Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Najpierw nad Czarne, potem nad Północne 2023
Dzień 10

Jabbeke - Gandawa - Bruksela 111 km 1h30min jazdy

trasa

Zwiedzamy Gandawę i po zameldowaniu Brukselę, w której spędzimy również 11 dzień.
Odpowiedz
Ulala, pięknie się zapowiada.

Ogarnąłeś już Umweltplakette? Z tego co widzę Erfurt i Frankfurt/M mają zielone strefy - chyba, że staniesz gdzieś poza nimi, a w stare miasto użyjecie komunikacji publicznej.

W Moguncji nie przegap kościoła św. Szczepana, a we Frankfurcie Sali Cesarskiej (wejście nie od Römerberg, ale od płd. - https://goo.gl/maps/bVFVRWHFiuT41K4T9). Za Trewirem, w Igel, jest statua rzymska - ze zdjęć wygląda b. ciekawie (https://goo.gl/maps/YZ1mR5P8Yuw1cPvFA).

Małą część z rzeczy, które planujecie obejrzeć w zachodnich Niemczech, miałem okazję odwiedzić w ubiegłym roku (przekonał mnie 9-EUR-Ticket Smile ). Z wycieczki ostało się kilka zdjeć
Odpowiedz
W jakim terminie planujecie druga część wakacji
Odpowiedz
Cytat:W jakim terminie planujecie druga część wakacji
lipiec/sierpień - przełom
Odpowiedz
Raphael, ta plakietka za 9,90 € umożliwia wjazd do wszystkich zielonych stref w Niemczech? Czyli moja 3 - letnia KIA spełnia wymogi do wjazdu?
Z tego co widzę to Antwerpia i Gandawa też mają zielone strefy (24,90€).

Igel dorzucone bo to na chwilę.
Odpowiedz
Dzień 12

Bruksela - Antwerpia - Baarle 103 km 1h30 min jazdy

trasa

Zwiedzamy Antwerpię.

[Obrazek: 1455456958.png]

[Obrazek: antwerpia-ko-ci-wi-tego-boromeusza-10-orig.jpg]

[Obrazek: begina-w-antwerpii-1-orig.jpg]

[Obrazek: dsc-6286-orig.jpg]

[Obrazek: dsc-6288-orig.jpg]

[Obrazek: dsc-8690-1-orig.jpg]

[Obrazek: img-7524-orig.jpg]

Na nocleg jedziemy do Baarle Nassau, miasteczka w Holandii gdzie część domów należy do Belgii:

info

[Obrazek: Holendersko-belgijska-granica-w-enklawie-4.jpg]
Odpowiedz
W Niemczech ta sama plakietka obowiązuje we wszystkich strefach, w większości do wjazdu uprawnia tylko poziom 3 (Stufe 3) czyli zielona naklejka. Aby ją kupić auto musi być "Euro 4 oder Euro 3 + Partikelfilter (filtr cząstek stałych)". Oficjalna mapa (Karte) stref jest dostępna tutaj, ale nie wiem jak Wam... ale mi się żadna mapa tam nie wyświetla. Natomiast lista stref jest tutaj.

Tak czy siak, wydaje mi się, że aby znaleźć granicę (mapę) konkretnej strefy, najlepiej wpisać w gogle XXX Umweltzone Karte i teoretycznie powinno się wyszukać coś na temat, np. Moguncja https://www.mainz.de/geoinformationen/ve...ltzone.php

Sam takowej wlepki nie mam.Jak to działa poza Niemcami, nie wiem, ale z tego co przeczytałem tutaj, to np. w takiej Belgii to dość skomplikowany system.
Odpowiedz
A obczajałeś może te plakietki na Allegro?
Odpowiedz
Dżek spróbuj u Dekry lub jej partnerów tutaj masz adresy nalepki Dekra.

Pozdrawiam
Bogdan
Odpowiedz
(02.03.2023 20:42:36)dżek napisał(a): A obczajałeś może te plakietki na Allegro?
Nie, ja omijam te strefy szerokim łukiem Smile

Jeśli chcesz źródło niemieckie, to np. tutaj, ale 17,5€, z kolei dla miejscowych 9€, a na miejscu, bez wysyłki 6€ (An den TÜV NORD Stationen kostet Sie eine Umweltplakette nur 6,- Euro) (link).
Odpowiedz