(20.05.2015 22:11:56)igi123 napisał(a): Pieniądze to wazny temat, ale zgadzam sie również z opinią Wawo, że same różnice kursowe przy wypłacie w bankomatach oscylują w okolicy cirka ebaut jakieś max 100 Pln
Ja tylko chciałem zwrócić uwagę, że ty się zgadzasz z tym czego @Wawo nie napisał

On pisał o płaceniu kartą.
Gdyby za każdym razem zamiast płacić kartą, najpierw skorzystał z bankomatu, a zapłacił gotówką to różnice byłyby większe - w bankomacie masz nie tylko różnice kursowe ale i prowizję za wypłatę.
A co "mądrości ludowych" - po to jest ten watek, żeby każdy świadomie sobie wybrał najlepszą metodę posługiwania się pieniędzmi i nie kombinował przy kasie w sklepie, tylko miał święty spokój.
(20.05.2015 20:13:24)Wawo napisał(a):(20.05.2015 19:10:31)Slavekk napisał(a): Nie widzę zysku.
Troche chyba jednak jest, bo gdy sam w np. kantorze internetowym wymienisz PLN na EUR czesto po kursie zblizonym do tego z NBP i później masz tylko przewalutowanie po kursie 1.95 BGN na EUR. Wychodzi lepiej niż BGN na EUR a pozniej po kursie z banku na PLN na każdym euro to nawet 0,2 pln. Ale to dla tych gdzie co szukają każdego grosza na transakcji.
Ale ja się odnosiłem do konkretnego banku (Pekao) w którym różnice kursowe są znacznie mniejsze niż 0,2pln
W większości banków jest jak pisałeś, ale są wyjątki, które warto znać.
W poście nr #14 o niektórych pisałem