14.12.2015 18:20:48
Pod uwagę przedstawiam wersję alternatywną, która jak się spodziewam będzie łatwiejsza do przełknięcia dla osób rozważających udział ale widzących problem w zakupie biletów. Kupić może i jest dość prosto ale na ileś dni przed wyjazdem człowiek się związuje ściśle ze względów finansowych i czasowych co już jest trudne. Na domiar tego trzeba by dysponować nadmiarem zaufania z powodu organizowanej składki na bilety. Rozważać można wprawdzie wyjazd atrakcyjnym Pendolino bez organizowania kupna biletów w przedsprzedaży, kupować bilety 15 minut przed startem. Zazwyczaj tak jest dobrze, jedynie miejscówka zapewne będzie droższa bo po 70 koron w jedną stronę. Jednakże gdyby miejsc zabrakło to na następne połączenie musielibyśmy czekać na wprawdzie ładnej stacji ale jednak niemal godzinę, do godz 5.58. Zatem dobrą alternatywą jest jazda wcześniejsza pociągiem typu EN czyli EuroNight co praktycznie sprowadza się do wagonów przedziałowych o 6 oraz 8 miejscach. Sprzyja to rozmowom choć nie na długo, po 30 minutach wszyscy zasypiają. Pociąg wyrusza o 3.40, w Pradze będzie o 7.39. Należałoby więc wyruszyć samochodami czy to np. 2.20 z przykładowego Zabrza czy też o nieco innej godzinie z dalej położonych miast, tak by móc zaparkować w Boguminie o 3.10 - 3.15. Miejsce parkowania znajduje się w Boguminie niecałe 3 km od zjazdu 372 autostrady D1 (naszej A1). Zyskujemy swobodę w zakresie zakupu biletów, kupujemy je w kasie przed podróżą i tylko tyle ilu nas przyjedzie na start, miejscówek nie musimy kupować. Od razu też kupimy miejscówki na wieczorny kurs powrotny Pendolino tak więc kto nim nie jechał okazji nie straci. Najprawdopodobniej w sobotę rano miejscówka będzie kosztowała 70 Kc ale istotne jest by była. Wątek był odsłaniany niemal 600 razy. Ja jednak myślę, iż gdy wybierze się 6 do 12 osób to będzie to miało sens, da radę się porozumiewać, poruszać po atrakcjach i wspólnie usiąść do obiadu. W restauracji o której wspominałem jest jeden stół który się doskonale do tego nadaje, ponadto są normalne 4 osobowe gdyby duży okazał się zajętym. Zachęcam szczególnie osoby, które w Pradze nigdy nie były. Atrakcyjnością nie ustępuje żadnej z europejskich sławnych stolic.
Z ukłonami oraz życzeniami znakomitych Świąt Bożego Narodzenia
Весела Коледа
Mack
Z ukłonami oraz życzeniami znakomitych Świąt Bożego Narodzenia
Весела Коледа
Mack