie zczytania karty nie dobiorą mi się do moich pieniędzy. Oprócz tego kartę mogę przez telefon w każdej chwili zablokować.
Odpowiedz
Ja również płaciłem w Czechach zwykłą kartą PKOSA i Alior i w obu przypadkach nie miałem żadnego przewalutowania.
Korona czeska wyszła mi po 0,166 zł, co odpowiada kursowi NBP.
Pozdrawiam
Odpowiedz
mam tylko pytanie, czy te kursy z kart bankowych, to były już po zaksięgowaniu płatności na koncie, czy tylko po jej wykonaniu ?
Odpowiedz
Tam nie ma konta, doładowujesz swój stan posiadania kwotą powiedzmy 100 PLN, a revolut zmniejsza tą kwotę po każdej operacji. Wydaje mi się, że to tak działa [emoji6]

Wysłane przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
Wilczku Jacku sprawdzane konto po powrocie na kwaterę.
Odpowiedz
(22.07.2019 05:51:35)igi123 napisał(a): Tam nie ma konta, doładowujesz  swój stan posiadania kwotą powiedzmy 100 PLN, a revolut zmniejsza tą kwotę po każdej operacji. Wydaje mi się, że to tak działa [emoji6]

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Jak naj-bardziej jest konto, a nawet dwa Smile
jedno lokalno / polskie /:
PL13 2360 **** ****
i jedno angielskie:
GB35 REVO 0099 **** ****
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości