Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mandaty w Bułgarii i tranzycie
Nie znalazłem wątku o mandatach - pokutach więc piszę tutaj z ostrzeżeniem.

Z DNIEM 8 SIERPNIA 2023 R. WESZŁY W ŻYCIE ZMIANY I UZUPEŁNIENIA KODEKSU KARNEGO REPUBLIKI BUŁGARII ZA PRZESTĘPSTWA KOMUNIKACYJNE.[Obrazek: 203c.png]
Wraz ze wzrostem wysokości kar za niektóre wykroczenia, przewidziano również konfiskatę pojazdu mechanicznego na rzecz skarbu państwa.
W wymienionych poniżej przypadkach prawo przewiduje możliwość rozważenia przez sąd, czy nakazać konfiskatę pojazdu mechanicznego na rzecz państwa.
1. w przypadku nieumyślnego spowodowania ciężkiego lub umiarkowanego uszczerbku na zdrowiu albo śmierci:
a) za prowadzeniu pojazdu w stanie nietrzeźwości lub po użyciu środków odurzających;
b) gdy kierowca odmawia poddania się badaniu na zawartość alkoholu i/lub środków odurzających lub ich odpowiedników;
c) za spowodowania ciężkiego lub umiarkowanego uszczerbku na zdrowiu więcej niż jednej osobie;
d) gdy kierowca zbiegł z miejsca wypadku;
e) gdy kierowca nie był prawnie uprawniony do prowadzenia pojazdu;
f) za przekroczenie dozwolonej prędkości w miejscu zaludnionym o więcej niż 50 km/godz.:
g) jeżeli czyn został popełniony po przejechaniu na czerwonym świetle;
h) jeżeli czyn został popełniony na chodniku.
W następujących przypadkach sąd orzeka konfiskatę pojazdu mechanicznego na rzecz skarbu państwa.
2. Za prowadzenie pojazdu:
a) ze stężeniem alkoholu we krwi powyżej 1,2 promila;
b) po użyciu środków odurzających lub ich analogów;
W każdym z wymienionych przypadków konfiskata pojazdu mechanicznego jest możliwa tylko wtedy, gdy jest on własnością sprawcy.
Jeżeli pojazd należy do osoby trzeciej wymierza się karę pieniężną w wysokości wartości rynkowej pojazdu w walucie miejscowej (BGN)
Odpowiedz
Proponuję utworzyć wątek dotyczący mandatów w Bułgarii oraz Państwach sąsiednich (Bałkanach). Będziemy mogli tam zamieszczać info o przepisach - zmanach przepisów oraz informować o mandatach i ich wysokościach jakie nam się udało zdobyć Smile. Ja będę miał z obecnego wyjazdu do pochwalenia się 2 miłymi niespodziankami.
Odpowiedz
Naj-gorzej jest to że testy do sprawdzania narkotykow mają blędne odczyt okolo 50%. Mogą wykazać po leki blędne pozytiwne i wtedy masz przejebane. Zabiorą auto, w kajdankach na badania krwy, a wynik po pól roku. Zabierają prawko i jak jestesz kierowca zostajesz bez pracy. Co drugi dzien w tv pokazują takich osób. A zapis jest taki że nie określa że jechalesz pod wplywem narkotyków, a tylko stwierdza ...zawartośc w organizmie. Teoretycznie może być tak że w piątek calkiem legalnie w Holandii zapalisz trawki, a w poniedzialek stracisz auta Sad
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz
Odholowanie samochodu w Czarnogórze
Odpowiedz
MASAKRA/МАСАКРА
=======================

Estończyk Margus Tikk już czwarty miesiąc nie może opuścić Bułgarii. Czeka na wynik badania krwi, którym chce udowodnić bułgarskiemu sądowi, że nie zażywał narkotyków i nie prowadził pod ich wpływem. Tikk został już zwolniony z pracy w Estonii, ponieważ przez miesiąc z rzędu nie był w stanie powiedzieć pracodawcy, kiedy będzie mógł wrócić do domu.

„Myślałem, że zostanę w Bułgarii przez dwa tygodnie” – Tikk powiedział BNT.

Margus Tikk jest w Bułgarii po raz pierwszy. 16 maja został zatrzymany przez policję.

„Postanowili zrobić mi test na obecność narkotyków i alkoholu. Wiedziałem, że niczego nie zażywałem, więc to zrobiłem. Na zawartość alkoholu wyszło zero, ale okazało się, że zażywałem kokainę. I nigdy w życiu, w 54 Jestem - nigdy nie brałem żadnych narkotyków. Nawet nie próbowałem. Jestem przekonany, że wynik może być tylko negatywny" - mówi Tikk.

Po zapoznaniu się z wynikami terenowego testu narkotykowego Tikk prosi policję o dokładniejsze badanie – badanie krwi. Mówią mu: „Przyjmij karę, powiedz, że to zrobiłeś, dadzą ci wyrok w zawieszeniu i możesz iść do domu”.

3 miesiące później probówka z jego krwią czeka w kolejce w VMA, gdzie jest jednym z pięciu laboratoriów, które państwo zatwierdziło do wykonywania tych badań. I wszędzie czeka się miesiącami.

„Przychodzące do badań eksperckich próbki kierowców pojazdów mechanicznych wielokrotnie przekraczały możliwości specjalistycznych laboratoriów Wojskowej Akademii Medycznej” – czytamy w komunikacie Wojskowej Akademii Medycznej.

I w tym czasie prokuratura zabrania mu opuszczania kraju.

„Kiedy mi powiedziano, że wynik będzie gotowy za miesiąc, pomyślałam: Jak ja mam tak żyć? Jak to możliwe, że na wynik z laboratorium trzeba czekać tak długo? Po miesiącu zadzwoniłam do prokuratury zapytać - może sprawa się skończyła i mi nie powiedzieli.Nie...powiedzieli mi, że to zajmie 2-3 miesiące.Nie wiem jak będę żyć - nie mogę pracować, nie Nie mam milionów w banku. Minęły trzy miesiące, zadzwoniłem ponownie. Odpowiedź brzmiała: U nas tak jest, to wymaga czasu”.

Tikk może opuścić Bułgarię, jeśli posiada specjalne zezwolenie, ale nie wnioskował o to ani prokurator nadzorujący, ani jego obrońca.

Państwo zapewniło mu oficjalnego prawnika. Który ani razu nie odebrał telefonu. Na BNT też nie działa

Tikk nie wie, co zrobi, jeśli to się przeciągnie. „Od trzech miesięcy nie płacę za mieszkanie w Estonii. Stracę miejsce zamieszkania. Wiem na 200%, że nie jestem winna! Moje życie się rozpada” – mówi Tikk.

Prawo zabrania kierowcom wsiadania za kierownicę po spożyciu narkotyków. Na liście zabronionych znajdują się narkotyki - marihuana, kokaina, amfetaminy, metamfetaminy, LSD, psilocybina i inne. Nie obejmuje jednak niektórych gatunków nowego tzw dopalacze, których związki chemiczne nie zostały jeszcze zidentyfikowane i zarejestrowane przez władze.

Badania narkotykowe Ministerstwa Spraw Wewnętrznych wykazały pozytywne wyniki w przypadku szeregu substancji znajdujących się w lekach swobodnie sprzedawanych w aptekach, a w przypadku niektórych z nich nawet nie jest wymagana recepta lekarska. Niepokoją się o tym prawnicy i organizacje praw człowieka.

W 2018 roku policja w Pomorie zaprezentowała nowe terenowe testy narkotykowe firmy Dräger – DrugTest 5000.
PATRZEĆ

https://www.svobodnaevropa.bg/a/estonets...66774.html
Odpowiedz
No nie zachęca to do przyjazdu do Bułgarii, szczególnie autem. Jeszcze parę takich akcji zrobią zagranicznym turystom / kierowcom i nikt nie będzie chciał tam się wybierać.

@Bateniki - czy interwencję policji można w Bułgarii nagrywać?
Odpowiedz
Jednym z najczęściej zadawanych pytań jest: „Czy mam prawo fotografować policjanta podczas kontroli?”. Sam fakt, że jest to policjant, w niczym nie zmienia konstytucyjnego zakazu filmowania bez czyjejś wiedzy i wyraźnej zgody. Tym samym filmowanie policjanta podczas kontroli bez jego wiedzy lub w przypadku wyrażenia przez niego wyraźnej dezaprobaty może być niezgodne z prawem.

Zakaz ten nie ma jednak charakteru bezwzględnego, gdyż filmowanie z naruszeniem Konstytucji nadal mogłoby być uznane za zgodne z prawem, gdyby tzw. „nadrzędny interes publiczny”. A takie może być uzasadnione w przypadkach, gdy policjant naruszy swoje obowiązki lub dopuści się policyjnej samowoly.

W każdym przypadku ocena zostanie podjęta indywidualnie w zależności od konkretnej sytuacji.

________________________________________________________________________________________________

Jednoosobowa kancelaria prawna „Silvia Petkova” zapewnia specjalistyczną pomoc prawną w przypadku nielegalnych kontroli policyjnych, przeszukań i rewizji.

Kontakt:
godziny pracy: od poniedziałku do piątku od 10:00 do 18:00
adres: miasto Sofia, ulica „Tri Ushi” nr 2, piętro 3
telefon: 0885 47 77 57
e-mail: office@petkovalegal.com

Konsultacje telefoniczne oraz na miejscu w gabinecie możliwe są wyłącznie po wcześniejszym umówieniu się.
Odpowiedz
(11.11.2023 14:42:01)bateniki napisał(a): W każdym przypadku ocena zostanie podjęta indywidualnie w zależności od konkretnej sytuacji.
... po pół roku w bułgarskim pierdlu Smile
Odpowiedz
Nie, no jakym pierdlu?
Góra 24 h na dolku Smile
To dobra adwokatka jes !
Odpowiedz
Przestroga dla jadących przez Austrię. Kolega dostał dwa mandaty po 300 euro za brak winiety. Przy zakupie zamiast lipiec wybrał sierpień (pomylił się przy zakupie o miesiąc) - nie było litości, natomiast żona dzisiaj dostała również pozdrowienia od Austryjackiego zarządcy autostrad - za przekroczenie o 12 km mandacik 90 euro.
Odpowiedz