Ocena wątku:
  • 8 głosów - średnia: 4.38
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Na bułgarskim szlaku jacky @ maryla od lat !
(15.09.2015 19:26:18)bzyq_74 napisał(a): Świetne zdjęcie, leżaki pozwijane, ale nie ma jak własny i tylko sam na sam ze słońcem. Smile

właśnie sobie skojarzyłem, że ten leżak, na którym jeszcze wczoraj leżałem na plaży - tutaj czyli w Kizkalesi - został kupiony przeze mnie AD 1994 przed wyjazdem do Bratankowa.
Przejechał z nami kawał świata i obejrzał wiele plaż jak na przykład w Portugalii, Hiszpanii.
Została przeze mnie wymieniona jedynie część tekstylna - uszyłem ją z zasłony wycofanej z obiegu.
=== 

11 lipca 2008

Dziś wyjazd do domu.
Nad ranem słońce przebija się między krzaczkami nadmorskimi ...

[Obrazek: 2e6hfy8.jpg] 
...
dając przedziwny efekt wizualny, lecz nie ma czasu go studiować.
Przejeżdżając przez centrum Burgas bijemy pokłony budynkowi nowego banku

[Obrazek: cnqfc.jpg]

- zawsze jakaś kasa, nie tylko nasza, tamże została...

Potem pozostaje nam jeno delektowanie się widokami pól ...

[Obrazek: 34y5k6e.jpg]

po już skoszonej pszenicy i innych zebranych zbożach. 

Rozstanie z Bułgarią odczuwamy po wyjeździe z miasteczka Car Kałojan,

[Obrazek: 1zp7iwx.jpg]

gdzie zawsze w tym samym małym markecie wydajemy ostatnie lewa, na parkingu poimy się łyczkiem kawki i oddajemy honorowo mocz.

W Ruse przepychamy się objazdem przed miastem, pokonujemy most po zapłaceniu kilku euro myta (a podobno nasza nacja pomagała bratniej Bułgarii i Rumunii w budowie tego mostu – dlaczego teraz każą nam płacić?), na samym moście gonimy ostro tira i nagle wpadamy na wielki plac pod piękne, łukowate wiaty przejścia granicznego.
Kiedyś były tam gigantyczne kolejki oczekujących, teraz jest pustawo, a rumuński policjant graniczny macha ręką - jedźta dalej...
Takie wielkie zmarnowanie przestrzeni.
Jak Rumuni wejdą kiedyś do Schengen, to chyba otworzą tam kramy i będą handlować... tylko czym?
to przyjemne żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi....Big Grin
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
odcinek drugi... - przez jacky6 - 17.05.2015 20:04:21
odcinek trzeci... - przez jacky6 - 18.05.2015 21:09:52
odcinek czwarty... - przez jacky6 - 19.05.2015 18:19:49
odcinek piąty... - przez jacky6 - 20.05.2015 20:02:40
odcinek siódmy.. - przez jacky6 - 22.05.2015 22:36:52
Czernomorec, Obzor czy Łozeniec by jacky & maryla ...... - przez jacky6 - 17.09.2015 10:40:57
Obzor by jacky & maryla ...... - przez jacky6 - 24.09.2015 22:33:40

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości