Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kiedy kupić waluty na wakacje?
Przepraszam ale pomyliłem sie troszkę. mam zamiar kupić w Polsce nie 100 a 1000 Lewa a gdyby to nam brakło a myślę, że branie, to reszte będziemy regulować za pomoca karty płatniczej PKO Bp. Myslę, że na przewalutowaniu mogę stracić nie więcej niż 50zł co nie jest kwotą porażającą jak na taki wyjazd. Ogólnie jestem zwolennikiem gotówki. Wole mieć wybór . Bylismy w tamtym roku w Karpaczu a tam nie zapłacisz kartą. W zasadzie wszędzie piszę że płatność tylko gotówką. Karta to alternatywa a nie konieczność, tak uważam...
Odpowiedz
(19.03.2024 13:49:44)jarecki69 napisał(a): Przepraszam ale pomyliłem sie troszkę. mam zamiar kupić w Polsce nie 100 a 1000 Lewa a gdyby to nam brakło a myślę, że branie, to reszte będziemy regulować za pomoca karty płatniczej PKO Bp. Myslę, że na przewalutowaniu mogę stracić nie więcej niż 50zł co nie jest kwotą porażającą jak na taki wyjazd. Ogólnie jestem zwolennikiem gotówki. Wole mieć wybór . Bylismy w tamtym roku w Karpaczu a tam nie zapłacisz kartą. W zasadzie wszędzie piszę że płatność tylko gotówką. Karta to alternatywa a nie konieczność, tak uważam...

Jak uda Ci się kupić 1000 lv za 2,30 w polskim kantorze, to podaj adres tego punktu.

Dobra, znalazłem sobie sam: https://zlotowka.net/kantory/krakow/bgn/
Tak czy inaczej, ceny poza Warszawą oscylują w okolicach 2,50. Więc różnica na 1000 lv wyniesie 300 zł.

Revolut poza fajnym kursem daje jeszcze jedną fajną rzecz: jest to system prepaid. Więc w sytuacji, gdyby ktoś zeskanował kartę, to nie wyczyści nam konta, a tylko kwotę z zasilenia.
Odpowiedz
W Chorzowie 2,33
Odpowiedz
Nie wiedziałem, że moga być az tak duże różnice w kursie tej waluty w poszczególnych miastach. Jutro musze sprawdzić jak to wygląda u mnie. Myślałem ,że bez problemu da sie kupić po 2.2zł
Odpowiedz
(18.03.2024 20:08:20)jarecki69 napisał(a): Ja akurat posiadam kartę PKO BP i pytałem sie konsultanta czy moge nią płacić w Serbi lub Bułgarii bez dodatkowych kosztów to powiedzoano mi, że tak własnie jest. Moge również bez prowizji wypłacać gotówkę z bankomatów w tych krajach. na ile jest to prawdą to raczej nie będę sprawdzać ale płacić kartą jak najbardziej zamierzam tym bardziej, że już nie raz płaciłem w Chorwacji i tam mi tylko przeliczono kuny na zł i pobrano z konta równowartośc kun w złotówkach. Mysle, że tak samo będzie i tym razem na wakacjach w Bułgarii. Mimo wszystko jednak chce sie zaopatrzyć w Levy tu w Polsce. kupie sobie 100 Leva tak na wszelki wypadek.
Konsultant cię chyba okłamał. Ewentualnie masz jakieś konto bankowości prywatnej (?)
W Koncie za Zero jest punkt w TOiP:
Przewalutowanie transakcji kartą VISA w walucie innej niż PLN rozliczonej na koncie głównym w PLN (w tym wypłaty z kont na terytorium innego niż Polska kraju EOG oraz płatności kartą na terytorium innego niż Polska kraju EOG) - 4%

Nawet funkcja wielowalutowa tu nie pomoże bo PKO BP nie prowadzi konta walutowego w BGN.

Podpowiem, że nie ma prowizji przy płatności BLIKiem zbliżeniowym za granicą (czyli telefonem z włączoną tą funkcją)
Odpowiedz
Nie bardzo wierze aby pani z PKO BP mnie okłamała. Gdy płaciłem w CRO kartą na bramkach to nie pobierano ode mnie żadnej prowizji za przewalutowanie . Chyba ,że cos sie zmieniło od tamtego czasu. Zadzwonię jeszcze raz by sie przekonać u innego konsultanta jak ta sprawa wygląda.
Odpowiedz
Płaciłem kartą debetową i kredytową PKO. Różnica in minus na korzyść revoluta jest zauważalna. Takie są fakty. Na forum wiemy to już od kilku lat u nie ma co zaklinać rzeczywistości.
Odpowiedz
jarecki69 w banku dobrze Ciebie poinformowali, bo pytałeś o prowizję przy płatnościach kartą za granicą. Oni nie biorą prowizji, bank po prostu przelicza Ci euro po wyższym kursie niż revolut. Standardowo to ok. 20-30 groszy przy każdym euro.
Odpowiedz
A nie jest tak, że bank mi powinien przeliczać moje rachunki np. w Lewach bułgarskich po oficjalnym kursie? Cały czas będę twierdzić, że tak właśnie było gdy płaciłem kartą za bramki w Chorwacji. Dlaczego tam uczciwie mi przeliczali natomiast obecnie maja mnie orżnąć na kilkadzieiąt groszy? Zamierzam tylko płacić kartą w Bułgarii a nie wypłacać walute w bankomatach. Zanim wyjade w lipcu to muszę to rozgryżć by być pewnym, że nikt mnie nie będzie okradać za pomocą jakiejś prowizji.
Odpowiedz
Pamiętam, jak jeszcze płaciłem zwykłą kartą debetową, że pobierało dwie kwoty: Pierwszą od razu po zakupie po faktycznym kursie PL/LV, drugą spread bankowy 3,4 dni po zakupie. Z tego żyją. Na pewno jest to wygodne, ale jak widać mniej opłacalne.
------------------------------------------------------
BG: 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024, 2025 ... cdn.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości